sobota, 23 listopada, 2024
spot_img

Wegański miód wkracza na rynek

spot_img

Wegańskie mięso, mleko czy jaja to dopiero początek. Rynek podbija w ostatnim czasie wegański miód. Amerykański startup sofCo specjalizujący się w produkcji roślinnych zamienników pozyskał w ostatnim czasie aż 1,1 mln dolarów (niemal 4,2 mln złotych) na rozwój. Oczekiwania inwestorów są naprawdę duże, tylko czy ten zamiennik chwyci konsumentów za serce? 

Wszystko z myślą o środowisku

Naszą misją jest naprawa łańcucha pokarmowego. Stworzyliśmy model Single Origin, polegający na współpracy z naszymi partnerami rolniczymi, dzięki któremu aktywnie ograniczamy emisje gazów cieplarnianych, zwiększamy bioróżnorodność, eliminujemy wykorzystywanie zwierząt z łańcucha żywnościowego i zapewniamy pełną identyfikowalność produktów dla naszych klientów, aby zapewnić dostarczanie najwyższej jakości żywności o najlepszej wartości na rynek”- deklaruje dyrektor generalny Sofco, Belal Elbana. 

Od wyboru do koloru

Firma oferuje klientom między innymi ryż, sól i cukier, których produkcja w minimalnym stopniu szkodzi planecie. Sztandarowym produktem firmy jest jednak seria wegańskich miodów: Vegan Un-Honey. To całkowicie roślinna żywność wzbogacona pyłkiem kwiatowym. W ofercie można znaleźć miód wytwarzany z nektaru daktylowego, z ekologicznego cukru trzcinowego czy z organicznego nektaru kokosowego. W planach są jeszcze miody bez cukru i na bazie syropu klonowego. 

Przedstawiciele Sofco są gotowi do zrewolucjonizowania branży spożywczej, stawiając na innowację we wszystkim, co robią. Szacuje się, że do 2026 r. rynek żywności wegańskiej będzie wart 24,3 mld dolarów a wspierany przez konsumenckie trendy osiągnie wysoki potencjał rozwoju. 

Już teraz startup zbiera laury. W 2021 roku został nagrodzony przez program Mindful Awards 2021 za miodowy produkt roku. Jego misją jest uhonorowanie świadomych globalnie firm i produktów, które robią to, co jest dobre dla ludzi i planety. Do pojawienia się pierwszych produktów w Polsce jeszcze będziemy musieli poczekać. Na razie jednak pozostaje nam nic tylko cieszyć się pysznym miodem z polskich pasiek.

Źródło: www.prnewswire.com

spot_imgspot_img
Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Beata
Beata
3 lat temu

Tak się zastanawiam, jakie właściwości ma taki miód? Tradycyjny miód jest super, szczególnie w sezonie jesiennym i zimowym. Tym bardziej cieszę się, że jest w Apicold, produkcie na przeziębienia czy też ból gardła. Jednak to nie jedyny naturalny składnik zawarty w Apicold. Znajdziecie w nim również standaryzowany ekstrakt z propolisu.

Aleksandra Wieremczuk
Reply to  Beata

Podstawowa wersja produktu wykonana jest z naturalnych składników roślinnych z dodatkiem pyłku kwiatowego. Zawiera w sobie potas wit c, wapń i magnez. Jednak głównym celem stworzenia produktu przez firmę Sofco była ochrona pszczół miodnych. Pszczoły tworzą miód, aby przetrwać przez zimowe miesiące, kiedy nie ma dostępu do pyłku. Korzystając z miodu zabiera się ich pożywienie, a sam ul albo umiera, albo trzeba sztucznie karmić pszczoły cukrem. Stąd też pomysł firmy na odciążenie owadów.

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

2
0
Would love your thoughts, please comment.x