21 lipca 2020 roku służba weterynaryjna Hongkongu poinformowała, że zostanie wznowiony eksport mięsa drobiowego (tuszek, elementów i podrobów), a także produktów drobiowych, z uwzględnieniem jaj, przeznaczonych do spożycia. Przypominamy, że obostrzenia na polskich producentów zostały nałożone w związku z ptasią grypą.
Jakie warunki będą obowiązywały eksporterów?
Mięso (świeże i zamrożone) oraz produkty drobiowe muszą pochodzić wyłącznie z kraju, strefy czy kompartymentu wolnego od ptasiej grypy od momentu wylężenia. To samo tyczy się jaj przeznaczonych do spożycia przez ludzi, jednak tu istnieje wymóg ich transportu w nowych lub odpowiednio odkażonych opakowaniach. Przesyłka musi zawierać aktualne świadectwo zdrowia według wskazanego formatu dla przesyłek Polska-Hongkong.
Producenci z jakich części polski będą mogli eksportować?
Mięso i produkty drobiowe będzie mogło być eksportowane z następujących powiatów.
- powiat kolski, województwo lubelskie;
- powiat wolsztyński, województwo lubelskie;
- powiat koniński, województwo wielkopolskie;
- powiat wrocławski, województwo wielkopolskie;
- powiat ostródzki, województwo zachodniopomorskie;
- powiat raciborski, województwo dolnośląskie;
- powiat kędzierzyńsko-kozielski, województwo warmińsko-mazurskie;
- powiat sieradzki, województwo łódzkie;
- powiat łowicki, województwo łódzkie;
- powiat łódzki wschodni, województwo łódzkie;
- powiat poddębicki, województwo łódzkie;
- powiat zgierski, województwo łódzkie;
- powiat pabianicki, województwo łódzkie;
- Łódź, województwo łódzkie.
Autor: Aleksandra Wieremczuk
Źródło: GIW, pixabay