Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że międzynarodowe ceny żywności pozostały w marcu na niezmienionym poziomie po lekkim odbiciu miesiąc wcześniej.
Pokazuje to indeks cen żywności FAO*, który wyniósł średnio 127,1 punktu w marcu, czyli tyle samo co w lutym.
Indeks cen żywności FAO (wykres)
W porównaniu do marca 2024 roku wskaźnik jest wyższy o 6,9 procent, ale o 20,7 procent poniżej historycznego maksimum (marzec 2022 roku).
Warto zauważyć, że światowe ceny żywności wróciły do poziomów sprzed wybuchu wojny pełnoskalowej na Ukrainie (luty 2022), ale nie zniwelowały wybicia z okresu pandemii Covid-19.
W marcu spadki indeksów cen zbóż i cukru zrównoważyły wzrosty cen mięsa i olejów roślinnych, podczas gdy wskaźnik cen produktów mlecznych pozostał stabilny.
Zmiany notowań wskaźników poszczególnych grup towarów żywnościowych
* Indeks cen żywności FAO (FFPI) jest miarą miesięcznej zmiany międzynarodowych cen koszyka towarów żywnościowych. Składa się ze średniej pięciu indeksów cen grup towarów ważonych średnimi udziałami eksportowymi każdej z grup w latach 2014–2016.
Źródło: FAO