21 lutego 2020 r. Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych, na podstawie wniosku z III Posiedzenia KRIR, zwrócił się do Prezesa Najwyższej Izby Kontroli Mariana Banasia z wnioskiem o wszczęcie kontroli w Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i systemów jakości żywności oraz nadzoru nad tymi systemami w Polsce. W uzasadnieniu wniosku KRIR zapisano, że w ostatnich miesiącach odnotowano wiele przypadków wprowadzania do obrotu produktów porażonych mykotoksynami, czego przykładem są doniesienia o wykryciu mykotoksyn w kaszy gryczanej i kaszy jaglanej sprzedawanych w sieciach handlowych.

 

Wycofane produkty

Zarząd KRIR zauważył też, że jedynie w styczniu br. odnotowano dwa niepokojące zdarzenia: sieć Selgros Cash & Carry wycofała dwie serie kaszy gryczanej ze sprzedaży, po tym jak w badaniach laboratoryjnych stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu Ochratoksyny A. Także sieć Biedronka wycofała kaszę jaglaną firmy Sawex i prosiła klientów o zwrot trzech partii kaszy jaglanej marki Plony Natury.

Uzasadnienie KRIR

We wniosku Zarządu KRIR do Prezesa NIK znalazło się również następujące spostrzeżenie: „Uważamy, że niedopuszczalne jest, że pomimo wielu funkcjonujących instytucji i systemów kontroli jakości, wprowadzana jest do obrotu handlowego żywność, która jest zagrożeniem dla zdrowia i życia konsumentów, co w konsekwencji uderza w producentów rolnych.”
W najbliższym czasie będzie wiadomo jakie działania podejmie w tej sprawie Najwyższa Izba Kontroli.

 

Szkodliwość mykotoksyn

Dodajmy, że: mykotoksyny to toksyny wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów (pleśni) z rodzajów: Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Rhizoctonia, Claviceps i Stachybotrys. Najczęstszym źródłem mykotoksyn są zakażone produkty żywnościowe. Pleśnie te mogą się także namnażać w budynkach. Często są to substancje rakotwórcze i mutagenne. Mykotoksyny mogą być przyczyną ostrych i przewlekłych zatruć (nawet śmiertelnych). Mogą także powodować alergie, grzybice, choroby układu oddechowego, pokarmowego i wątroby, a także choroby osłabiające układ odpornościowy.

Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło: KRIR, „Chemia organiczna” P. Mastalerz wyd. PWN
Foto: Pixabay