sobota, 27 lipca, 2024
spot_img

Czy wegańskie jajo na twardo zagrozi producentom jaj?

spot_img

Zwolenników produktów wegetariańskich przybywa. Na rynku mamy już sery, kiełbaski, napoje, jogurty i inne odpowiedniki klasycznych dań. W sprzedaży dostępne są również roślinne płynne „jajka”, z których można zrobić jajecznicę. Jednak singapurska firma OsomeFood poszła o krok dalej i stworzyła wegańskie jajko na twardo.

Wegańskie „jajo na twardo” to zwieńczenie prac żywieniowców, dietetyków, zielarzy i naturopatów, których celem było opracowanie produktu, który będzie nie tylko smaczny, ale również dostarczający składników odżywczych. Jak mówią naukowcy jest to alternatywa dla ludzi, którzy nie chcą kompromisu pomiędzy zdrowym odżywianiem, a smakiem produktu.

Wegańskie jajo na twardo

 OsomeFood produkuje roślinny odpowiednik jaja na twardo z naturalnie występujących grzybów. W wyniku procesu fermentacji z grzybów powstaje mykoproteina, czyli tzw. „mięso z grzybów”, zawierające wszelkie niezbędne aminokwasy na wzór tych, znajdujących się w mięsie zwierzęcym.  W skład wegańskiego jaja wchodzą ponadto: alkaliczna woda jonizowana, sok z marchwi tłoczony na zimno, aktywowane mleko migdałowe, surowa skrobia ziemniaczana, kurdlan, oliwa z oliwek, sól czarna, drożdże odżywcze, świeży łopian, białe nasiona chia, kurkuma w proszku, wakame i kombu oraz kozieradka.

Czy wegańskie jajo „na twardo” zagrozi producentom jaj?
Wegańskie jajo na twardo od OsomeFood. (Źródło OsomeFood – profil Instagram)

Jak podkreśla producent zaletami wegańskiego jaja na twardo jest to, że nie zawiera hormonów oraz cholesterolu. Jest natomiast cennym źródłem witamin i minerałów, a także CoQ10 (koenzymu Q10) oraz selenu, który podnosi poziom kolagenu. Wegański produkt to alternatywne źródło białka, dla osób rezygnujących z produktów zwierzęcych.

Jak wynika z badań konsumenckich, obserwuje się trend wzrostowy dla wegańskich alternatyw dla jaj na świecie. Tylko w ciągu 3 lat sprzedano powyżej 100 milionów wegańskich jaj. Natomiast wegańskie jajo na twardo od OsomeFood obecnie spotkać można na rynku azjatyckim, ale wraz z rozwojem firmy w przyszłości mogą trafić również na rynek europejski. Koszt takiego jaja to 14,99 dolarów singapurskich, czyli ok. 42,24 zł w przeliczeniu na polskie złotówki za sztuki.

Jak na razie koszt takiego jaja jest wysoki. Niemniej jednak warto zadać pytanie, czy tego typu produkty mogą zagrozić producentom jaj? A czy Wy chcielibyście spróbować takiego jaja?

Źródło: OsomeEgg – OsomeFood

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x