Z początkiem sierpnia br. Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT Food) uruchomił specjalny fundusz w wysokości 5,4 mln euro dla wsparcia 13 innowacyjnych przedsięwzięć rolno-spożywczych. W tym wyróżnionym gronie znalazła się Polska firma NapiFeryn BioTech z Łodzi, która produkuje białko z rzepaku. Firma otrzymała466,2 tysięcy euro grantu.
Odzyskują wartościowe białko
Białko, przy wykorzystaniu nowatorskiej metody firmy NapiFeryn BioTech, pozyskuje się z odpadów z produkcji oleju rzepakowego dla uzyskania funkcjonalnych, odżywczych i ekonomicznych izolatów i koncentratów. Zdaniem specjalistów, składniki te stanowią obiecującą alternatywę dla białek pochodzenia zwierzęcego. Są bardzo odżywcze i mogą być używane w wielu różnych zastosowaniach. Pełnowartościowe białka z rzepaku cechują się też własnościami zdrowotnymi. Są także przystępne cenowo, a ich produkcja zalicza się do przyjaznych dla środowiska. Unijne dofinansowanie pomoże firmie w kontynuacji działalności badawczo-rozwojowej, która ułatwi i przyśpieszy komercjalizację zastosowania naturalnych i funkcjonalnych białek roślinnych z rzepaku.
Wsparcie dla najlepszych
Dodajmy że Fundusz Instytutu EIT Food, w ramach którego wyróżniono polską firmę, ma wesprzeć działalność firm dotkniętych kryzysem COVID-19. Kwota o wysokości 4,088 mln euro pochodzi z Inicjatywy Reagowania Kryzysowego EIT, z kolei EIT Food przeznaczyło kolejne 1,3 mln euro wsparcia wskutek pandemii. Głównym założeniem funduszu jest wsparcie przedsiębiorstw w dostosowaniu się do nowych realiów spowodowanym wybuchem pandemii.
13 z 74 projektów
O wsparcie ubiegało się ogółem 74 startupów z 19 krajów Europy i tylko 13 zostało wybranych. Na liście znalazły się firmy z Hiszpanii, Francji, Belgii, Holandii, Izraela, Wielkiej Brytanii i oczywiście firma z Polski ─ NapiFeryn BioTech.
Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło: Fundacja EIT Food
Foto: Pixabay