czwartek, 25 lipca, 2024
spot_img

Kodeks Etyki Żywnościowej – zobowiązanie w obliczu kryzysu

spot_img

W dobie pandemii koronawirusa, drastycznego spadku cen skupu mięsa (przy jednoczesnym wysokim wzroście cen detalicznych w sklepach), a także w obliczu możliwego globalnego kryzysu, doszło do podpisania dokumentu, który może być drogowskazem dla osób poszukujących właściwych norm postępowania, szczególnie w trudnych czasach.

Zobowiązania i wskazówki

Kodeks zawiera szereg wskazówek dotyczących uczciwego gospodarowania, zasad handlu i dystrybucji produktów rolnych i żywnościowych do uznawania dobra konsumenta za wartość nadrzędną. Adresatami przesłania są wszyscy uczestnicy łańcucha żywnościowego mający wpływ na produkcję, przetwarzanie i obrót żywności (producenci płodów rolnych, przetwórcy żywności, producenci pasz, składników i substancji dodatkowych, producenci pestycydów, nawozów, leków weterynaryjnych, maszyn, opakowań do żywności i oczywiście sprzedawcy żywności).
Kodeks Etyki Żywnościowej trafi min. do wszystkich rolników i zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego.

Sygnatariusze i patronat

Pod dokumentem podpisy złożyli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztof Ardanowski, Delegat Konferencji Episkopatu ds. Polskich Przetwórców Żywności biskup Piotr Sawczuk i Przewodniczący Sekcji Przemysłu Spożywczego Polskiego Forum ISO 9000 Janusz B. Berdowski. Patronat nad tą inicjatywą objął Prezydent Rzeczypospolitej Andrzej Duda.

kodeks
Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło/fot.: MRiRW

Joanna Trzymkowska
Joanna Trzymkowska
Z rolnictwem związania jestem od najmłodszych lat. Swoje pierwsze doświadczenia zdobywałam w rodzinnym gospodarstwie. Skończyłam studia rolnicze i dalej rozwijam rolnicze pasje.

Napisz komentarz

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników