Jak rozeszły się środki?

Jak już wspominaliśmy Komisja Europejska, wychodząc naprzeciw trudnej sytuacji branży mleczarskiej podjęła decyzję o uruchomieniu dopłat do prywatnego przechowywania odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), masła i serów.
Zgodnie z decyzjami KE za przechowywanie poszczególnych produktów przewidziano dopłaty  w wysokości: 5,11 i 0,13 euro/t (OMP), 9,83 i 0,43 euro/t (masło) i 15,57 i 0,4 euro/t (sery). Warto też wiedzieć, że dla OMP i masła opłata dotyczy magazynowania minimum 10 ton w okresie 3–6 miesięcy i w tym przypadku KE nie podała limitu ilościowego.
Natomiast dla serów, oprócz mniejszego tonażu (0,5 t) i 2–6-miesięcznego składowania, przewidziano limit 100 tys. ton dla wszystkich krajów członkowskich Unii. Przy czym aż 52,8 tys. ton przypadło Niemcom, Francuzom i Włochom. Limit 8,72 tys. ton wyznaczono dla Holandii, a dla Polski przewidziano 8,27 tys. ton.

 

Pytania do Rzecznika KOWR

W nawiązaniu do powyższych tematów i tego że nabory wniosków na dopłaty rozpoczęły się 7 maja br, skierowaliśmy do Rzecznika Prasowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa  (instytucji obsługującej dopłaty), następujące pytania:
Ile wniosków złożono ogółem?
Ile w poszczególnych asortymentach?
Na jaką ogólną kwotę? 
Czy dostępne Polsce środki i limity zostały wyczerpane?
Jeśli nie, to ile jeszcze ich pozostało? 
Jak udało nam się ustalić, w poniedziałek 1 czerwca br. KOWR powraca do normalnego trybu funkcjonowania po okresie pracy zdalnej podczas pandemii.

 

W piątek, 29 maja br. zadaliśmy pytania Rzecznikowi Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Dzisiaj przekazujemy odpowiedź: 

W odpowiedzi Wojciech Adamczyk, Rzecznik Prasowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przekazał nam następującą informację:

„Według stanu na dzień 29.05.2020 r. w ramach mechanizmów dopłat do prywatnego przechowywania ważnych wniosków o dopłatę wpłynęło 5, z czego 1 dotyczy serów na przechowywaną ilość 38,6 ton, natomiast cztery dotyczą wołowiny na ilość 442 tony, która będzie wprowadzona do magazynów. Podanie kwoty na tym etapie nie jest możliwe, gdyż w przypadku serów zależy ona od długości okresu przechowywania i zostanie wyliczona po decyzji przedsiębiorcy o wycofaniu produktów z mechanizmu. Natomiast w kwestii wołowiny wszyscy przedsiębiorcy zadeklarowali odkostnianie ćwierci tylnych w związku, z czym rzeczywista ilość kwalifikująca się do dopłaty będzie znana dopiero po odkostnieniu.
Dodam, że
rozporządzenia wykonawcze wprowadzające przedmiotowe mechanizmy nie zawierały danych na temat środków finansowych przyznanych dla poszczególnych państw członkowskich. Jedynie w przypadku serów została określona dla poszczególnych państw członkowskich ilość jak może być objęta dopłatami. Dla Polski wynosi ona 8277 ton.”

Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródła: KE, KOWR
Foto: Pixabay