Przed nami pogodna noc. Chmury spowiją jedynie południowe regiony kraju i Sudety. Biegunem zimna w nocy będą wsie w okolicy Giżycka oraz Reska. Od Mazur po Pojezierze Pomorskie i Zatokę Szczecińską rozwiną się nad ranem przygruntowe mgły i zamglenia. Na termometrach od 0/+2 stopni od okolic Reska po Wałcz, Miastko, Bobolice, Kamień Pomorski oraz w pobliżu Chojnic; a także Wzniesienia Suwalskie, Oleckie i dolina Ełku ( przy gruncie przymrozki do -2 stopni); do +3/6 stopni na 2 metrach na południowym Podlasiu; północy Mazowsza, Kujawach, północy Wielkopolski do 6-8 stopni od Lubelskiego po Zagłębie Grójeckie, Ziemią Łódzką, Wielkopolskę, Lubuskie i Dolny Śląsk. Najcieplej pod chmurami na południu- do 9-10 stopni.
W ciągu dnia od Mazur po Kaszuby niemal bezwietrznie. Od Lubelskiego po centrum i Lubuskie powieje umiarkowanie z północnego wschodu i wschodu. Na południu powieje silnie ze wschodu w porywach do 55 km/h a na południu Dolnego Śląska nawet do 70 km/h.
Dzień zapowiada się słonecznie- jedynie w górach deszczowo a w regionach podgórskich na ogół pochmurnie, sucho- może wieczorem pokropi deszcz.
W roku szkolnym 2024/2025 rozstrzygnięto trzecią edycję Pucharu Polski w Rolnictwie Precyzyjnym. To wydarzenie było dedykowane uczniom szkół średnich o profilu rolniczym, umożliwiając im zdobycie specjalistycznej wiedzy i nawiązanie kontaktów z doświadczonymi ekspertami branżowymi takich firm jak: CLAAS, Agrocom Polska, HORSCH, KUHN, MICHELIN i VÄDERSTAD. Konkurs odbył się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wiedza i rywalizacja w zakresie rolnictwa precyzyjnego
Zgłosiło się aż 114 szkół rolniczych z całej Polski: 51 prowadzonych przez MRiRW i 63 podległych samorządom lokalnym. W rywalizacji wzięło udział 96 szkół. Sklasyfikowano 1 284 uczniów (bez nauczycieli) – średnio ponad 13 uczniów ze szkoły. Każdy uczestnik musiał odpowiedzieć na 120 pytań w 3 rundach konkursowych. Kto wygrał pojedynek umysłów?
TOP 10 zawodników, którzy pokazali, jak znają się na rolnictwie precyzyjnym:
Miejsce 1: Krzysztof z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Brześciu – zdobył 101 punktów (średni czas: 12,7 minuty) i odebrał nagrodę: dron DJI!
Miejsce 2: Konrad, również ze Starego Brześcia – 100 punktów (średni czas: 9,7 minuty) i nagroda: kamera GoPro!
Miejsce 3: Przemysław z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Golądkowie – 96 punktów (średni czas: 12,0 minut) i smartwatch Garmin!
Miejsce 4: Hubert J. (Stary Brześć) – 91 punktów (średni czas: 10,7 minuty) i konsola Microsoft xBox.
Miejsce 5: Dominik C. (Stary Brześć) – 90 punktów (średni czas: 10,0 minut) i tablet Samsung.
Miejsce 6: Wojciech z Zespołu Szkół Przyrodniczo-Technicznych w Międzyświeciu – 83 punkty (średni czas: 13,0 minut) i słuchawki bezprzewodowe.
Miejsce 7: Hubert M. (Stary Brześć) – 82 punkty (średni czas: 12,3 minuty) i głośnik mobilny JBL!
Miejsce 8: Szymon z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie – 81 punktów (średni czas: 10,3 minuty) i karta podarunkowa 500 PLN.
Miejsce 9: Adam R. (Stary Brześć) – 80 punktów (średni czas: 13,3 minuty) i karta podarunkowa 400 PLN.
Miejsce 10: Paweł z Zespołu Szkół Kształtowania Środowiska i Agrobiznesu w Giżycku – 79 punktów (średni czas: 9,3 minuty) i gra Farming Simulator.
Wyróżnienia indywidualne za miejsca 11-20:
11. Tomasz z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Golądkowie – 79 punkty, średni czas: 13,0 minuty.
12. Maciej B. z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie – 76 punkty, średni czas: 8,3 minuty.
13. Krzysztof z Zespołu Szkół Nr 2 w Ostrzeszowie – 76 punktów, średni czas: 12,3 minuty.
14. Filip z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowosielcach – 75 punktów, średni czas: 10,0 minuty.
15. ex-aequo: Maciej z Zespołu Szkół Agro-Technicznych im. W. Witosa w Ropczycach – 74 punktów, średni czas: 10,7 minuty oraz
15. ex-aequo Krystian z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu – 74 punkty, średni czas: 10,7 minuty.
17. Maik z Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku – 74 punktów, średni czas: 11,3 minuty.
18. Kacper z Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance – 73 punkty, średni czas: 11,0 minuty.
19. Piotr z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu – 72 punkty, średni czas: 9,7 minuty.
20. Karol G. z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowosielcach – 72 punkty, średni czas: 10,3 minuty.
Szkoły, które wychowują mistrzów: drużynowy ranking!
Pora na szkoły, które pokazały, że wiedza w grupie to prawdziwa siła! W każdej rundzie do wyniku szkoły brano pod uwagę 6 najlepszych wyników z danej szkoły. Najlepsze ekipy to:
Miejsce I: ZSCKR w Starym Brześciu, woj. kujawsko-pomorskie. W trzech rundach brało udział po 14 zawodników. Zdobyto 546 punktów, średni czas: 11,3 minuty.
Miejsce II: ZSCKR w Golądkowie, woj. mazowieckie. Startowało 21 uczestników, 445 punktów, średni czas: 11,8 minuty.
Miejsce III: ZSCKR w Dobrocinie, woj. warmińsko-mazurskie. W pierwszej rundzie było 24 zawodników, w rundach II i III po 17 zawodników. Zdobyto 410 punktów, średni czas: 10,4 minuty.
Miejsce IV: ZSCKR w Samostrzelu, woj. kujawsko-pomorskie. Tu startowało 8 zawodników, którzy zdobyli 406 punkty, średni czas: 11,3 minuty.
Miejsce V: ZSP-T w Międzyświeciu, woj. śląskie. W pierwszej rundzie 18, w rundach II i III po 15 zawodników. Zdobyto 390 punktów, średni czas: 12,5 minuty.
A teraz najważniejsze! 50 uczniów z powyższych szkół pojedzie na wycieczkę do Niemiec, gdzie zwiedzą fabrykę kombajnów CLAAS oraz targi AGRITECHNICA 2025! To jest nagroda, o której marzy każdy młody rolnik!
Puchar Polski w rolnictwie precyzyjnym od strony organizacyjnej
Każda szkoła, startując w szranki tej edycji Pucharu, mogła zgłosić dowolną liczbę uczestników. Warunek: grupa musiała liczyć co najmniej sześć osób. Zgłoszenia dokonywał nauczyciel, dyrektor lub inny pracownik szkoły, który pełnił rolę Opiekuna grupy. Po zgłoszeniu, Opiekun grupy otrzymywał dostęp do linków do webinariów, które udostępniał uczniom.
Zorganizowano trzy serie wykładowo-konkursowe.
Seria I
W pierwszej serii, dwa pierwsze wykłady edukacyjne w kwietniu br. przedstawili:
dr inż. Roman Bathelt – Digital Product Service Advisor for CLAAS Connect & Digital Care oraz
Mateusz Sitek i Adam Korwin-Kossakowski – specjaliści ds. opon rolniczych w MICHELIN Polska.
Po niej odbył się 16 kwietnia pierwszy egzamin dla uczestników.
Seria II
Druga seria wykładowa miała miejsce na przełomie kwietnia i maja, z egzaminem 21 maja. Sprawdzano w nim wiedzę po wykładach, które zaprezentowali:
Artur Szymczak – dyrektor zarządzający KUHN Maszyny Rolnicze Sp. z o.o.,
Krzysztof Gomolla – Manager Produktu ds. Ciągników w CLAAS Polska,
Andrzej Dąbrowski – Kierownik Sprzedaży VÄDERSTAD.
Seria III
Trzecia i ostatnia seria wykładowo-konkursowa odbyła się na przełomie maja i czerwca br. Wykłady wygłosili:
dr inż. Jerzy Koronczok – ekspert w rolnictwie precyzyjnym oraz
Paweł Baurycza – Kierownik Marketingu HORSCH Polska sp. z o.o.
Ostatni egzamin miał miejsce 18 czerwca. W sumie w trzech rundach konkursowych Pucharu zadano 120 pytań (I – 30, II – 45, III – 45) jednokrotnego wyboru.
Ceny zbóż w punktach prowadzących skup, a mowa tu o cenach transakcyjnych, zmieniały się w niewielkim zakresie w II tygodniu września – informuje cotygodniowy raport MRiRW. Na tle generalnie tanich zbóż, wyróżnia się tylko ubiegłoroczna kukurydza, której cena średnia wzrosła do 954 zł/t. Jednocześnie cena średnia skupu rzepaku spadła w zakładach tłuszczowych i była nieco niższa od ceny rzepaku na Matif.
Po ostatnich zmianach w statystykach MRiRW, krajowe ceny pszenicy były w II tygodniu września o ok. 10% niższe niż rok temu. Minimalnie taniej niż przed rokiem skupowano również pszenżyto. Jednocześnie drożej niż rok temu (średnio) płacono za żyto, jęczmień i kukurydzę.
Cena pszenicy i kukurydzy na przestrzeni 20 lat – wykres
Minimalne ceny zbóż są często o blisko 100-150 zł/t niższe od średnich
Warto zauważyć, że raportowane ceny minimalne skupu zbóż, a dotyczą najczęściej małych rolników są dużo niższe (do nawet 150 zł/t) od raportowanych cen zbóż średnich dla kraju, czy makroregionu.
W przeciwieństwie do publikowanych szeroko w internecie ofertowych cen zbóż (często bardzo niskich) raport MRiRW pokazuje transakcyjne ceny zbóż, czyli ceny zbóż akceptowane przez rolników.
Warto mieć na uwadze, że raportowane ceny zbóż dotyczą II tygodnia września i często również dostaw z umów zawartych wcześniej (po wyższej cenie).
Ceny zbóż (7 z 11)wzrosły w tygodniu kończącym się 14–września
Według raportu MRiRW ceny zbóż (średnie krajowe ceny transakcji) w siedmiu przypadkach wzrosły w krajowych punktach skupu w tygodniu kończącym się 14-go września 2025 roku. Skala zmian cen średnich mieściła się w zakresie od (+2,3%) – jęczmień paszowy do (-2,3%) – pszenica konsumpcyjna.
Cenę średnią krajową skupu pszenicy konsumpcyjnej ustalono w raportowanym tygodniu na 783 zł/t po spadku o 8 zł w skali tygodnia. W poszczególnych makroregionach średnie ceny skupu wyniosły: 762 zł/t – Centralno-Wschodni, 803 zł/t – Południowy i 773 zł/t – Północno-Zachodni. Warto zauważyć jednak, że cena minimalna pszenicy konsumpcyjnej w kraju obliczona z 5 najniższych transakcji sięgnęła tylko 688 zł/t.
Ile płacono za krajowe zboża – tabela (ceny średnie, minimalne i maksymalne)
Ceny zbóż: PSZENICA KONSUMPCYJNA (wykres)
Ceny zbóż paszowych
W raportowanym tygodniu udział zbóż paszowych w skupiepozostał na poziomie zbliżonym do 40%. W tym kukurydza stanowiła 7% dostaw, a pszenica paszowa 20% całego skupu zbóż.
Cena średnia krajowa pszenicy kupowanej na cele paszowe spadła o 13 zł/t do 763 zł/t, a w makroregionach ceny średnie płacone za ziarno paszowe pszenicy mieściły się w wąskim przedziale 760 – 779 zł/t. Jednak cena minimalna pszenicy paszowej w kraju obliczona z 5 najniższych transakcji sięgnęła tylko 610 zł/t.
Stara kukurydza najdroższa od dwóch lat
W tygodniu kończącym się 14-go września 2025 roku cena średnia krajowa kukurydzy suchej ustalona została na 954 zł/t, czyli o 3 złote za tonę wyżej w skali tygodnia. Jest to najwyższy poziom ceny średniej od połowy sierpnia 2023 roku. W makroregionach ceny średnie tego zboża zamknęły się w wąskim przedziale przedziale 932 – 964 zł/t, a cena minimalna w kraju (średnia z 5 najniższych transakcji) wyniosła 912 zł/t.
Ceny zbóż: KUKURYDZA SUCHA (wykres w ujęciu tygodniowym)
Po ostatnich aktualizacjach, krajowe ceny pszenicy były w końcówce sierpnia o ok. 11-13% niższe niż rok temu. Minimalnie niżej niż przed rokiem (średnio) wyceniane było także pszenżyto. Jednocześnie więcej niż rok temu płacono za żyto, jęczmień i starą kukurydzę.
Zmiany średnich cen zbóż (zł/t) na przestrzeni lat – tabela
Ceny rzepaku według MRiRW
Dane MRiRW pokazują, że w tygodniu kończącym się 14-go września 2025 roku średnia cena zakupu rzepaku spadłą w zakładach tłuszczowych o 10 złotych do 2.000 zł/t*. Oznacza to cenę o 3,5% niższą niż rok temu. Dla porównania, seria najbliższa kontraktu na rzepak (dostawa w listopadzie 2025) na Matif wyceniana była na koniec omawianego tygodnia niżej i wyniosła 2.015 zł/t.
Średnie ceny skupu rzepaku w Polsce (wykres w ujęciu tygodniowym)
W Auli Kryształowej SGGW w Warszawie odbyła się uroczysta gala podsumowująca dwudziestą drugą edycję Ogólnokrajowego Konkursu „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne”, podczas której nagrodzono zwycięzców.
XXII Ogólnokrajowy Konkurs „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne” rozstrzygnięty! Kto zwyciężył?
Tytuł najbezpieczniejszego gospodarstwa rolnego w kraju w roku 2025 otrzymało gospodarstwo Anny i Pawła Barczewskichz Wilkszyna w województwie dolnośląskim. Państwo Barczewscy gospodarują na 260. hektarach gruntu i zajmują się produkcją roślin: pszenicy, kukurydzy, jęczmienia i rzepaku. W nagrodę za zwycięstwo otrzymali ciągnik marki Farmtrac o wartości ok. 200 tys. złotych.
Drugie miejsce zdobyło gospodarstwo Beaty i Marcina Majnertówz Kruczyna w województwie wielkopolskim, którzy prowadzą hodowlę drobiu mięsnego na 22 ha. W jednym cyklu hodowlanym produkują około 300 000 sztuk, co daje roczną produkcję na poziomie około 1,8 miliona sztuk.
Miejsce trzecie przypadło gospodarstwu państwa Krystyny, Bogusława oraz ich synów Jakuba i Dominika Wawrzonków z Zasowa w województwie podkarpackim. Rolnicy prowadzą gospodarstwo o powierzchni 17,5 ha, a specjalizują się w szkółkarstwie drzewek i krzewów owocowych. Rocznie sprzedają około 200 tys. sztuk materiału szkółkarskiego, z czego większość trafia na rynki zagraniczne.
Nagrodę specjalną Głównego Inspektora Pracy za stosowanie udogodnień i rozwiązań technicznych zwiększających bezpieczeństwo pracy w gospodarstwie rolnym otrzymali Magdalena i Krzysztof Kałużowiez Łowkowic w województwie opolskim.
W uroczystej gali podsumowującej XXII konkurs „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne” wzięło udział ponad 200 zaproszonych gości z całej Polski, w tym laureaci finałowej rywalizacji wraz z rodzinami, a także przedstawiciele współorganizatorów oraz fundatorzy nagród. Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego – organizatora Konkursu – reprezentowali: Prezes Dariusz Rohde oraz Zastępcy Prezesa: Sylwia Dudzik, Helena Rudzis-Gruchała i Arkadiusz Iwaniak.
W okolicznościowym wystąpieniu prezes KRUS Dariusz Rohde przyznał, iż w konkursie „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne” największym zwycięzcą jest polska wieś:
– Obserwujemy spadającą systematycznie liczbę wypadków przy pracy w rolnictwie. Rośnie świadomość zagrożeń i poziom wiedzy o zasadach bezpieczeństwa. Dzięki liderom środowisk wiejskich, których pozwala wyłonić rywalizacja w naszym konkursie, życie na polskiej wsi jest coraz lepiej chronione. To oni są wzorem innowacyjności, odpowiedzialności i bezpieczeństwa. Będąc wyjątkowym punktem odniesienia i fundamentem rozwoju, finaliści i zwycięzcy konkursu BGR zasługują na społeczny szacunek i słowa najwyższego uznania.
Celem konkursu, który przebiegał pod Patronatem Honorowym Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Karola Nawrockiego, była popularyzacja zasad ochrony zdrowia i życia w gospodarstwach rolnych. Od 2003 roku konkurs cieszy się niesłabnącą popularnością – wzięło w nim już udział ponad 25 tysięcy gospodarstw indywidualnych, w tym 1128 w tegorocznej edycji.
Udział w konkursie „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne” biorą zarówno duże, jak i małe gospodarstwa rolne, w których przynajmniej jeden z właścicieli jest objęty ubezpieczeniem społecznym rolników. W trakcie rywalizacji gospodarstwa poddawane są profesjonalnemu audytowi bezpieczeństwa, podczas których komisje konkursowe sprawdzają, czy w gospodarstwie stosowane są w praktyce zasady ochrony zdrowia i życia, a także czy wyeliminowane zostały zagrożenia wypadkowe.
Współorganizatorami konkursu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Państwowa Inspekcja Pracy, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Partnerem strategicznym przedsięwzięcia jest Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych AGRO Ubezpieczenia.
Wyróżnienia specjalne
W tegorocznym konkursie przyznano także wyróżnienia specjalne:
za zachowanie równowagi pomiędzy pracą a czasem dla siebie i rodziny PaństwuAgnieszce, Robertowi i Kacprowi Radwanom z Pękosława w województwie świętokrzyskim;
za wyodrębnienie w obejściu gospodarstwa bezpiecznego miejsca do zabawy dzieci Państwu Bożenie i Mirosławowi Łukaszewskim z Arciszewa w województwie kujawsko-pomorskim;
za rodzinne prowadzenie gospodarstwa oraz racjonalne i efektywne wykorzystanie środków na inwestycje poprawiające bezpieczeństwo i komfort pracy PaństwuEwie i Piotrowi Dębińskim, Małgorzacie i Grzegorzowi Gułowskim oraz Marcie i Krzysztofowi Gułowskim z Kierza w województwie lubelskim;
za zastosowanie rozwiązań eliminujących prace ręczne i redukujących obciążenia układu ruchu człowieka Państwu Iwonie i Mariuszowi Walerzakom ze Srebrnego Borku w województwie podlaskim.
Wyróżnienia za udział w finale konkursu i stosowanie rozwiązań zwiększających bezpieczeństwo pracy w gospodarstwie rolnym otrzymali:
Renata Żerek z Komorników w województwie łódzkim;
Danuta i Dariusz Toporkowie z Czeczewa w województwie pomorskim;
Joanna i Konrad Terlikowscy z Popław w województwie mazowieckim;
Krystyna i Sławomir Ślozowscy z Samsonek w województwie lubuskim;
Anna i Witold Rydzkowscy z Tychowa w województwie zachodniopomorskim;
Małgorzata i Paweł Polichtowie z Nowej Wsi w województwie warmińsko-mazurskim;
Renata i Wojciech Kłębkowie z Gruszowa w województwie małopolskim;
Anna i Roman Fiurowie z Raciborza w województwie śląskim.
Rolnicy z całego świata już szykują się na najważniejsze wydarzenie w branży: targi Agritechnica, które odbędą się w Hanowerze w dniach 9-15 listopada 2025 roku. Jak co roku, kluczowym punktem programu jest konkurs Innovation Awards Agritechnica, organizowany przez Niemieckie Towarzystwo Rolnicze (DLG). Właśnie ogłoszono laureatów, a werdykt potwierdza, że branża rolnicza dynamicznie zmierza w kierunku innowacji.
Nagrody za innowacje Agritechnica
W tym roku do konkursu zgłoszono aż 251 nowości, co świadczy o ogromnym zaangażowaniu producentów w rozwój technologii. Spośród nich, po wnikliwej ocenie, Komisja DLG ds. Nowości przyznała nagrody za te najbardziej przełomowe rozwiązania.
Dwa złote medale dla pionierskich rozwiązań
Złoty medal to najwyższe wyróżnienie, zarezerwowane dla innowacji, które mają potencjalnie rewolucyjny wpływ na praktyki rolnicze i prowadzą do znaczących zmian w produkcji. W tym roku przyznano go dwóm firmom. Ich rozwiązania charakteryzują się przełomowym podejściem, które w znaczący sposób zwiększa wydajność, zrównoważony rozwój i komfort pracy.
Koniec z blokadami! System Line Traction
Producent: Müller Landmaschinen (we współpracy z Aebi & Co.)
Wyobraźcie sobie ciągnik, który nigdy nie traci przyczepności, nawet na ostrym zakręcie. Tradycyjne ciągniki mają problem na trudnym terenie, bo mechanizm różnicowy, który wyrównuje prędkość kół, może w pewnym momencie zadziałać jak blokada, zmuszając maszynę do jazdy na wprost.
System Line Traction rozwiązuje ten problem raz na zawsze. Zamiast skomplikowanych mechanizmów, wbudowano w koła specjalne, precyzyjne układy hydrauliczne. Dzięki temu każde koło jest napędzane niezależnie i z idealną prędkością, bez względu na to, jak stromy jest zakręt czy jak nierówny jest teren.
Korzyści dla rolnika:
Pewna jazda na zboczach: Nie ma już ryzyka, że maszyna będzie „jechać prosto” na zakręcie, co zwiększa bezpieczeństwo.
Mniej uszkodzeń: Koła nie ślizgają się i nie niszczą darni.
Łatwiejsza praca: Operator nie musi myśleć o włączaniu i wyłączaniu blokad – maszyna robi to za niego.
Prasa Claas: Rekordowa gęstość i inteligencja
Producent: Claas
Rolnicy potrzebują bel o dużej gęstości, bo wtedy łatwiej i taniej się je transportuje. W odpowiedzi na to wyzwanie, firma Claas stworzyła prasę, która jest po prostu przełomowa.
Jej nowy projekt pozwala na uzyskanie rekordowej wagi beli, nawet do 500 kg! A to wszystko dzięki kilku kluczowym innowacjom:
Nowy, mocny napęd: Zamiast jednego, prasa ma dwa koła zamachowe, które magazynują mnóstwo energii. Dzięki temu może pracować z siłą 70 ton, a jednocześnie uruchamia się lżej niż inne maszyny.
Wbudowana sztuczna inteligencja: To jak mieć najlepszego operatora na pokładzie. System sam analizuje, jak materiał wchodzi do prasy, i automatycznie dopasowuje prędkość jazdy, żeby bela była idealnie zbita. Dzięki temu waga i długość bel są zawsze takie same.
Innowacyjny system wiązania: Specjalna wiązarka tworzy mocniejsze węzły, zużywając przy tym mniej sznurka. Dzięki temu oszczędzacie pieniądze i dbacie o środowisko.
Korzyści dla rolnika:
Większe zyski: Belowanie z maksymalną gęstością zmniejsza koszty transportu i składowania.
Bezpieczna praca: Systemy chronią maszynę przed przeciążeniem, zapobiegając awariom.
Stała jakość: Niezależnie od warunków, bele są zawsze jednorodne, co ułatwia dalsze prace.
Oba te rozwiązania pokazują, że przyszłość rolnictwa to maszyny, które są nie tylko mocne, ale też inteligentne i oszczędne. Warto będzie zobaczyć je na żywo na targach Agritechnica!
22 srebrne medale za wyjątkowe udoskonalenia
Srebrne medale to nagrody za innowacje, które stanowią istotne usprawnienia istniejących produktów lub procesów. W tej edycji konkursu wyróżniono aż 22 nowości, co podkreśla bogactwo i różnorodność rozwiązań w branży. Wśród nagrodzonych znalazły się technologie z różnych obszarów, od inteligentnych systemów sterowania maszyn, przez nowe materiały, po ulepszone metody uprawy i ochrony roślin. Te udoskonalenia, choć mogą nie być rewolucyjne w pojedynkę, razem wzięte stanowią klucz do zwiększenia efektywności i zmniejszenia kosztów w gospodarstwie.
Dla każdego rolnika, który myśli o rozwoju i unowocześnieniu swojego gospodarstwa, Innovation Awards Agritechnica to kompas wskazujący kierunek, w którym podąża technologia. Nagrodzone rozwiązania to nie tylko fantazyjne koncepcje – to realne narzędzia, które pomogą wam:
zwiększyć wydajność i plony,
zoptymalizować zużycie paliwa, nawozów i środków ochrony roślin,
zredukować koszty operacyjne,
poprawić komfort i bezpieczeństwo pracy,
działać bardziej ekologicznie, z poszanowaniem dla środowiska.
Pełna lista nagrodzonych firm i opis ich innowacji zostanie opublikowana wkrótce. Bądźcie na bieżąco, aby dowiedzieć się, które rozwiązania warto będzie zobaczyć na żywo w Hanowerze. Targi Agritechnica to idealna okazja, by porozmawiać z ekspertami, porównać technologie i podjąć najlepsze decyzje inwestycyjne dla swojego gospodarstwa.
Zaczęły się duże zbiory ziemniaków. Ci, co wyspecjalizowali się w produkcji na frytki i chipsy mają stałe wieloletnie kontrakty i będą je przechowywać, aby sukcesywnie odstawiać aż do lipca przyszłego roku. Dostarczający ziemniaki do bezpośredniej konsumpcji mogą mieć z problem, bo z powodu nadpodaży, cena drastycznie spadła.
DCIM\101MEDIA\DJI_0049.JPG
Zbiory ziemniaków do przechowania przez zimę
Piotr Mika, rolnik z Nowych Kotkowic:
– Od wczoraj zaczęliśmy jesienne wykopki. My już w prawdzie kopiemy już od połowy maja te najwcześniejsze ziemniaki, które były pod argowłóchniną, ale teraz zaczęliśmy kopać te, które będą przechowywane na zimę.
Trudna wegetacja
– Z początku było kiepsko, bo męczyły nas te wiosenne przymrozki. Później cały maj nie padało, było strasznie sucho i ziemniak, po części głównie „Wineta”, zredukował swoje zawiązki. Nie było takiego optymalnego dla nas zbioru zbioru. Tego wczesnego kartofla jednak podlewaliśmy i wyszedł całkiem nieźle. Natomiast z tym średnio wczesnym, czyli przeznaczonym do zbioru w czerwcu, mieliśmy problem, bo nie było możliwości podlania i w sumie nie planował dobrze.
Dobre plony
– Teraz kopiemy dwie odmiany. Belaroza – mimo tego, że nie ma dużo bulw pod krzakiem, to są dość duże i to rekompensuje plon. Natomiast Wineta ma bulwy głównie średniej wielkości, to znaczy 55-75 mm. Po pierwszych wykopkach przewidujemy plon na około 30-34 tony z hektara.
Ziemniaki trudno będzie opłacalnie sprzedać
– Przez to, że w ostatnich dwóch latach brakowało tego kartofla i była stosunkowo wysoka cena, w tym roku słyszałem od innych rolników, że zwiększyli swoje uprawy i to nawet o 25-30%. Dlatego też od czerwca widzimy, że cena nie jest dla nas w 100% satysfakcjonująca. My znowu rekompensujemy sobie to tym, że sprzedajemy kartofla na lokalnym rynku, prowadzimy sprzedaż bezpośrednią. To też pozwala nam uzyskać lepsze ceny. Planujemy też w przyszłym roku zwiększyć powierzchnię uprawo 15-20%, z tego względu, że pozyskujemy nowych odbiorców lokalnych, głównie restauracje, które praktycznie przez cały rok ten towar od nas odbierają.
Gospodarstwa uprawiające ziemniaki do przetwórstwa mają długoterminowe kontraktu
Artur Gramatyka, z-ca dyr. Działu Ziemniaka Top Farms Głubczyce:
– Jesteśmy na polu, gdzie kopiemy ziemniaki frytkowe. Obecnie plony tych ziemniaków plasuje się na około 50-55 ton z hektara. Wykorzystujemy tutaj najnowsze technologie, jakie są na rynku: kombajny, przyczepy przeładowcze i zbiory przewozimy na przyczepach wielkogabarytowych, samochodowych bezpośrednio do odbiorcy, czyli do fabryki na produkcję, z czego powstają za chwilę frytki. Jesteśmy wiodącym liderem na rynku, jeżeli chodzi o produkcję ziemniaka przemysłowego.
W tym sezonie zaraza ziemniaczana była sporym problemem
Bernard Marks rolnik z Ligoty Krapkowickiej
– Rozpoczęliśmy dzisiaj zbiór ziemniaków na sprzedaż indywidualną, jako ziemniaki jadalne. W okresie wegetacji były olbrzymie problemy z utrzymaniem zdrowotności. Musieliśmy wielokrotnie pryskać na zarazę ziemniaczaną. Ale można też pozytywy widzieć w tym wszystkim, ponieważ przebieg pogody był taki, że nie musieliśmy nawadniać naszych plantacji. Czyli tutaj zaoszczędziłem, ale wydałem te pieniądze na choroby, które niestety były dużą presją w tym roku, gdzie to był olbrzymi problem dla zdrowotności i jakości jadalnych ziemniaków.
Ceny są bardzo niskie
– Jest olbrzymia presja, żeby obniżyć ceny, które i tak są bardzo niskie. Obawiam się, że jesienią niektórzy rolnicy w ogóle nie będą kopać tych ziemniaków, ponieważ cena jest nieopłacalna, niezadowalająca, granicząca, wręcz bym określił, z darowizną. Nie pokrywa kosztów produkcji.
Manfred Suchy, rolnik z Dziedzic:
– Już zaczęliśmy kopać ziemniaka. Mamy wykopane około 20%, a 80% jeszcze w polu. Teraz mamy je na przyczepie. Chcę go tak parę dni zostawić i za jakieś dwa dni zaczniemy go sortować. Jakość ziemniaków w tym roku wydaje się być dość dobra. Bulwa jest ładna, czysta, nie porażona, nie pogryziona. Ze sprzedażą nie będę miał problemów, bo mam swoich lokalnych odbiorców.
W dniach 2-4 grudnia 2025 roku w Ptak Warsaw Expo odbędą się Międzynarodowe Targi Technologii i Produktów Rolnictwa Ekologicznego BIOAGRO Polska – jedno z najważniejszych wydarzeń dla sektora agro i eko w Europie. To okazja do poznania przełomowych technologii, zdobycia wiedzy oraz uczestnictwa w konferencjach i warsztatach.
Platforma dla liderów branży
BIOAGRO Polska to przestrzeń spotkań producentów, dystrybutorów, inwestorów, naukowców i samorządów. Targi gromadzą wystawców z Polski i zagranicy, którzy prezentują innowacyjne rozwiązania wspierające rozwój rolnictwa ekologicznego i zrównoważonego.
Program i atrakcje
Centralnym punktem wydarzenia będzie konferencja Bio Agro Technological Innovations, poświęcona nowoczesnym trendom i wyzwaniom branży rolno-spożywczej. Poruszone zostaną m.in. tematy związane z technologiami rolnictwa precyzyjnego, ekologicznymi metodami uprawy oraz cyfryzacją sektora agro. Dodatkowo uczestnicy mogą liczyć na warsztaty, prezentacje premierowych produktów i strefy networkingowe.
Głos ekspertów
„BIOAGRO to wydarzenie, które łączy biznes, naukę i pasję do zrównoważonego rozwoju” – podkreślają organizatorzy z Ptak Warsaw Expo. „To platforma, gdzie innowacje spotykają się z praktyką, a branża rolnictwa ekologicznego wyznacza kierunki na przyszłość”.
Targi BIOAGRO to nie tylko miejsce prezentacji nowinek, ale i forum budowania relacji biznesowych. Wydarzenie przyciąga szerokie grono profesjonalistów – od producentów żywności ekologicznej, przez technologów, po instytucje wspierające sektor agro. Dzięki temu stanowi jedno z kluczowych spotkań dla rozwoju rolnictwa przyszłości.
Informacje praktyczne
Data i miejsce: 2-4 grudnia 2025, Ptak Warsaw Expo, Aleja Katowicka 62, Nadarzyn
BIOAGRO Polska 2025 to wydarzenie, które redefiniuje przyszłość rolnictwa ekologicznego. To tutaj spotkają się innowatorzy i praktycy, aby wspólnie budować bardziej zrównoważony sektor technologii agro.
Pogoda- miejscami od Lubuskiego po Łódzkie pojawią się w tygodniu zamiecie piaskowe
Niestety w pogodzie nie widać znaczących ani umiarkowanych opadów do 30 września. Dla odmiany pojawi się silny suchowiej, słońce i duże wahania temperatur.
Pogoda w nocy
Najbliższej nocy front przesunie się nad Podlasie, Mazowsze, Świętokrzyskie, wschód, południe Łódzkiego, Górny Śląsk i tu miejscami popada do 1-3 mm. Nad resztą kraju przejaśnienia. O świcie na termometrach od 5 stopni między Piłą, Chojnicami, Mirosławcem do 7 stopni na Kaszubach, zachodzie kraju do 9-11 w centrum, Mazurach, Opolskiem i do nawet 13-15 stopni na południu, południowym wschodzie kraju wraz z woj. Lubelskim.
We wtorek przed południem front powoli ma odsuwać się na południe. Od Lubelskiego po Małopolskę chwilami pokropi deszcz, zraszając asfalt- czyli spadnie około 0,1-1 mm. Po południu północy wiatr sprawi, że wilgoć znad Bałtyku napłynie nad ląd przynosząc przelotne opady deszczu na całym Pomorzu Gdańskim, Żuławach, zachodzie Warmii ( Ostróda, Elbląg, Iława a może i Lidzbark Warmiński, Nowa Pasłęka) po okolice Grudziądza, Tucholi na Kujawach. Sumy opadów wyniosą od 0 do 7 mm. Może posypać się także drobny grad.
W centrum po pochmurnym przedpołudniu po południu zacznie pokazywać się słońce. Wiatr z północy i północnego zachodu słaby. Silniejszy do 40 km/h podczas przelotnych opadów na północy.
Pogoda do końca września
Kolejne dni z większą ilością chmur na południu- w Sudetach, Bieszczadach, Tatrach przewaga chmur do końca tygodnia. Nad resztą kraju słońce i sucho. Od Lubelskiego po Łódzkie, Lubuskie przeważnie bezchmurnie. Noce zimne- ale typowe dla końcówki września na poziomie 1-7 stopni z przygruntowymi przymrozkami na Kaszubach, wschodzie kraju aż po wschodnie, południowe, północne Mazowsze, Świętokrzyskie i Wzniesienia Łódzkie.
Niestety pojawią się silne suchowieje w pasie od Lubuskiego po część Wielkopolski, Łódzkie, Lubelskie. Ze względu na zasiewy i spulchnianie gleby może to na wielu polach zakończyć się zamieciami piaskowymi. Jeśli prognozy się ziszczą to w okolicach Piątku może punktowo powiać do ponad 60 km/h ze wschodu.
Pogoda w ostatnich 30 latach potrafiła jak w 1996 r przynieść nad ranem już -3 stopnie w Olsztynie, Suwałkach czy Białymstoku. My takie temperatury w tym roku zobaczymy dopiero w październiku- link do map https://cmm.imgw.pl/cmm/?page_id=18414
Produkcja zbóż na świecie w sezonie 2025/26 wzrośnie o 4% w skali roku – ocenia Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC) w prognozie z 18 września 2025 roku. Wcześniej, we wrześniu swoje prognozy produkcji zbóż na świecie podnieśli do rekordowego poziomu analitycy FAO i USDA.Zdaniem IGC wzrosną też zapasy zbóż na koniec sezonu, szczególnie mocno u największych eksporterów.Prognozy te są niekorzystne dla cen.
Produkcja zbóż na świecie wzrośnie o 4% r/r w sezonie 2025/26
Produkcja zbóż na świecie (pszenicy i zbóż paszowych) w sezonie 2025/26, podniesiona została przez IGC o 8 mln ton miesiąc do miesiąca, do 2412 mln (rekord), co stanowić ma wzrost o 4% lub 87 mln ton – rok do roku. Korekta w górę produkcji zbóż na świecie wynika z rewizji w górę prognoz dla pszenicy i jęczmienia. W skali roku wzrosnąć ma produkcja zbóż na świecie – wszystkich z wyjątkiem żyta.
Światowa podaż zbóż przekroczy 3 mld ton pierwszy raz w historii
Pomimo niezwykle małych zapasów początkowych (589 mln ton), rekordowa produkcja zbóż na świecie podniesie całkowitą podaż powyżej 3000 mln ton po raz pierwszy w historii.
Rekordowe będzie też zużycie zbóż
IGC przewiduje również, że popyt wzrośnie o 50 mln ton (r/r) do 2395 mln ton, osiągając nowy rekord, w tym wzrosty wystąpią w zakresie konsumpcji, pasz i zastosowań przemysłowych.
IGC przewiduje się, że światowe zapasy zbóż wzrosną o 17 mln ton do 606 mln ton, co nadal będzie nieznacznie poniżej pięcioletniej średniej. Wzrost zapasów powinien mieć miejsce w przypadku kukurydzy i jęczmienia, a zapasy pszenicy pozostaną na poziomie sprzed roku. Duży wzrost zapasów wszystkich głównych zbóż (też pszenicy) powinien dotyczyć największych eksporterów.
IGC zapowiada, że handel zbożem w sezonie 2025/26 (lipiec/czerwiec) osiągnie poziom 438 mln ton, co oznacza wzrost o 15 mln ton r/r i potencjalnie będzie drugim najwyższym wynikiem w historii.
Od 7 września 2025 roku w Polsce zaczął obowiązywać zakaz palenia drewnem w domowych piecach i kotłach. Nowe przepisy wprowadzają zakaz używania tzw. pełnowartościowego drewna opałowego w instalacjach grzewczych, które nie spełniają określonych norm.
Zmiana ta ma na celu poprawę jakości powietrza i ograniczenie emisji zanieczyszczeń, ale dla wielu rolników i mieszkańców wsi może oznaczać konieczność zmiany dotychczasowych przyzwyczajeń grzewczych.
Zakaz palenia drewnem: Czym jest „pełnowartościowe drewno” według nowych przepisów?
Zgodnie z nowymi regulacjami, pełnowartościowe drewno to drewno o wilgotności poniżej 20%, pozyskane z pni drzew, które nadaje się do innych zastosowań niż spalanie – np. do produkcji mebli, stolarki budowlanej czy wyrobów drewnianych.
Przepisy mają zapobiegać sytuacjom, w których dobre jakościowo drewno trafia do pieców zamiast do przemysłu drzewnego.
Zakaz palenia drewnem: od kiedy obowiązuje nowe prawo w Polsce?
Od 7 września 2025 roku w Polsce weszły w życie nowe przepisy dotyczące spalania drewna w domowych piecach i kotłach. Zgodnie z ustawą, nie można już używać tzw. pełnowartościowego drewna opałowego w instalacjach grzewczych, które nie spełniają określonych norm emisji.
Kogo dotyczy zakaz palenia drewnem?
Zakaz obejmuje użytkowników domowych instalacji grzewczych, w tym:
mieszkańców wsi i małych miejscowości,
rolników ogrzewających domy i budynki gospodarcze drewnem,
właścicieli kotłów, pieców kaflowych i kominków, które nie są przystosowane do spalania pełnowartościowego drewna zgodnie z normami ekoprojektu.
Ważne: Zakaz nie oznacza całkowitego wyeliminowania drewna jako paliwa. Można nadal spalać:
drewno odpadowe z prac w sadzie lub lesie (gałęzie, drobnica),
drewno o wyższej wilgotności (po odpowiednim sezonowaniu),
odpady drzewne z tartaków, które nie nadają się do produkcji.
Ochrona zasobów leśnych – dobre jakościowo drewno ma trafiać do przemysłu, a nie do pieców.
Poprawa jakości powietrza – spalanie drewna w niewłaściwych warunkach powoduje emisję pyłów i szkodliwych substancji.
Efektywność energetyczna – pełnowartościowe drewno może być lepiej wykorzystane w przemyśle, a do ogrzewania można stosować tańsze i mniej wartościowe odpady drzewne.
Zakaz palenia drewnem: Co to oznacza w praktyce dla rolników?
Dla gospodarstw rolnych, które do tej pory ogrzewały domy lub budynki gospodarcze drewnem z własnego lasu lub sadu, zmiana oznacza:
konieczność segregowania drewna – oddzielania pełnowartościowych kłód od gałęzi i odpadów,
możliwość sprzedaży lepszego drewna do tartaku lub zakładu stolarskiego,
konieczność stosowania w piecach drewna gorszej jakości lub innych paliw (np. pelletu, brykietu, słomy).
Jak uniknąć problemów i kar?
Nowe przepisy przewidują kontrole – w razie podejrzenia, że w piecu spalane jest pełnowartościowe drewno, urzędnicy mogą pobrać próbki popiołu lub skontrolować składowane paliwo.
Aby uniknąć kłopotów:
przechowuj drewno w sposób umożliwiający łatwe rozróżnienie gatunków i jakości,
Alternatywy dla pełnowartościowego drewna w gospodarstwie
Rolnicy mają wiele możliwości ogrzewania budynków w sposób zgodny z prawem:
Biomasa rolnicza – słoma, zrębki, trociny.
Pellet drzewny – wytwarzany z odpadów tartacznych.
Kotły na ekogroszek lub biomasę – spełniające normy emisji.
Pompy ciepła – coraz popularniejsze w nowoczesnych gospodarstwach.
Kolektory słoneczne – do podgrzewania wody użytkowej.
Zakaz spalania pełnowartościowego drewna to element szerszej polityki ochrony środowiska i racjonalnego gospodarowania zasobami leśnymi. Dla rolników oznacza to konieczność lepszego planowania opału i ewentualnego poszukiwania alternatywnych źródeł ciepła.
Warto już teraz:
przeanalizować, jakie drewno trafia do pieca,
oddzielić materiał lepszej jakości i sprzedać go,
rozważyć inwestycję w nowoczesne źródła ogrzewania.
Wskazówka dla gospodarzy: Jeśli masz wątpliwości, czy drewno, które chcesz spalić, jest objęte zakazem – skonsultuj się z lokalnym nadleśnictwem lub urzędem gminy. Lepiej zapytać wcześniej, niż ryzykować mandat.
Już od 1 kwietnia 2026 roku w Polsce wejdzie w życie obowiązek wystawiania i odbierania faktur wyłącznie w formie elektronicznej, za pośrednictwem Krajowego Systemu e-Faktur (KSeF). To duża zmiana, która obejmie także rolników prowadzących działalność gospodarczą.
Dla wielu gospodarzy oznacza to konieczność przestawienia się z papierowych dokumentów na cyfrowe rozwiązania. W tym artykule wyjaśniamy, kogo dotyczy nowy obowiązek, jak działa KSeF, jakie będą korzyści i wyzwania oraz jak krok po kroku przygotować się do zmian.
Czym jest KSeF i dlaczego go wprowadzają?
Krajowy System e-Faktur to platforma stworzona przez Ministerstwo Finansów, która pozwala:
wystawiać faktury w formie elektronicznej,
przesyłać je do kontrahentów,
przechowywać dokumenty w bezpiecznym archiwum przez 10 lat.
Każda faktura w KSeF otrzymuje unikalny numer identyfikacyjny i jest automatycznie zapisywana w systemie. Dzięki temu:
nie trzeba jej drukować ani wysyłać pocztą,
nie ma ryzyka, że dokument zaginie,
urzędy skarbowe mają natychmiastowy wgląd w transakcje.
rolników ryczałtowych, jeśli prowadzą działalność gospodarczą wymagającą wystawiania faktur,
firm i przedsiębiorstw skupujących produkty rolne od rolników.
Przykład: Jeżeli rolnik sprzedaje zboże firmie paszowej i wystawia fakturę VAT – od kwietnia 2026 r. będzie musiał zrobić to przez KSeF.
Jeżeli sprzedaje warzywa sąsiadowi bez faktury – zmiana go nie dotyczy.
Jak będzie wyglądało wystawianie faktury w KSeF?
Proces będzie prosty, ale wymaga dostępu do internetu i urządzenia (komputer, tablet, smartfon):
Logowanie do systemu – przez profil zaufany, e-dowód lub podpis kwalifikowany.
Wypełnienie formularza faktury – dane sprzedawcy, nabywcy, opis towaru/usługi, kwoty.
Wysłanie dokumentu do KSeF – system nadaje mu unikalny numer.
Automatyczne udostępnienie faktury kontrahentowi – odbiorca może ją pobrać z systemu.
Co się zmieni w codziennej pracy rolnika?
Koniec papierowych faktur – wszystkie dokumenty będą w wersji cyfrowej.
Natychmiastowa dostawa faktury – kontrahent otrzyma ją od razu po zatwierdzeniu.
Łatwiejsze rozliczenia z księgowym – księgowy będzie mógł pobierać faktury bezpośrednio z systemu.
Stały dostęp do archiwum – można będzie w każdej chwili pobrać fakturę sprzed kilku lat.
Mniej błędów – system będzie weryfikował poprawność danych (np. NIP, daty).
Korzyści dla rolników
Choć początkowo może to wymagać nauki, w dłuższej perspektywie KSeF może ułatwić życie:
brak kosztów druku, papieru i wysyłki,
szybsze płatności od kontrahentów,
automatyczne archiwizowanie dokumentów,
łatwy dostęp do historii sprzedaży i zakupów,
większe bezpieczeństwo danych.
Wyzwania i możliwe problemy
Brak internetu w gospodarstwie – konieczne będzie zapewnienie dostępu do sieci.
Potrzeba przeszkolenia – trzeba nauczyć się obsługi systemu lub programu do fakturowania.
Zmiana przyzwyczajeń – rolnicy przyzwyczajeni do papierowych dokumentów będą musieli przejść na cyfrowe.
Awaria systemu – w razie problemów technicznych Ministerstwo zapowiada procedury awaryjne.
Jak przygotować gospodarstwo do KSeF?
Sprawdź sprzęt i internet – upewnij się, że masz komputer lub smartfon z dostępem do sieci.
Załóż profil zaufany – będzie potrzebny do logowania w KSeF.
Przetestuj system – Ministerstwo udostępnia wersję testową KSeF.
Porozmawiaj z księgowym – ustal, jak będzie wyglądała wymiana dokumentów.
Zainwestuj w program do fakturowania – wiele z nich będzie zintegrowanych z KSeF.
Przeszkol pracowników – jeśli w gospodarstwie pracują osoby wystawiające faktury.
Co jeśli nie zastosuję się do nowych przepisów?
Od kwietnia 2026 r. wystawienie faktury poza KSeF będzie traktowane jako naruszenie przepisów podatkowych. Może to skutkować:
karami finansowymi,
problemami z rozliczeniem VAT,
koniecznością ponownego wystawienia dokumentu w systemie.
Obowiązkowe e-fakturowanie to krok w stronę pełnej cyfryzacji polskiego rolnictwa. Choć wymaga przygotowania, w dłuższej perspektywie może uprościć życie rolnikom, przyspieszyć rozliczenia i zmniejszyć koszty.
Warto już teraz:
sprawdzić sprzęt i internet,
zapoznać się z KSeF,
porozmawiać z księgowym,
przetestować system.
Im wcześniej gospodarstwo zacznie działać w nowym modelu, tym łatwiej będzie wejść w obowiązek od 1 kwietnia 2026 r.
Obecne metody płoszenia, takie jak petardy czy pociski hukowe, są często nieskuteczne. Projekt ustawy proponuje więc rozszerzenie katalogu dostępnych środków o użycie broni palnej gładkolufowej z amunicją niepenetracyjną. To oznacza, że w sytuacjach zagrożenia życia lub zdrowia, będzie można oddać strzał, który ma zniechęcić zwierzę, ale nie zrobić mu krzywdy.
Kto będzie mógł płoszyć?
Kluczową zmianą jest poszerzenie grona osób, które mogą używać tej metody. Do tej pory było to ograniczone do służb takich jak Policja czy Straż Leśna, a ich reakcja często była zbyt późna. Nowelizacja zakłada, że do grona uprawnionych dołączą także myśliwi posiadający odpowiednie pozwolenie na broń. Warunkiem jest uzyskanie dodatkowego zezwolenia na płoszenie, wydawanego przez Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska.
Autorzy projektu podkreślają, że chodzi o skuteczne warunkowanie awersyjne, czyli nauczenie zwierząt, że zbliżanie się do ludzi jest nieprzyjemne i wiąże się z negatywnymi konsekwencjami.
Niedźwiedzie i żubry, choć objęte ścisłą ochroną, coraz częściej stanowią problem. Niszczą uprawy, podchodzą pod domy, a w skrajnych przypadkach zagrażają bezpieczeństwu ludzi. Obecne przepisy są niewystarczające, a możliwość szybkiej reakcji na zagrożenie jest kluczowa. Projekt poselski ma zapewnić tę szybkość i skuteczność, co powinno przełożyć się na większe bezpieczeństwo mieszkańców terenów, gdzie te gatunki występują.
Autorzy nowelizacji zaznaczają, że to rozwiązanie pozwoli uniknąć najbardziej drastycznych działań, czyli odstrzałów. W ciągu ostatnich 4 lat tylko w Puszczy Białowieskiej z konieczności uśmiercono 2 osobniki żubra zagrażające ludziom. Skuteczne płoszenie ma zapobiegać takim tragicznym sytuacjom.
Zaproponowane zmiany mają przede wszystkim zwiększyć bezpieczeństwo i komfort życia rolników oraz wszystkich osób mieszkających w pobliżu obszarów występowania tych zwierząt. Dzięki temu, być może, uda się osiągnąć równowagę między ochroną dzikiej przyrody a potrzebami lokalnej społeczności.
Ta strona korzysta z plików cookies. Służą do tego, by strona działała prawidłowo a także do analizowania ruchu na stronie, a także, by wyświetlać Ci lepiej dopasowane treści i reklamy. Stosujemy również cookies podmiotów trzecich. Dowiedz się więcej w Polityce prywatności i cookies.
Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić wrażenia podczas poruszania się po witrynie. Niektóre z nich są przechowywane w przeglądarce, bo są niezbędne do działania podstawowych funkcji witryny. Używamy również plików cookie podmiotów trzecich, które pomagają nam analizować i rozumieć, w jaki sposób korzystasz z tej witryny. Te pliki cookie oraz pliki stosowane w celach reklamowych będą przechowywane w Twojej przeglądarce tylko za Twoją zgodą. Masz również możliwość rezygnacji z tych plików cookie. Jednak rezygnacja z niektórych z tych plików cookie może wpłynąć na wygodę przeglądania.
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Jest stosowane, by przechowywać zgodę użytkownika na pliki cookies z kategorii „Analityczne”.
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
To ciasteczko jest stosowane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent, aby udokumentować zgodę użytkownika na ciasteczka z kategorii "Funkcjonalne".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Jest stosowane, by przechowywać zgodę użytkownika na pliki cookies z kategorii „Niezbędne”.
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Jest stosowane, by przechowywać zgodę użytkownika na pliki cookies z kategorii „Inne”.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Jest stosowane, by przechowywać zgodę użytkownika na pliki cookies z kategorii „Wydajnościowe”.
viewed_cookie_policy
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent i służy do przechowywania informacji, czy użytkownik wyraził zgodę na korzystanie z plików cookie. Nie przechowuje żadnych danych osobowych.
Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.
Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzjący wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.
Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.