Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC) obniżyła (w listopadowym raporcie) o 1 mln ton do poziomu 2255 mln ton swoje szacunki dotyczące produkcji zbóż w sezonie 2022/23. Będzie to o 1% mniej niż sezon wcześniej, ale nadal oznacza drugi największy wynik w historii. Za listopadowy spadek spadek produkcji zbóż odpowiada głównie pszenica.
Światowe spożycie zbóż zostało skorygowane w górę o 1 mln ton do 2272 w porównaniu z październikiem, ze względu na wzrost zużycia paszowego kukurydzy. Mimo pierwszego spadku (r/r) od sezon 2015/16 globalne zużycie znacznie przekroczy poziom produkcji.
Handel światowy zbożami w sezonie 2022/23 spadnie o 4% z sezonu na sezon, szczególnie w przypadku kukurydzy (- 9 mln ton), pszenicy (-5 mln ton).
IGC obniżyła w listopadowej prognozie (za sprawą pszenicy) prognozę globalnych zapasów zbóż o 4 mln ton do 580 mln ton. Oznacza to, że końcowe zapasy zbóż skurczą się o 17 mln ton r/r i będzie to szósty sezon z rzędu z niższymi zapasami.
Globalna produkcja kukurydzy wyniesie w tym sezonie 1166 mln ton (bez zmian od października), w porównaniu z 1219 mln ton w sezonie 2021/22. Spadek o 4,4% (r/r) wynika głównie z oczekiwanych dużych strat na Ukrainie, w UE i USA.
Zapasy globalne kukurydzy powinny obniżyć się na koniec sezonu (r/r) o 24 mln ton do tylko 257 mln ton.
IGC oczekuje, że światowa produkcja pszenicy wyniesie rekordowe 791 mln ton (-1 mln ton od października) i będzie o 10 mln ton powyżej sezonu 2021/22. Zużycie globalne tego zboża szacowane jest na 784 mln ton. Stąd oczekiwane końcowe zapasy pszenicy powinny wzrosnąć o 7 mln ton do 282 mln ton.
Bilans na światowym rynku zbóż (według IGC):
Andrzej Bąk – eWGT
Źródło: IGC