Co znajdziesz w artykule?
Obserwacje przeprowadzone w Polowej Stacji Doświadczalnej w Winnej Górze IOR-PIB potwierdzają pierwsze naloty chowacza podobnika. Jak dowiedzieliśmy się został wykonany już zabieg insektycydowy. Dlatego zalecamy wykonanie lustracji pod kątem tego szkodnika i jeżeli to konieczne wykonanie lustracji. Wykonując oprysk pamiętajmy o pszczołach i zapylaczach. Zaplanujmy zabieg ochrony w godzinach wieczornych, już po oblocie pszczół!
Jak monitorować chowacza podobnika?
Monitorowanie wystąpienia szkodników należy przeprowadzać zarówno przed, jak i po wykonaniu zabiegu, by sprawdzić jego skuteczność. Można to wykonać trzema metodami: wzrokową, czerpakowaniem oraz z wykorzystaniem żółtych naczyń. Przy pomocy żółtych naczyń możemy określić moment nalotu chowczy na plantację, a także intensywność tego zjawiska. Wybierając tę metodę pamiętajmy by naczynie umieszczone było na wysokości wierzchołka wzrostu, a także by było napełnione wodą z dodatkiem substancji obniżającej napięcie powierzchniowe (np. płyn do naczyń). Obserwacje przeprowadzamy co 2-3 dni, przy wzmożonych nalotach codziennie. Wykorzystując metodę wzrokową należy policzyć chrząszcze na 10 roślinach w różnych punktach pola, w sumie powinniśmy przeanalizować 100 -150 roślin w zależności od wielkości pola. Chrząszcze należy wytrząść z kwiatostanów na białą kartkę papieru, a następnie wyliczyć ile chrząszczy przypada na jedną roślinę.
Próg ekonomicznej szkodliwości – 1 chrząszcz na 1 roślinie lub 1 chrząszcz na 2 rośliny (w przypadku licznego wystąpienia pryszczarka kapustnika).
Jak rozpoznać chowacza podobnika
Osobnik dorosły to chrząszcz o wielkości 2,5-3 mm, pokryty szarymi łuskami. Głowa, czułki i odnóża są czarne, zaś na pokrywach skrzydeł widoczne są paski równej szerokości. Natomiast głowa zakończona jest cienkim, długim i wygiętym ryjkiem. Stadium szkodliwym są larwy, które są białe lub białożółtawe o długości 3-4 mm. Larwy nie posiadają odnóży, są łukowato wygięte z jasnobrązową głową.
Na początku kwitnienia rzepaku, kiedy temperatura osiągnie ok. 15°C, chrząszcze opuszczają miejsca zimowania i przelatują na plantacje rzepaku. Ich najliczniejsze naloty obserwuje się przy temperaturze 20°C. Początkowo samice żerują na liściach i z czasem przenoszą się na młode łuszczyny, w których wygryzają otwory i składają jajo w jej wnętrzu. Po 8-9 dniach wylęga się larwa, która żeruje na zawiązkach nasion przez ok. 10-14 dni. Po tym okresie wygryzają w łuszczynie otwór i przedostają się do gleby, gdzie zachodzi przepoczwarzanie, a w lipcu i sierpniu młode chrząszcze krótko żerują na roślinach z rodziny kapustowatych i skrywają się w miejscach zimowania.
Szkodliwość chowacza podobnika
Bezpośrednia szkodliwość chowacza podobnika wiąże się z żerowaniem larw w łuszczynach, gdzie jedna larwa może zniszczyć około 5 nasion. Objawy nie są widoczne podczas ich żerowania, a dopiero po opuszczeniu łuszczyny. Po opuszczeniu łuszczyny widoczne są zdeformowania i żółknięcie łuszczyn oraz otwory pozostawione przez opuszczające łuszczynę szkodniki. Pośrednia szkodliwość wiąże się z tym, że powstałe otwory są bramą do wnikania patogenów m.in. suchej zgnilizny kapustnych. Również otwory w łuszczynach pozostawione przez samicę chowacza podczas składania jaj ułatwiają składanie jaj samicom pryszczarka kapustnika. Stąd też starty powstałe na skutek żerowania tych dwóch szkodników są zwykle znacznie większe.