środa, 22 września, 2021
spot_img

Czy producenci mleka mogą być spokojni?

-REKLAMA-spot_img
-REKLAMA-spot_img

Druga aukcja w 2021 roku na platformie internetowej Global Dairy Trade zakończyła się na znowu na plusie. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 4,8%. Największe podwyżki odnotowano w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego, laktozy i odtłuszczonego mleka w proszku. Jedynie ceny sera Cheddar odnotowały delikatny spadek.  

Wyniki ostatniej sesji w dniu 19 stycznia 2021 roku:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny +17,2% – cena 5398 USD/t
  • Odtłuszczone mleko w proszku +7,0% – cena 3243 USD/t
  • Laktoza +6,6% – cena 1173 USD/t
  • Masło +4,6% – cena 4735 USD/t
  • Pełne mleko w proszku +2,2% – cena 3380 USD/t
  • Ser Cheddar -0,3% – cena 4082 USD/t
  • Maślanka w proszku – nie była oferowana
  • Serwatka w proszku – nie była oferowana 

Zapowiadane podwyżki jak widać sprawdzają się i mają swoje przełożenie w krajowych skupach mleka. Cena surowca na krajowym rynku, która w grudniu 2020 r. była o 9,4% wyższa niż w grudniu 2019 r.  

Jak kształtowały się ceny na rynku krajowym na początku stycznia?

Na rynku krajowym pod koniec listopada 2020 r. odnotowano rozbieżne zachowanie cen za poszczególne produkty mleczne. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 21.12.2020 r. – 3.01.2021 r.  masło w blokach zbywano przeciętnie po  14,78 zł/kg, o 0,6% drożej niż w poprzednim notowaniu. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 16,45 zł/kg , o 1,3% drożej niż w ubiegłym tygodniu. 

Cena zbytu OMP wyniosła 9,89 zł/kg i była o 0,6% wyższa niż w poprzednim raporcie. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 11,91 zł/kg, o 0,2% więcej niż w ostatni tygodniu.

Ceny poszczególnych produktów mleczarskich w skupach

Obecnie mamy do czynienia ze stabilną ceną mleka w skupie na poziomie około 1,55 zł/l w zależności od zakładu skupującego oraz cennika. W tabelach poniżej zostały przedstawione ceny produktów mleczarskich jakie kształtowały się na początku stycznia.

1.Produkty mleczarskie płynne.

2. Produkty mleczarskie stałe.

3. Sery i twarogi.

źródło: Biuletyn „Rynek mleka” Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej 
kowr.gov.pl
pfhb.pl

-REKLAMA-spot_imgspot_img

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Śledź nas

23,377FaniLubię
567ObserwującyObserwuj
8,420SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x