Co znajdziesz w artykule?
Soja podwoiła w 2024 roku powierzchnię zasiewów w Polsce. Trend wzrostowy uprawy soi w Polsce to m. in. efekt zapewnionego zbytu na nasiona. Sytuacja bardzo cieszy firmę Agrolok jako jednego z największych odbiorców tego surowca w Polsce. Dlaczego?
Soja ma zapewniony zbyt
Agrolok jest właścicielem Zakładu Uszlachetniania Białka Roślinnego (ZUBR) w Osieku koło Brodnicy. To jedyna w naszej części Europy fabryka wykorzystująca delikatną obróbkę hydrobarotermiczną przy produkcji komponentów paszowych z soi i rzepaku znanych jako marki Amirap i Prosoja.
Dzięki zastosowanej technologii, finalne produkty zachowują swoje dobroczynne właściwości, są chętnie pobierane przez zwierzęta i przynoszą świetne wyniki w hodowlach wszystkich grup zwierząt. Aby w pełni wykorzystać swój potencjał produkcyjny, ZUBR potrzebuje rocznie 300 000 ton soi oraz 250 000 ton rzepaku. W przypadku soi krajowe zasiewy to wciąż stanowczo za mało, dlatego Agrolok chętnie dzieli się wiedzą na temat jej uprawy i zachęca kolejnych rolników do wdrożenia soi na swoje pola. Mogą być pewni zbytu swoich plonów!
Firma proponuje skup zarówno w ilościach całosamochodowych, jak i mniejszych, a przy tym nie stosuje potrąceń za niższe parametry białka i zaolejenia, ponieważ wie, że krajowa soja rośnie w innych warunkach klimatycznych niż importowana i dlatego różni się parametrami. A to tylko niektóre korzyści wynikające ze sprzedaży soi do Agroloku!
Dlaczego warto sprzedać soję do Agroloku?
- pisemna umowa z zadeklarowanym terminem odbioru soi
- płatność w ciągu 14 dni od wystawienia faktury
- atrakcyjne ceny skupu, skalkulowane na podstawie aktualnych notowań giełdowych
- brak potrąceń za niższe parametry białka i zaolejenia
- sprzedaż do finalnego odbiorcy, a nie pośrednika
- szeroki wybór punktów skupu również w południowo-wschodniej Polsce
- uczciwe badanie jakości towaru zgodnie z parametrami zawartymi w umowie
- skup zarówno w ilościach całosamochodowych (z odbiorem) i mniejszych (dostawa własna klienta)
- w niektórych lokalizacjach przyjmujemy soję z wilgotnością do 16 %!
Parametry skupowe dla soi
Na dedykowanej podstronie internetowej pod adresem https://www.agrolok.pl/soja.htm można znaleźć zarówno parametry skupowanej soi, listę elewatorów przyjmujących surowiec, a także numery telefonów pracowników, którzy odpowiedzą na pytania związane ze sprzedażą soi i innych zbóż.
Soja w momencie skupu powinno charakteryzować się maksymalną wilgotnością 13%, i zanieczyszczeniami nie przekraczającymi 2%. Ponadto ziarno powinno być zdrowe, czyste, wolne od salmonelli, bez porostu, przytulii i roztoczy, bez żywych i martwych szkodników, bez sporyszu, o zapachu i kolorze swoistym dla gatunku, bez obcych substancji chemicznych, grzybów i szkodliwych bakterii.
Sprzedaż soi liderowi branży rolniczej zapewnia rolnikom finansowe bezpieczeństwo, które potwierdzają twarde dane: w roku 2023 Agrolok zakupił 1 mln 187 tys. ton płodów rolnych od krajowych gospodarstw, w tym 78 467 ton ziarna soi! Zachęcamy do kontaktu z pracownikami Działu Zbóż Agrolok i sprawdzenia oferty!