czwartek, 5 sierpnia, 2021

Europejski przemysł ziemniaczany wspiera nowe techniki genomiczne

-REKLAMA-spot_img
-REKLAMA-spot_img

Europejscy rolnicy i ich spółdzielnie reprezentowane przez Copa – Cogeca, a także europejskie stowarzyszenie ziemniaczane (Europatat), nasienne (Euroseeds) i skrobiowe (Starch Europe) oświadczyły, że wspierają wprowadzenie nowej techniki genomicznej w sektorze ziemniaczanym. 

Od momentu krzyżowania w hodowli konwencjonalnej hodowcy ziemniaków spędzają 10 do 12 lat na przesiewaniu i rozmnażaniu, zanim będą mogli wprowadzić na rynek nową odmianę ziemniaków. W tym kontekście nowe techniki genomiczne (NGT), takie jak edycja genomu, są przełomowe dla poprawy cech w hodowli ziemniaków i stają się ważnymi instrumentami w zaspokajaniu potrzeb rynkowych. 

NGT mogą pomóc ograniczenie stosowania pestycydów.

EFSA nie zidentyfikowała żadnych nowych zagrożeń dla roślin wynikających z określonych NGT.  Takie techniki powodują, że rośliny mają taki sam poziom ryzyka jak te wynikające z konwencjonalnych technik hodowlanych. W UE liczba aktywnych składników do ochrony roślin drastycznie spadła w ostatnich latach a NGT mogą pomóc w dalszym ograniczeniu stosowania pestycydów. 

Hodowla odmian odpornych na choroby staje się zatem coraz ważniejsza, a nowe narzędzia hodowlane, takie jak edycja genomu, sprawdziły się już w różnych podejściach badawczo-rozwojowych. W kontekście zmian klimatycznych i zrównoważenia systemu żywnościowego, NGT mogą stać się potencjalnie rozwiązaniem. Przechowywanie pozbiorowe bulw ziemniaka jest kolejnym kryterium decydującym o jakości przerobowej produktu końcowego. Badania naukowe wykazały, że edycja genów obiecuje zachowa niewysokiej jakości ziemniaków, które mają znacznie niższą zawartość akrylamidu w diecie. 

Skrobia wysokiej jakości

Spoczynek bulw ziemniaka to kolejne wyzwanie, które determinuje jakość podczas przechowywania. Ponieważ chemikalia do przechowywania, takie jak chloroprofam (CIPC), nie są już dozwolone w UE, hodowcy zwracają uwagę na tworzenie odmian ziemniaków, które zapewniają dłuższy okres przydatności do spożycia przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej jakości i ograniczeniu stosowania chemikaliów. 

Edycja genów umożliwi produkcję wysokiej jakości skrobi bez dalszych chemicznych lub fizycznych etapów przetwarzania, a tym samym przyniesie znaczne oszczędności w zakresie chemikaliów i energii. Obecne badania skupiają się na możliwości produkcji wysokiej jakości skrobi z ziemniaków, aby zaspokoić potrzeby sektora spożywczego i przemysłowego. 

Potencjał nowych technik genomicznych pozostaje w Europie niewykorzystany.

 „Popieramy wnioski z badania Komisji dotyczącego NGT stwierdzające, że obecne prawodawstwo dotyczące GMO w UE stoi przed wyraźnymi wyzwaniami w zakresie wdrażania i pozostaje w tyle za światowymi rynkami. Z ogromnym zadowoleniem przyjmujemy zamiar Komisji zainicjowania krótkoterminowego działania politycznego wobec roślin pochodzących z ukierunkowanej mutagenezy i cisgenezy. Mamy nadzieję, że taka inicjatywa polityczna stworzy bardziej sprzyjające i sprzyjające innowacjom środowisko dla produktów powstałych w wyniku tych metod hodowli, przy jednoczesnym zachowaniu wysokich standardów produkcji żywności i pasz w UE.” – czytamy we wspólnym oświadczeniu Europatat, Euroseeds i Starch Europe w sprawie nowych technik genomicznych w hodowli ziemniaków.

Źródło:copa-cogeca.eu
Zdj:pixabay.com

Napisz komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Podobne artykuły

Śledź nas

22,896FaniLubię
536ObserwującyObserwuj
8,000SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły