sobota, 23 listopada, 2024
spot_img

Białko z rzepaku – półmiliona na polski patent!

spot_img

Z początkiem sierpnia br. Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT Food) uruchomił specjalny fundusz w  wysokości 5,4 mln euro dla wsparcia 13 innowacyjnych przedsięwzięć rolno-spożywczych. W tym wyróżnionym gronie znalazła się Polska firma NapiFeryn  BioTech z Łodzi, która produkuje białko z rzepaku. Firma otrzymała466,2 tysięcy euro grantu.

Odzyskują wartościowe białko

Białko, przy wykorzystaniu nowatorskiej metody firmy NapiFeryn BioTech, pozyskuje się z odpadów z produkcji oleju rzepakowego dla uzyskania funkcjonalnych, odżywczych i ekonomicznych izolatów i koncentratów. Zdaniem specjalistów, składniki te stanowią obiecującą alternatywę dla białek pochodzenia zwierzęcego. Są bardzo odżywcze i mogą być używane w wielu różnych zastosowaniach. Pełnowartościowe białka z rzepaku cechują się też własnościami zdrowotnymi. Są także przystępne cenowo, a ich produkcja zalicza się do przyjaznych dla środowiska. Unijne dofinansowanie pomoże firmie w kontynuacji działalności badawczo-rozwojowej, która ułatwi i przyśpieszy komercjalizację zastosowania naturalnych i funkcjonalnych białek roślinnych z rzepaku.

Wsparcie dla najlepszych

Dodajmy że Fundusz Instytutu EIT Food, w ramach którego wyróżniono polską firmę, ma wesprzeć działalność firm dotkniętych kryzysem COVID-19. Kwota o wysokości 4,088 mln euro pochodzi z Inicjatywy Reagowania Kryzysowego EIT, z kolei EIT Food przeznaczyło kolejne 1,3 mln euro wsparcia wskutek pandemii. Głównym założeniem funduszu jest wsparcie przedsiębiorstw w dostosowaniu się do nowych realiów spowodowanym wybuchem pandemii.

13 z 74 projektów

O wsparcie ubiegało się ogółem 74 startupów z 19 krajów Europy i tylko 13 zostało wybranych. Na liście znalazły się firmy z Hiszpanii, Francji, Belgii, Holandii, Izraela, Wielkiej Brytanii i oczywiście firma z Polski ─ NapiFeryn BioTech.


Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło: Fundacja EIT Food
Foto: Pixabay

spot_imgspot_img
Agro Profil
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze. Agro Wydawnictwo powstało w styczniu 2016 roku i od tego czasu regularnie przekazuje polskim rolnikom wiedzę ułatwiającą prowadzenie nowoczesnego gospodarstwa. Każdego roku Magazyn Agro Profil uczestniczy w wielu wydarzeniach branżowych - między innymi Agro Show, Agro Tech Kielce, Polagra Premiery, Agro-Park, Targi Książki i wielu innych. Wydawnictwo współpracuje z wieloma pracownikami naukowymi takich placówek jak np. Instytut Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu czy też Politechniki Bydgoskiej.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x