piątek, 29 marca, 2024
spot_img

Chiny znoszą część zakazów eksportowych. Jakiej branży to dotyczy?

spot_img

21 lipca 2020 roku służba weterynaryjna Hongkongu poinformowała, że zostanie wznowiony eksport mięsa drobiowego (tuszek, elementów i podrobów), a także produktów drobiowych, z uwzględnieniem jaj, przeznaczonych do spożycia. Przypominamy, że obostrzenia na polskich producentów zostały nałożone w związku z ptasią grypą.

Jakie warunki będą obowiązywały eksporterów?

Mięso (świeże i zamrożone) oraz produkty drobiowe muszą pochodzić wyłącznie z kraju, strefy czy kompartymentu wolnego od ptasiej grypy od momentu wylężenia. To samo tyczy się jaj przeznaczonych do spożycia przez ludzi, jednak tu istnieje wymóg ich transportu w nowych lub odpowiednio odkażonych opakowaniach. Przesyłka musi zawierać aktualne świadectwo zdrowia według wskazanego formatu dla przesyłek Polska-Hongkong.

Producenci z jakich części polski będą mogli eksportować?

Mięso i produkty drobiowe będzie mogło być eksportowane z następujących powiatów.

  • powiat kolski, województwo lubelskie;
  • powiat wolsztyński, województwo lubelskie;
  • powiat koniński, województwo wielkopolskie;
  • powiat wrocławski, województwo wielkopolskie;
  • powiat ostródzki, województwo zachodniopomorskie;
  • powiat raciborski, województwo dolnośląskie;
  • powiat kędzierzyńsko-kozielski, województwo warmińsko-mazurskie;
  • powiat sieradzki, województwo łódzkie;
  • powiat łowicki, województwo łódzkie;
  • powiat łódzki wschodni, województwo łódzkie;
  • powiat poddębicki, województwo łódzkie;
  • powiat zgierski, województwo łódzkie;
  • powiat pabianicki, województwo łódzkie;
  • Łódź, województwo łódzkie.

Autor: Aleksandra Wieremczuk
Źródło: GIW, pixabay

Napisz komentarz

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników