poniedziałek, 25 listopada, 2024
spot_img

Delikatna korekta na rynku wołowiny

spot_img

Niestety nie są to zadowalające informacje dla hodowców bydła. Pomimo wyższych stawek o nawet 20% w skali roku, opłacalność produkcji jest nikła. Koszty chowu osiągnęły tak wysoki poziom, że nie można mówić o żadnej rekompensacie. Rok do roku wyniki dochodowe są dużo gorsze. Planowane otwarcie gastronomii to obecnie główna nadzieja na wzrosty oferowanych stawek na krajowym rynku.

Jakie ceny widnieją na krajowym rynku?

W dniach 24.04-02.05.2021 r. cena zakupu żywca wołowego wzrosła. Skupowano go po 7,04 zł/kg. Cena ta była o 0,1% niższa w porównaniu do zeszłego tygodnia o 18,9% wyższa niż przed rokiem.

W zakładach mięsnych w drugim tygodniu stycznia ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 14,01  zł/kg, o 1,9% więcej niż tydzień temu.

Najmłodsze byczki 8-12 miesięczne w ciągu tygodnia podrożały o 1,3%. W raporcie kilogram wagi żywej kosztował 7,49 względem 7,39  z zeszłego tygodnia. Cena ta jest wyższa o 6,5% w stosunku do miesiąca przed  i o 25,7 % wyższa niż rok temu.

Cena byków 12-24 miesięczne nie uległa zmianieWyceniane były na 7,70. W porównaniu do analogicznego okresu 2020 ich cena jest wyższa o 19,5 %.

Najstarsze byki <24 msc delikatnie potaniały. W skupie za w.ż otrzymać było można 7,68 zł. W stosunku do zeszłego roku ich wartość jest wyższa o 20,1 %

Cena krów wzrosła o 0,9%. Za kilogram wagi żywej można było uzyskać 5,65 zł, o 5 gr więcej niż ostatnio. Ich wartość była wyższa o 18 % w porównaniu do zeszłego roku.

Jałówki od kilku tygodni notują tendencje spadkową. Cena za kilogram w.ż wynosiła 7,14 zł/kg. W porównaniu do analogicznego okresu z zeszłego roku ich obecna cena kształtuje się na poziomie o 12,5% wyższym.

Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 13,89-14,44 zł/kgjałówek: 13,77 zł/kg a krów: 11,60 zł/kg.

* – jest to cena netto (bez VAT) zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni pełnowartościowy żywiec wołowy na bazie franco zakład. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.) niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone.
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona, 
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW) 

źródło: gov.pl
zdj:pixabay.com

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x