wtorek, 26 listopada, 2024
spot_img

Fabryka sztucznego mięsa już w tym roku?

spot_img

Bill Gates, Jeff Bezos i były wiceprezydent Stanów zjednoczonych Al Gore przekazali aż 158 mln dolarów na zbudowanie w Chicago fabryki produkującej sztuczne mięso. Ze wstępnych założeń wynika, że ma ona powstać do końca roku. 

Białko pochodzące z drobnoustrojów wulkanicznych

Założycielami projektu są Thomasa Jonas i Mark Kozubal. W 2012 roku założyli firmę Nature’s Fynd pierwotnie pod nazwą Sustainable Bioproducts,  która była wypadkową ich badań nad mikrobem z gorących źródeł wulkanicznych w Parku Narodowym Yellowstone o nazwie  Fusarium szczep flavolapis.  Kozubal i zespół naukowców sfermentowali drobnoustrój do postaci bogatej w białko substancji zwanej „Fy”, która jest obecnie podstawą ich produktów spożywczych. Nature’s Fynd twierdzi, że jego białko pochodzące z drobnoustrojów wulkanicznych zawiera wszystkie 20 aminokwasów, a jednocześnie nie zawiera cholesterolu ani tłuszczów trans. Fy zawiera jedną dziesiątą tłuszczu mielonej wołowiny i 50 procent więcej białka niż tofu.

Branża alternatywnego mięsa na fali

Nature’s Fynd buduje obecnie fabrykę o 3251 metrów kwadratowych na terenie dawnego centralnego punktu dla przemysły pakowania mięsa w XX wieku jako symboliczny ruch reprezentujący odejście od tradycyjnej produkcji mięsa. Według Plant-Based Foods Association (PBFA) branża alternatywnego mięsa wzrosła w zeszłym roku, ze wzrostem sprzedaży detalicznej w USA o 27 procent, co daje jej całkowitą wartość rynkową do 7 miliardów dolarów. Zdaniem analityków sztuczne mięso może stać się rewolucją na miarę powstania Internetu.

Na pytanie o przyszłość przedsięwzięcia prezes Nature’s Fynd Thomas Jonas oświadczył skromnie: „Konkurujemy z przemysłem mięsnym, który pracuje nad swoimi łańcuchami dostaw od 300 lat, więc mamy duże zaległości do nadrobienia„. Jednak nie ukrywał swej wiary w końcowy sukces.

Oczywiście wszystko to ma pomóc w walce ze zmianami klimatycznymi tylko czy wystarczająco duża liczba osób zechce przejść na alternatywne mięso?

źródło: interestingengineering.com
Zdj:pixabay.com

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x