Niestety nie są to zadowalające informacje dla hodowców bydła. Pomimo wyższych stawek o nawet 20% w skali roku, opłacalność produkcji jest nikła. Koszty chowu osiągnęły tak wysoki poziom, że nie można mówić o żadnej rekompensacie. Rok do roku wyniki dochodowe są dużo gorsze. Planowane otwarcie gastronomii to obecnie główna nadzieja na wzrosty oferowanych stawek na krajowym rynku.
Jakie ceny widnieją na krajowym rynku?
W dniach 24.04-02.05.2021 r. cena zakupu żywca wołowego wzrosła. Skupowano go po 7,04 zł/kg. Cena ta była o 0,1% niższa w porównaniu do zeszłego tygodnia o 18,9% wyższa niż przed rokiem.
W zakładach mięsnych w drugim tygodniu stycznia ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 14,01 zł/kg, o 1,9% więcej niż tydzień temu.
Najmłodsze byczki 8-12 miesięczne w ciągu tygodnia podrożały o 1,3%. W raporcie kilogram wagi żywej kosztował 7,49 względem 7,39 zł z zeszłego tygodnia. Cena ta jest wyższa o 6,5% w stosunku do miesiąca przed i o 25,7 % wyższa niż rok temu.
Cena byków 12-24 miesięczne nie uległa zmianie. Wyceniane były na 7,70. W porównaniu do analogicznego okresu 2020 ich cena jest wyższa o 19,5 %.
Najstarsze byki <24 msc delikatnie potaniały. W skupie za w.ż otrzymać było można 7,68 zł. W stosunku do zeszłego roku ich wartość jest wyższa o 20,1 %
Cena krów wzrosła o 0,9%. Za kilogram wagi żywej można było uzyskać 5,65 zł, o 5 gr więcej niż ostatnio. Ich wartość była wyższa o 18 % w porównaniu do zeszłego roku.
Jałówki od kilku tygodni notują tendencje spadkową. Cena za kilogram w.ż wynosiła 7,14 zł/kg. W porównaniu do analogicznego okresu z zeszłego roku ich obecna cena kształtuje się na poziomie o 12,5% wyższym.
Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 13,89-14,44 zł/kg, jałówek: 13,77 zł/kg a krów: 11,60 zł/kg.
źródło: gov.pl
zdj:pixabay.com