czwartek, 25 kwietnia, 2024
spot_imgspot_img

Jakie grzyby można zbierać w maju? Żółte grzyby na pniach drzew – czy są jadalne?

spot_img

Wiosna to wbrew pozorom okres, gdzie dobrodziejstwo natury daje całkiem duże możliwości dla amatorów grzybiarstwa na realizację ich pasji. W pierwszym artykule z naszej serii pisaliśmy jakie gatunki grzybów jadalnych można zbierać w marcu i kwietniu. Teraz skupimy się na gatunkach grzybów występujących w maju. Sprawdź jakie grzyby można zbierać w maju – ten jeden gatunek może Cię zaskoczyć!

Grzyby jadalne w maju – gdzie ich szukać?

Kolejnym grzybem wielkoowocnikowym, z którym spotykamy się wiosną, jest żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus). Pojawia się najczęściej w maju i czerwcu (ale także i w kolejnych miesiącach) szczególnie na pniach „miękkich” drzew liściastych, głownie wierzb i topól.

Żółciaka możemy spotkać także na drzewach owocowych w sadach, przede wszystkim na jabłoniach. Do rzadkości należą przypadki wyrastania owocników żółciaka na drzewach iglastych.

Żółciak siarkowy – jak go rozpoznać?

Grzyb tworzy jaskrawo zabarwione, żółto-pomarańczowe owocniki przypominające huby. Owocniki nie mają trzonu i bocznie wyrastają z pnia. Są początkowo bulwiaste, rozrastając się ulegają „spłaszczeniu”. Górna powierzchnia owocników jest pofałdowana. Fałdy rozchodzą się promieniście od miejsca wyrastania z pnia aż po falisty brzeg kapelusza. W typowych przypadkach jednocześnie wyrasta większa liczba owocników ułożonych jedne nad drugimi niczym dachówki.

Na przekroju owocnika miąższ ma barwę kremowo-żółtą, jednolitą, z bardzo wąską warstwą rurek. Są one bardzo drobne i nie oddzielają się od pozostałej tkanki. Owocniki początkowo są miękkie, potem twardnieją i bledną, tracąc jaskrawożółte zabarwienie. Jednocześnie tracą swoje walory smakowe i nie nadają się do spożycia.

Czy żółciak siarkowy jest jadalny?

Żółciak siarkowy na surowo jest trujący, jednak poddany odpowiedniej obróbce termicznej staje się smacznym grzybem jadalnym. Do spożycia nadają się jedynie młode owocniki. Po oczyszczeniu grzyb musi być odgotowany w wodzie i odcedzony.

Następnie można go pokroić i usmażyć w panierce, czy też podawać duszonego jak inne grzyby kapeluszowe. Po przygotowaniu ma konsystencję i smak nieco przypominający mięso drobiowe, stąd niekiedy zwany jest leśnym kurczakiem. W Internecie można znaleźć wiele przepisów na żółciaka przygotowywanego na szereg sposobów. Pamiętać trzeba, że zbyt słabo odgotowany może spowodować objawy niestrawności i bóle głowy.

Żółciak siarkowy – jakie ma właściwości?

Żółciak siarkowy zawiera znaczne ilości substancji chemicznych mających prozdrowotny wpływ na nasze organizmy. Między innymi zawiera związki działające przeciwzapalnie, antygrzybicznie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo, antyoksydacyjnie, związki hamujące rozwój komórek nowotworowych.

Ich zawartość jest uzależniona od gatunku drzewa, z którego wyrosły owocniki. Ciekawym szczególnych informacji na ten temat polecam artykuł „Skład chemiczny i aktywność biologiczna Laetiporus sulphureus (Bull.)” autorstwa M. Szymańskiego, M. Kolendowicz i A. Szymańskiego (DOI: https://doi.org/10.25121/PF.2021.22.2.106).

Jadałem żółciaka siarkowego wielokrotnie i zasadniczo trudno porównać go do innych grzybów. Osobiście mi smakuje.

Żółciak siarkowy jest grzybem pasożytniczym, a zaatakowane przez niego drzewa po kilku latach zamierają. Owocniki pojawiają się przez kilka kolejnych lat, niekiedy z jednego drzewa można zebrać nawet kilkanaście kilogramów. Tego gatunku nie można pomylić z jakimkolwiek innym grzybem nadrzewnym.

Grzyb ten ma wiele innych funkcjonujących nazw: żółta huba, huba siarkowa, grzyb siarkowy, żagiew topolowa.

dr hab. Jacek Piszczek, prof. Instytutu Ochrony Roślin – PIB
dr hab. Jacek Piszczek, prof. Instytutu Ochrony Roślin – PIB
Ukończył studia na Wydziale Biologii i Nauk o Ziemi Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, pisząc pracę magisterską na temat grzybów. Po studiach rozpoczął pracę w IHAR w Oddziale w Bydgoszczy, a od 1997 roku pracuje w Terenowej Stacji Doświadczalnej IOR-PIB w Toruniu. Zawodowo zajmuje się ochroną buraka cukrowego przed chorobami i szkodnikami. Jest znanym popularyzatorem wiedzy w tym zakresie. Jednak, jak sam mówi, zawsze fascynowały go grzyby. Fotografia i wiedza o tych organizmach to jedno z jego hobby.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x