czwartek, 9 maja, 2024
spot_imgspot_img

Bogate społeczeństwa zaczynają zmniejszać spożycie mięsa, a mięso drobiowe będzie dominowało w żywieniu

spot_img

Przez dziesięciolecia wraz ze wzrostem dochodów mieszkańców danego kraju rosło również spożycie mięsa. Punkt zwrotny może nadejść w krajach o wysokich dochodach, zwłaszcza w Europie Zachodniej i Ameryce Północnej, gdzie przewiduje się spadek spożycia mięsa na mieszkańca w nadchodzącej dekadzie, napisano w raporcie na temat perspektyw światowego rolnictwa sporządzonym przez przez Organizację Narodów Zjednoczonych (FAO) oraz Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD).

Mniej więcej jedna na sześć z prawie 8 miliardów ludzi na planecie żyje w bogatych krajach i odpowiada za około jedną trzecią spożycia mięsa na całym świecie. Ale teraz „wzorce spożycia mięsa przez konsumentów w większości krajów o wysokich dochodach zaczęły się zmieniać” — czytamy w raporcie.

W swoim raporcie Agricultural Outlook 2023-32 eksperci prognozują, że popularny już drób będzie dostarczał 41% białka mięsnego w 2032 roku.

Rosnąca tendencja

Na całym świecie istnieje rosnąca tendencja wśród konsumentów do zwiększania wrażliwości na kwestie związane z dobrostanem zwierząt, środowiskiem i zdrowiem, a drób ma najmniejszy ślad węglowy. W niektórych przypadkach te zmiany preferencji mogą prowadzić do zmniejszenia spożycia mięsa na mieszkańca, jak w przypadku Unii Europejskiej, dla której prognoza przewiduje ciągłe zastępowanie mięsa wołowego i wieprzowego mięsem drobiowym” – czytamy w raporcie.

Oczekuje się, że Ameryka Północna i Oceania, które historycznie preferowały wołowinę, odnotują najbardziej znaczący spadek spożycia na mieszkańca” – czytamy w raporcie. Mówi się, że najpopularniejszym mięsem będzie drób, a następnie wieprzowina, wołowina i mięso baranie.

Ale jeśli zamożni konsumenci kładą na talerzach trochę mniej mięsa, reszta świata wciąż jest go spragniona, powiedział Agricultural Outlook.

Wzrost światowego spożycia mięsa

Raport przewiduje 2% wzrost światowego spożycia mięsa na mieszkańca w nadchodzącej dekadzie, dzięki połączeniu wyższych dochodów i rosnącej populacji.

Światowe spożycie drobiu, mierzone tonażem, wzrosłoby o 15%, wieprzowiny o 11%, wołowiny o 10%, a owiec, stanowiących stosunkowo niewielką część podaży mięsa, o 15%.

OECD i FAO spodziewają się, że globalne spożycie mięsa będzie rosło do 2075 r., chociaż „trendy demograficzne, zdrowie ludzi, dobrostan zwierząt i kwestie środowiskowe mogą negatywnie wpłynąć na spożycie mięsa” w dłuższej perspektywie.

Popyt na mięso może spadać

W pewnym momencie w pozostałej części XXI wieku światowy popyt na mięso może zacząć spadać. Niemniej jednak ograniczenia związane z zasobami i środowiskiem mogą ograniczyć dalszy wzrost podaży i popytu na mięso, potencjalnie powodując wcześniejsze nadejście punktu zwrotnego” – napisali.

Globalna produkcja rolna i żywności powinna rosnąć średnio o 1,1% rocznie do 2032 r., czyli o połowę mniej niż w dekadzie kończącej się w 2015 r.

W specjalnej ocenie kluczowych środków produkcji w rolnictwie, OECD i FAO stwierdziły, że wzrost cen nawozów o 10% powoduje wzrost cen żywności o 2%, przy czym ciężar spada najbardziej na biednych.

Inwestycje w innowacje, dalszy wzrost produktywności i zmniejszenie emisyjności produkcji są potrzebne, aby położyć podwaliny pod długoterminowe bezpieczeństwo żywnościowe, przystępność cenową i zrównoważony rozwój”, powiedział sekretarz generalny OECD.

Źródło: OECD/FAO

Andrzej Bąk
Andrzej Bąk
Pochodzę ze wsi położonej na Lubelszczyźnie. Wykształcenie zdobyłem na studiach rolniczych w Olsztynie i Lublinie (ekonomika rolnictwa), oraz w Wyższej Szkole Menedżerów (doradztwo inwestycyjne i analiza finansowa). Pracowałem przy tworzeniu Warszawskiej Giełdy Towarowej S.A. (WGT S.A.) przy udziale ekspertów z giełdy w Chicago. Aktualnie prowadzę portal internetowy e-WGT - Internetowa Giełda Rolna należący do WGT S.A. Na co dzień zajmuję się analizą rynków rolnych i paliw.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x