niedziela, 1 grudnia, 2024
spot_img

Ile ważyła tegoroczna „największa pyra regionu”?

spot_img

W minioną sobotę w Liskowie, odbyła się trzecia edycja konkursu na największego ziemniaka w Wielkopolsce. Największy ziemniak, który zdobył zaszczytny tytuł ważył aż 1668 gramów. 

Największa pyra ze wsi Modła Królewska

Konkurs, zorganizowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu, cieszył się ogromnym zainteresowaniem, gromadząc reprezentantki aż 70 Kół Gospodyń Wiejskich z całego regionu. Celem wydarzenia było nie tylko wyłonienie największego ziemniaka, ale również kultywowanie regionalnych tradycji kulinarnych oraz uczczenie tegorocznych plonów.

Głównym kryterium wielkości pyry była jej waga. Do konkursu zgłoszono 47 okazów, które ważono publicznie. Ziemniaki pochodziły z tegorocznych zbiorów. W kategorii największej pyry zwyciężyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze wsi Modła Królewska, zdobywając nagrodę w wysokości 1 tysiąca złotych. Drugie miejsce przypadło ziemniakowi o wadze 1492 gramów, prezentowanemu przez Koło Gospodyń Wiejskich z Rychwału, za co otrzymały nagrodę w wysokości 700 złotych. Na trzecim miejscu znalazły się dwie ex aequo prezentacje: Gminnej Rady Kobiet w Gołuchowie i Koła Gospodyń Wiejskich w Krzykosach, które otrzymały po 500 złotych za ziemniaki o wadze ponad 1490 gramów.

Co prawda, w minionym roku, wrażenie zrobiła zwycięska pyra z Budy Liskowskie (powiat kaliski), sięgając imponującej wagi 2276 g, podczas gdy zwycięski kartofel z pierwszej edycji konkursu osiągnął masę 2022 g. Chociaż waga tegorocznego ziemniaka była nieco mniejsza, to z radością odnotowano rekordowy wzrost zainteresowania, zgłaszając aż o 20 więcej Kół Gospodyń Wiejskich niż w roku poprzednim.

Najsmaczniejsza potrawa z ziamniaków

Rekordowa waga ziemniaków to jednak nie wszystko. W ramach konkursu na najsmaczniejszą potrawę z ziemniaków triumfowało Koło Gospodyń Wiejskich w Będziechowie (powiat turecki) za „Ziemniaczane love” – zupę ziemniaczaną, krem z pieczonych ziemniaków z żelaznymi kluskami oraz szarpaną kaczkę, zdobywając nagrodę w wysokości 1500 zł. Na drugim miejscu, z nagrodą 1000 zł, uplasowało się KGW Dębe-Szkurłaty (powiat kaliski) za „zakartacze”, czyli kluski ziemniaczane nadziewane mięsem. Trzecie miejsce i nagrodę w wysokości 700 zł za danie „kurczę pieczone farszem gryczanym nałożone” przypadło Gminnej Radzie Kobiet w Gołuchowie (powiat pleszewski). Organizatorem konkursu był Samorząd Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu.

źródło: RMF24; Koło Gospodyń Wiejskich Sołectwo Modła Królewska

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x