Co znajdziesz w artykule?
Ze wszystkich stron atakują nas co rusz nowe informacje na temat prozdrowotnych właściwości produktów spożywczych. Był szał na nasiona chia i komosę ryżową w tym wszystkim zapomniano o produkcie, który znajduje się praktycznie w każdym domu. Jest nim kasza! Istnieje co najmniej 5 powodów, dla których warto jeść kasze- nawet każdego dnia.
Wartości odżywcze kaszy
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami żywieniowymi, każdego dnia należy spożyć przynajmniej 3 porcje pełnoziarnistych produktów zbożowych. Powinny one zajmować 1/4 talerza w każdym posiłku. Jednym z najbardziej wartościowych produktów zbożowych jest kasza, którą w różnych wariantach można jeść codziennie. Dlaczego warto uwzględnić ją w diecie, wyjaśnia Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk i ekspert kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
Właściwości zdrowotne kaszy wynikają z tego, że jest to produkt z pełnego ziarna. Oznacza to, że ziarno przeznaczone do jej produkcji nie jest oczyszczane ze swojej zewnętrznej warstwy, czyli łuski (co ma miejsce podczas produkcji mąki). Obłuskiwanie polega jedynie na usuwaniu niejadalnych części, czyli plewek kwiatowych i okrywy owocowo-nasiennej. Najcenniejsze części pod względem wartości odżywczych, czyli łuska i zarodek, pozostają nienaruszone.
Źródło błonnika pokarmowego
Wysoce przetworzone produkty są zmorą naszych czasów. Pozbawione błonnika błyskawicznie podnoszą poziom cukru we krwi, a to w długotrwałym procesie może doprowadzić do insulinoopornosci a nastepnie cukrzycy. Dlatego im mniej przetworzone produkty tym lepiej. Należy do nich kasza – im grubsza, tym więcej błonnika. Najwięcej więc znajdziemy go w kaszy gryczanej i pęczaku.
“Dzięki błonnikowi kasza reguluje proces trawienia, zapobiegając zaparciom, nowotworom jelita grubego i hemoroidom. To między innymi za sprawą błonnika kasze zaliczamy do produktów o niskim indeksie glikemicznym: po posiłku węglowodany uwalniają się stopniowo przez długi czas, przez co dłużej czujemy się syci, a w ciągu dnia nie dopada nas nagły głód i ochota na słodycze. Ponieważ kasze, szczególnie gruboziarniste, nie powodują drastycznego wzrostu glikemii poposiłkowej, polecane są osobom zmagającym się z insulinoopornością, cukrzykom i podczas diet redukcyjnych – tłumaczy Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk i ekspert kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”. Zaletą kasz, wynikającą z zawartości błonnika, jest także jej wpływ na obniżanie stężenia złego cholesterolu we krwi (zwłaszcza kasza jęczmienna) i zmniejszanie ryzyka kamicy żółciowej.
Bogactwo składników mineralnych i witamin
Dodatkowo kasze są dobrym źródłem magnezu, cynku, żelaza, potasu i witamin z grupy B.
“Dzięki wysokiej zawartości tych składników, wprowadzenie kaszy do jadłospisu może zapobiegać pogorszeniu koncentracji, łamliwości włosów i paznokci, rozdrażnieniu, bezsenności, bolesnym skurczom mięśni, kołataniu serca, łuszczeniu się naskórka, a nawet niepłodności” – zapewnia ekspertka kampanii.
Naturalny, nieprzetworzony produkt spożywczy
Zastosowane procesy technologiczne, stanowiące tylko niezbędne minimum (zbiór i oczyszczanie z części niejadalnych), sprawiają, że nie znajdziemy w kaszy żadnych sztucznych substancji konserwujących czy poprawiających smak. W przeciwieństwie do produktów przetworzonych, praktycznie nie zawiera sodu, którego nadmierne spożycie prowadzi do nadciśnienia tętniczego i obrzęków.
Łatwość przygotowania i przystępna cena
Nie trzeba jej obierać, wystarczy wrzucić ją do garnka, zalać wodą i gotować. Kasza nie wymaga również specjalnych warunków przechowywania – wystarczy ustawić ją w suchym miejscu lub szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki bardzo niskiej zawartości wody, produkt ten ma długi okres przydatności do spożycia (bez zastosowania substancji konserwujących). Dodatkowym atutem kaszy jest jej wciąż niska cena.
“Kasza, której walory zdrowotne są niepodważalne, powinna stanowić istotny element naszej diety. Może być bazą sałatek z warzywami, sycącym składnikiem zup, przygotowuje się z niej desery, zapiekanki i wiele innych pożywnych dań. To produkt niedoceniany, choć bardzo wartościowy, który wpływa korzystnie na nasz organizm, wzmacniając go i oczyszczając. Dlatego warto pomyśleć o porcji kaszy każdego dnia, a przynajmniej jeść ją kilka razy w tygodniu” – zachęca Monika Stromkie-Złomaniec.
A wy lubicie kaszę? Jak często jest u was na talerzu? Dajcie znać w komentarzach!
źródło: informacja prasowa „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”
Zdj:pixabay