Średnia wartość Indeksu Cen Żywności FAO obniżyła się w lipcu o 8,6% (czwarty miesiąc z rzędu) do 140,9 pkt w porównaniu z czerwcem. Ciągle wartość indeksu o 13,1% przekracza poziom z lipca 2021 r. Lipcowy spadek był największy od października 2008 r. ze względu na gwałtowny spadek cen olejów roślinnych i zbóż, a także niższe ceny cukru, mięsa i przetworów mlecznych.
Indeksu cen olejów roślinnych FAO spadł w lipcu aż o 19,2% do najniższego od 10 miesięcy poziomu 171,1 pkt. Ceny oleju palmowego obniżyły się czwarty miesiąc z rzędu w związku z oczekiwaniami zwiększenia podaży w Indonezji, podczas gdy olej sojowy i rzepakowy spadają w związku z niskim popytem i prognozami dużych zbiorów. Pomimo niepewności związanej z logistyką w regionie Morza Czarnego, ceny oleju słonecznikowego znacznie spadły pod presją zmniejszonego popytu. Rynki ropy również znajdują się pod presją spadku cen ropy naftowej.
Indeks cen zbóż FAO w lipcu obniżył się (w stosunku do czerwca) o 11,5% do 147,3 pkt, ale jest ciągle o 16,6% powyżej lipca 2021 r. Na tle zwiększonej podaży w postaci zbiorów na półkuli północnej i wznowienia eksportu z ukraińskich portów morskich. Światowe ceny pszenicy spadły w lipcu o 14,5%, ale nadal są o 24,8% powyżej poziomu z ubiegłego roku. Ceny zbóż paszowych spadły o 11,2%, ale są o 12,1% wyższe niż przed rokiem. Ceny kukurydzy spadły o 10,7% w związku z odblokowaniem ukraińskich portów i zwiększonymi ofertami z Argentyny i Brazylii, gdzie zbiory wyprzedzają ubiegłoroczne tempo. Ceny sorgo spadły o 12,8%, jęczmienia o 12,6%, a po raz pierwszy od początku roku ceny ryżu spadły na tle niestabilnego popytu i wahań kursów walutowych w krajach eksportujących.
Wskaźnik cen produktów mlecznych FAO spadł w lipcu o 2,5% do 146,4 pkt, ale ciągle jest o 25,4% wyższy niż w lipcu 2021 roku. Najbardziej spadła cena odtłuszczonego mleka w proszku, pełnego mleka w proszku i masła przy słabym popycie w Europie , gdzie rozpoczął się okres wakacji letnich. Nabywcy zgromadzili zapasy, co wraz ze spadającym popytem z Chin i wysokimi cenami na przetwory mleczne załamało popyt spotowy, a co za tym idzie ceny. Jednocześnie ceny sera pozostały stabilne, ponieważ zwiększona sprzedaż w krajach turystycznych zrekompensowała niski popyt na rynkach światowych. Pomimo niskich obrotów, ograniczona podaż utrzymuje wysokie ceny przetworów mlecznych.
Indeks cen cukru FAO spadł trzeci miesiąc z rzędu, tracąc 3,8% (w lipcu) do najniższego poziomu od 5 miesięcy – 112,8 pkt.. Ceny są pod presją prognoz spowolnienia popytu ze względu na globalne spowolnienie gospodarcze w 2022 r. Osłabienie reala brazylijskiego w stosunku do dolara i spadające ceny etanolu spowodowały, że produkcja cukru w Brazylii wzrosła w lipcu bardziej niż oczekiwano. Rynek jest pod presją możliwego wzrostu eksportu z Indii i prognozy znacznej produkcji w bieżącym sezonie, ale upały i susza w UE powstrzymują dalsze spadki cen.
Indeks cen mięsa FAO obniżył się w lipcu o skromne 0,5%, do 124 pkt po raz pierwszy po sześciomiesięcznym wzroście. Światowe ceny jagnięciny załamały się w związku ze zwiększonymi możliwościami eksportowymi Australii i zmniejszonym popytem importowym. Światowe ceny wołowiny spadły z powodu zwiększonego eksportu przez główne kraje produkujące. Ceny wieprzowiny pozostały stabilne, ponieważ słaby popyt zrównoważył ograniczoną podaż wieprzowiny na ubój, szczególnie w USA. Ceny mięsa drobiowego, mimo wzrostu eksportu z Ukrainy, osiągnęły rekordowy poziom na tle stabilnego popytu i zmniejszonej podaży w związku z wybuchem ptasiej grypy na półkuli północnej.
Andrzej Bąk – eWGT
Źródło: FAO