sobota, 27 listopada, 2021
spot_img

Zmiana daty w rozporządzeniu o ekologicznej produkcji

-REKLAMA-spot_img

8 października br. Parlament Europejski zgodził się na przesunięcie terminu rozporządzenia w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych o rok. Powodem zmian jest panująca na świecie pandemia i perturbacje z nią związane.

Zmiana daty na 1 stycznia 2022 r. da rolnikom i władzom państwa zajętych walką ze skutkami kryzysu pandemicznego więcej czasu na dostosowanie się. Odroczenie obecnie czeka na stanowisko Rady UE.

Oto lista rzeczy, które się zmienią po wejściu w życie rozporządzenia nr 834/2007:

  • bardziej rygorystyczne kontrole: wszyscy operatorzy w łańcuchu dostaw żywności (rolnicy, hodowcy, przetwórcy, handlowcy, importerzy) będą kontrolowani na miejscu, co najmniej raz w roku (w odniesieniu do producentów, u których kontrole roczne nie wykazały żadnych nieprawidłowości przez trzy kolejne lata, organy krajowe będą mogły podjąć decyzję o kontroli raz na dwa lata);
  • bardziej uczciwa konkurencja: producenci w krajach trzecich, którzy będą sprzedawać swoje produkty w UE, muszą przestrzegać tych samych zasad, co producenci UE (obecne zasady, zgodnie z którymi kraje spoza UE muszą spełniać podobne standardy (zasada równoważności), będą stopniowo wycofywane);
  • kontrola zanieczyszczenia pestycydami: uprawy i surowce będą dokładnie kontrolowane w celu uniknięcia „przypadkowego” skażenia niedozwolonymi pestycydami lub nawozami; Państwa członkowskie, które mają progi dla niedozwolonych substancji w żywności ekologicznej, będą mogli nadal je stosować, ale muszą zezwalać na inne organiczne produkty żywnościowe z innych krajów UE na swoich rynkach. (Zasady przeciwdziałania zanieczyszczeniom zostaną ocenione przez Komisję w 2024 r.);
  • lepsze zaopatrzenie w ekologiczne nasiona i zwierzęta: w każdym państwie członkowskim zostanie utworzona komputerowa baza danych na temat dostępności ekologicznych nasion i zwierząt;
  • zmiana w działalności: rolnicy będą mogli wytwarzać zarówno produkty metodami tradycyjnymi, jak i ekologicznymi, ale muszą wyraźnie rozdzielić te dwie działalności;
  • procedury certyfikacji dla drobnych rolników staną się łatwiejsze;
  • zakres przepisów zostanie rozszerzony, tak aby obejmowały nowe produkty, takie jak sól, korek czy olejki eteryczne, w przyszłości możliwe będzie również uwzględnianie w przepisach nowych produktów, co zapewni producentom dodatkowe możliwości.

źródło: https://www.pfpz.pl/
zdj:pixabay.com

-REKLAMA-spot_imgspot_img
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Śledź nas

23,952FaniLubię
617ObserwującyObserwuj
9,090SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x