piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Zrównoważone rolnictwo według firmy Bayer

spot_img

Jakie nowości?

Fungicydem, który poleca w nowym sezonie firma Bayer jest produkt Ascra Xpro 260 EC. Dzięki obecności w swoim składzie fluopyramu, produkt charakteryzuje się szybkim wnikaniem i przemieszczaniem w roślinie, wykazując bardzo dobre działanie początkowe. Protiokonazol i bikafen, które również wchodzą w skład produktu, działają dłużej niż fluopyram. Komplementarne działanie substancji powoduje, że produkt działa szybko i długo. Jak prezentował Dariusz Szymański, Ascra Xpro 260 EC to nowy standard w zwalczaniu septorioz, dzięki obecności dwóch substancji z grupy karboksyamidów. Obok bardzo dobrej skuteczności w walce z chorobami tj. brunatna plamistość liści, rdze, rynchosporioza czy plamistość siatkowa jęczmienia, preparat wykazuje pozytywny wpływ na zieloność liści, co finalnie przekłada się na zwiększenie plonu. Dzięki formulacji Leafshield preparat jest odporny na zmywanie, lepiej pokrywa liście oraz zapewnia dłuższą ich ochronę. Na ten rok firma polecać będzie system dwuzabiegowy zwalczania chorób: Delaro 325 SC oraz Asccra Xpro 260 EC. Z kolei herbicydem o poszerzonym spektrum zwalczanych chwastów polecanym do wiosennej aplikacji jest Sekator Plus. Produkt przeznaczony do zwalczania chwastów dwuliściennych, przede wszystkim chabra bławatka, ale również jasnot, przetaczników, a także rdestów. Produkt zawiera w swoim składzie amidosulfuron 25 g/l, jodosulfuron metylosodowy 6,25 g/l oraz 2,4-D 433 g/l. Cechuje go wygodna formulacja OD, pozwalająca na łatwe przygotowanie cieczy użytkowej, a także zapewniająca dobrą przyczepność i szybkie pobieranie s.a. Jak prezentował prelegent produkt ten polecany jest do mieszanek zbiornikowych. Do zwalczania chwastów jedno- i dwuliściennych zaleca się zastosować go w mieszaninie z Atlantis Star. W przypadku wystąpienia na polu miotły zbożowej odpornej na substancje z grupy sulfonylomoczników Sekator Plus można stosować z preparatem Puma Universal 069 EW. Radosław Suchorzewski omówił produkt Luna Care 71,6 WG, który jest fungicydem do zwalczania chorób grzybowych i ograniczania chorób bakteryjnych w jabłoni i gruszy. Ponadto prelegent podzielił się informacją, że znany już herbicyd Bandur 600 SC posiada nowe rejestracje m.in. w grochu na świeże nasiona, pietruszce naciowej, fasoli czy bobiku. Ponadto w uprawie ziemniaka poszerzono spektrum zwalczanych chwastów m. in. o gwiazdnicę pospolitą, szarłat szorstki czy samosiewy rzepaku.

 

Kukurydza marki DEKALB

Katarzyna Gallewicz zaprezentowała nowości wśród odmian kukurydzy marki DEKALB. Szczególnie polecana jest DKC 3595, odmiana średniowczesna (FAO 240) o bardzo dobrym systemie korzeniowym, dzięki czemu sprawdza się na glebach słabszych, piaszczystych, gdzie występują problemy z wodą. Przeznaczona do uprawy na ziarno, charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością na warunki stresowe, nie wylega, ma dobrą odporność na choroby. Efekt dry-down bardzo dobry, co jest szczególnie ważne podczas mokrej jesieni, kiedy oddawanie wody w czasie dojrzewania ma znaczenie zarówno w kontekście ekonomicznym jak i środowiskowym. Odmiana tolerancyjna na wysokie temperatury i suszę. Kolejna odmiana DKC 3697 (FAO 240-250) to odmiana typowo kiszonkowa. Charakteryzuje się wysokimi roślinami o długich, dobrze zaziarnionych kolbach oraz wysoką zawartością skrobi, dobrą strawnością włókna i wydajnością mleczną. Odmiana toleruje okresowe niedobory wody. DKC 2972 (FAO 230) to odmiana, która po raz pierwszy trafi do ofert handlowej DEKALB. Cechuje się wysokimi roślinami, posiadającymi mocne łodygi oraz silny system korzeniowy. Mocny efekt stay-green oraz bardzo dobra zdrowotność. W ofercie odmian średniopóźnych znajduje się DKC 4098 (FAO 290), odmiana typu dent, o kolbach typu flex, polecana na ziarno w Polsce południowej. Dzięki wysokiej tolerancji na choroby z rodzaju Fusarium charakteryzuje się wysoką zdrowotnością. Dedykowana na stanowiska średnie, dobre i bardzo dobre.

Rolnicza platforma cyfrowa

Wychodząc naprzeciw potrzebom w osiąganiu wysokich plonów zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju firma Bayer swoją ofertę rozszerza o narzędzia do zarządzania uprawami. Bronisław Kwiatkowski omówił działanie Climate FieldView, rolniczej platformy cyfrowej umożliwiającej rejestrowanie, gromadzenie i analizę danych dotyczących danego pola. Platforma ma na celu wspomóc rolników w podejmowaniu decyzji agronomicznych i prowadzić gospodarstwo w sposób zrównoważony. Dzięki cyfrowej analizie danych możliwe jest dostosowywanie odpowiedniej dawki środków ochrony roślin i nawozów, a także siew idealnie dostosowanej do miejsca ilości nasion. Aplikacja dostępna jest w dwóch wersjach FieldView Prime oraz FieldView Plus. Pierwsza z nich służy do monitoringu plantacji w całym okresie wegetacji. Dzięki zdjęciom satelitarnym pozwala na szybkie zdiagnozowanie zagrożeń na polu. Z kolei FieldView Plus (oprócz funkcji wersji Prime), dzięki współpracy z maszynami precyzyjnymi, rejestruje w czasie rzeczywistym podstawowe dane związane z wykonywanymi zabiegami agrotechnicznymi na polu. Cyfrowe wspomaganie decyzji agronomicznych to przyszłość rolnictwa, m.in. przez mniejszą ilość osób pracujących w tym sektorze, a także możliwość zakupu maszyn pozwalających na precyzyjną aplikację środków ochrony roślin czy nawozów. Rynek polski jest jednym z pierwszych w Europie gdzie wprowadzony zostanie program Climate FieldView.

Jest Rolnik, Jest Żywność

Działalność firmy Bayer opiera się nie tylko na wytwarzaniu środków do produkcji rolniczej, ale również na organizacji kampanii edukacyjno-informacyjnych. Należy do nich kampania „Jest Rolnik, Jest Żywność”, która skierowana do mieszkańców miast, ma na celu uświadomienie tej grupie społeczeństwa jak ważnym ogniwem jest rolnik produkujący żywność. Adam Kopyść zaprezentował wyniki sondy przeprowadzonej w największych miastach Polski na ponad 1 000 ich mieszkańcach. Na pytanie „Czy zgadzasz się z tym, że rolnicy dbają o środowisko i dobrostan zwierząt podczas produkcji rolnej” 36% respondentów odpowiedziało, że się zgadzają. Jednakże tyle samo osób odpowiedziało, że się nie zgadza. Jak podkreślał prelegent warto skupić się na tej grupie osób i próbować przekonać ich, że rolnicy podczas produkcji żywności dbają o środowisko i dobrostan zwierząt.

 

 

spot_imgspot_img

Napisz komentarz

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników