W rozpoczętym z początkiem lipca sezonie 2023/24 kraje UE-27 wyeksportowały 6,50 mln ton ziarna zbóż, w porównaniu do 9,11 mln ton w analogicznym okresie sezonu 2022/23.
Oznacza to spadek o prawie 28,7% – licząc rok do roku. Dużo gorzej niż rok temu sprzedają się wszystkie główne zboża. Największy spadek eksportu dotyczy jęczmienia i pszenicy miękkiej (po ok. 30% r/r), mniejszy w przypadku słodu w przeliczeniu na ziarno (-21% r/r), a w przypadku kukurydzy sięga tylko 6,3%.
W ciągu 9 tygodni sezonu 2023/24 kraje UE wywiozły 4,49 mln ton pszenicy miękkiej w porównaniu do 6,31 mln ton w sezonie 2022/23 (9 tygodni). Eksport jęczmienia sięgnął w tym czasie 1,32 mln ton (1,87 mln ton rok temu), słodu 362,6 tys. ton (460,0 tys. ton przed rokiem), a kukurydzy 208,9 tys. ton (222,9 tys. ton rok temu).
Unijny eksport pszenicy miękkiej razem z mąką (ekwiwalent w ziarnie):
Za ponad połowę (52%) całkowitego wolumenu eksportu unijnych zbóż odpowiadają teraz Francja – 1,70 mln ton i Rumunia – 1,69 mln ton. Po ok. 1 mln ton wyeksportowały Polska i Bułgaria.
Źródło: Komisja Europejska