wtorek, 28 września, 2021
spot_img

Krzem poprawia kondycję i przechowywanie jabłek

-REKLAMA-spot_img
-REKLAMA-spot_img

Producenci jabłek stale szukają sposobów na poprawę jakości i trwałości uzyskiwanych plonów. Jednym z nich, coraz bardziej popularnym również w Polsce, jest stosowanie preparatów krzemowych. Czy nawóz z tym pierwiastkiem może rzeczywiście przynieść wymierne korzyści? W ostatnich sezonach przekonali się o tym sadownicy z rodzinnego gospodarstwa w Sompolinku.

Od kilku sezonów preparaty krzemowe zyskują coraz większą popularność w rolnictwie i sadownictwie. Jak wynika z badań i doświadczeń, stosowanie nawozów zawierających ten pierwiastek przynosi liczne korzyści – zarówno jeśli chodzi o kondycję roślin uprawnych, jak i uzyskiwanych plonów. Krzem poprawia pobieranie składników pokarmowych, zwiększa odporność na stres abiotyczny, np. niskie temperatury, upały, suszę, wiatr czy zasolenie, oraz pozytywnie wpływa na parametry jakościowe plonu. O jego dobroczynnym działaniu przekonują się także producenci jabłek.

Dwa owocne sezony z krzemem

W gospodarstwie sadowniczym Andrzeja i Mateusza Stasiaków w Sompolinku koło Sompolna (woj. wielkopolskie) od dwóch sezonów do programu zabiegów agrotechnicznych został włączony Eckosil – nawóz zawierający krzem w biodostępnej, bardzo dobrze przyswajanej przez rośliny formie kwasu ortokrzemowego, a także żelazo, cynk i molibden, pozytywnie wpływające m.in. na procesy respiracji, fotosyntezy i tworzenia aminokwasów. – Eckosil to produkt, który polecamy do poprawy jakości owoców: zwiększenia jędrności i utrzymania długotrwałych właściwości przechowalniczych. Dzięki temu jabłka mogą bezproblemowo przetrwać okres w komorach chłodniczych i transport, trafiają więc do handlu w bardzo dobrym stanie. Oprócz utrzymania wysokiej jędrności drugim ważnym aspektem jest wzrost masy owoców – mówi Ryszard Marczak z firmy Amagro. 

Po dwóch latach stosowania nawozu krzemowego Mateusz Stasiak podzielił się swoimi obserwacjami i odnotowanymi efektami: – Zauważyliśmy, że gdy podczas zbiorów owoce wyjeżdżały z sadu, średnia waga skrzyniopalety zwiększyła się o ok. 20-30 kg w stosunku do lat poprzednich, przy porównywalnym optycznie napełnieniu. Oznacza to, że w jednej skrzyniopalecie mamy 10-15% więcej masy towaruZwiększa się ciężar właściwy owoców i ich twardość, a ponadto są one maksymalnie zabezpieczone przed utratą jędrności w okresie przechowywania

Przechowywane jabłka nie tracą jędrności

Istotnym sprawdzianem właściwości i działania nawozu Eckosil jest kondycja jabłek po okresie przechowalniczym. Po użyciu w gospodarstwie państwa Stasiaków zalecanych trzech dawek tego środka skórka owoców okazała twardsza, były one również zdecydowanie mniej podatne na choroby przechowalnicze. Gdy w połowie maja tego roku, po kilkumiesięcznym przechowywaniu, z komór chłodni wyjmowano jabłka do sortowania, ich jędrność została ponownie zbadana. Okazało się, że parametr ten był równie wysoki jak w momencie zamykania plonów w chłodni jesienią. – Oprócz walorów, takich jak poprawa jakości i zwiększenie masy towaru, ważny jest też koszt, który pozwala ten efekt osiągnąć. Jeśli w stosunku do poprzednich lat teraz mamy więcej towaru w skrzyniach, to koszt wykonania zabiegu zwraca nam się dzięki tej różnicy – dodaje zadowolony sadownik.

Jeśli krzem, to sprawdzony

Eckosil jest nawozem przeznaczonym do upraw sadowniczych, jagodowych, warzywniczych, ozdobnych, polowych i przemysłowych. Jego główne zadanie to poprawa parametrów jakościowych plonu – jędrności, wagi i wyglądu. Ponadto preparat optymalizuje pobieranie składników pokarmowych, poprawia żyzność i strukturę gleby oraz efektywność wykorzystania wody. Zwiększa także tolerancję roślin na stres, choroby grzybowe, szkodniki i ogranicza uszkodzenia owoców, np. pękanie czy oparzenia słoneczne. 

W uprawie jabłoni rekomendowane jest stosowanie dolistne – w dawce 0,5 l/ha, w fazie wzrostu i dojrzewania owoców. W zależności od odmiany i etapu wegetacji, zabiegi należy wykonać 3- lub 4-krotnie, w odstępach 10-14 dni (czyli łącznie użyć 1,5-2 l/ha preparatu), co pozwoli na uzyskanie owoców o większej jędrności, wyższej masie i o lepszych właściwościach przechowalniczych. Eckosil może być mieszany z fungicydami oraz z innymi produktami nawozowymi (w tym z wapnem), które są stosowane w sadzie na danym etapie. 

Źródło: informacja prasowa

-REKLAMA-spot_imgspot_img
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Śledź nas

23,377FaniLubię
571ObserwującyObserwuj
8,490SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x