sobota, 23 listopada, 2024
spot_img

Dochody rolników wzrosły

spot_img

Około 30% – tyle wzrosły dochody z rodzinnego gospodarstwa rolnego w roku 2017. Dane zostały opublikowane po przeprowadzonych analizach przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB podczas konferencji, która odbyła się pod koniec kwietnia w Ministerstwie Wsi i Rozwoju Rolnictwa.

Nowe działania

Minister rolnictwa i rozwoju wsi, Krzysztof Jurgiel przedstawił podczas konferencji wszystkie działania, które podejmował resort. Podkreślał również, że cały czas poszukiwane są działania, które mają za zadanie obniżać koszty produkcji przy równoczesnym poszerzaniu możliwości zbytu produktów z gospodarstw rolnych..

Finansowe wsparcie gospodarstw

Omówione zostały również przez ministra wszystkie kwestie finansowe, które kierowane były do gospodarstw rolnych oraz rozwiązania legislacyjne. Krzysztof Jurgiel podkreślał, że przez 2 lata już udało się uruchomić wypłaty zaliczek dla rolników z tytułu dopłat bezpośrednich, które wynoszą 70% kwot należnych rolnikowi. Dodatkowo wspomniane było również o pakiecie ustaw, które zabezpieczają przed nieuczciwymi praktykami handlowymi, a także o działaniach, które pozwalają rolnikowi wzmocnić swoją pozycję w łańcuchu żywnościowym.

Wsparciem dla dochodów rolniczych są także dopłaty do materiału siewnego oraz do paliwa rolniczego. W dużej mierze wspierane są także działania w produkcji roślinnej i zwierzęcej w kwestii postępu biologicznego. Na dzień dzisiejszy w trakcie realizacji jest również program wsparcia dla pszczelarzy.

Wzrost produkcji rolniczej

W konferencji uczestniczył także dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB profesor Andrzej Kowalski, który przedstawił jak wyglądały dochody rolnicze w 2017 roku.

– W minionym roku nastąpił 12 proc. wzrost produkcji rolnej przy tylko 2 proc. wzroście kosztów, wynikających głównie ze wzrostu cen energii – poinformował dyrektor Instytutu.

W ogólnym wzroście produkcji rolnej swój udział miał wzrost produkcji roślinnej o ok 7% oraz wzrost produkcji zwierzęcej o 17% w porównaniu z rokiem 2016. W przypadku produkcji roślinnej największy udział we wzroście miały zboża, rośliny oleiste w tym głownie rzepak i ziemniaki. Natomiast w przypadku wzrostu produkcji zwierzęcej największy udział miała produkcja mleka, żywca wołowego, wieprzowego i jaj. Wszystkie przedstawione wyniki opracowane zostały po przeprowadzonych badaniach w gospodarstwach towarowych objętych systemem FADN. 740 tysięcy gospodarstw rolnych jest objętych obserwacją ekonomiczną, a bardzo szczegółowo badanych jest 12 tysięcy gospodarstw– podkreślał profesor Kowalski. JT

spot_imgspot_img
Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Napisz komentarz

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników