Odmiana kukurydzy Pioneer® P9911 została liderem w zakresie ilości suchej masy z hektara, natomiast P8904 zwycięzcą w kategorii zawartość skrobi – znamy wyniki tegorocznych doświadczeń polowych Corteva Agriscience, partnera programu Krowie na Zdrowie. Jak co roku firma sprawdziła jak plonują odmiany kukurydzy na kiszonkę marki Pioneer®. Przetestowano łącznie 19 odmian na 92 poletkach doświadczalnych w 17 lokalizacjach w Polsce.
P9911, P9241 i P9590 to najwyżej plonujące odmiany kiszonkowe Pioneer® w Polsce
Liderami zestawienia zostały odmiany P9911, P9241 i P9590 z lokalizacji Pawłowice, które osiągnęły plon suchej masy na poziomie 30 767, 30 410 i 30 190 kilogramów na hektar. W pierwszej dziesiątce znalazły się także:
- P8240 – 29 342 kg suchej masy/ ha (Pawłowice)
- P8500 – 28 660 kg suchej masy/ ha (Pawłowice)
- P8888 – 28 611 kg suchej masy/ ha (Zaręby Choromany)
- P9363 – 26 975 kg suchej masy/ ha (Cieszymowo)
- P8888 – 25 680 kg suchej masy/ ha (Pawłowice)
- P0725 – 25 426 kg suchej masy/ ha (Zaręby Choromany)
- P0725 – 25 009 kg suchej masy/ ha (Sulmów).P8904, P9241, P888 to odmiany Pioneer® o najwyższej zawartości skrobi w PolsceOdmiany kukurydzy o najwyższej zawartości skrobi to: P8904 i P9241 z lokalizacji Pawłowice, które zawierają odpowiednio 44,7% oraz 40,8% skrobi oraz P8888 z Turewa, gdzie zawartość skrobi wynosiła 40,57%. Na pozycjach od 4 do 10 uplasowały się:
- P9911 – 39,7% (Pawłowice)
- P8500 – 38,8% (Otylin)
- P9241 – 38,62 (Pierzchno)
- P8683 – 38,1% (Zaborze)
- P8500 – 38,1% (Żołędnica)
- P9911 – 37,86% (Turew)
- P8240 – 37,4% (Pawłowice).Doświadczenia przeprowadzono w 17 lokalizacjach na terenie całej Polski, w województwie pomorskim, zachodniopomorskim, kujawsko-pomorskim, warmińsko-mazurskim, mazowieckim, łódzkim, śląskim i wielkopolskim.Testowane odmiany: DS1897B P0725 P7515 P7948
- P8240
- P8244
- P8329
- P8358
- P8500
- P8683
- P8888
- P8904
- P9074
- P9127
- P9241
- P9363
- P9590
- P9911
- P9911
Badano plon suchej masy z hektara, % zawartość suchej masy w plonie oraz ilość skrobi.
„Od jakości podstawowej paszy objętościowej zależy wydajność i zdrowotność zwierząt, a to bezpośrednio przekłada się na wyniki finansowe gospodarstwa. Im bardziej energetyczna kiszonka z kukurydzy tym mniejsze nakłady na suplementację energii,” – komentuje Hanna Nowak, specjalistka ds. żywienia zwierząt w Corteva Agriscience. – „Pamiętajmy o tym podczas wyboru odmiany na kiszonkę. O poszczególnych odmianach najlepiej jest rozmawiać bezpośrednio z przedstawicielem swojego terenu, który zna specyficzne potrzeby regionu i potrafi doradzić we właściwym doborze odmian. Każda z lokalizacji miała inny przebieg pogody i inne warunki glebowe. Odmiany mają zakodowany genetycznie wysoki plon, ale ich potencjał ujawnia się w ściśle określonych warunkach. ”
Mapa plonowania kukurydzy kiszonkowej znajduje się na stronie https://www.e-pole.pl/mapa- plonowania-kukurydzy-kiszonkowej-w-polsce-w-roku-2021
Źródło: informacja prasowa