czwartek, 3 października, 2024
spot_img

Tygodniowy raport rynków rolnych

spot_img

Miniony tydzień to dalsze wzrosty cen ograniczone mniejszą podażą. Zmiany co prawda są kosmetyczne jednak nawet na niskim poziomie są szansą na odrobianie strat. Dokładny raport poszczególnych rynków prezentujemy poniżej.

Rynek wieprzowiny

W zeszłym tygodniu odczuć było można ograniczoną podaż żywca na rynku unijnym. Obserwowano podwyżki między innymi w Austrii, Danii, Holandii i Hiszpanii. Bez zmian natomiast pozostała Francja, Belgia i Niemcy. Obecna cena oferowana przez VEZG na dzień 9.06.2021 nie zmieniła się względem minionego tygodnia i wyniosła 1,57 €/kg co w przeliczeniu na złoty daje 7,01 zł. W przypadku Polski nie było powodów do radości. Na rynku krajowym zakłady za kl. E płaciły średnio 6,80 zł/kg, o 15 groszy mniej niż w ubiegłym tygodniu. Jest to szczególna sytuacja bowiem cała branża hodowlana liczyła na odbicie się od dna po luzowaniu obostrzeń. Niestety aktualne ceny nadal znajdują się na bardzo niskim poziomie a odbudowa chińskiego stada świń coraz bardziej utrudnia lokowanie unijnego produktu. 

W dniach 31.05 –06.06.2021 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW  dostawcy uzyskiwali średnio:

  • za żywiec – 5,55 zł/kg o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 11% więcej niż przed miesiącem. Oferowana cena była o 2% niższa w porównaniu do 2020 roku.
  • za półtusze wieprzowe 8,06 zł/kg. Cena ta była o 2% niższa niż przed tygodniem ale o 11% wyższa niż przed miesiącem . W porównaniu do zeszłego roku cena półtusz jest o 0,5% wyższa. 
  • za świnie rzeźne klasy E w UE – 165,86 EUR/100kg mps, (o 0,4%) więcej niż w poprzednim tygodniu oraz odpowiednio o 8% i 2% więcej niż przed miesiącem i rokiem. 
  • Cena świń rzeźnych w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 166,35 EUR/100 kg i o 5,27 EUR (o 3%) przewyższała średnią cenę płaconą producentom na rynku niemieckim.

Rynek drobiu 

Nadal niewiele zmian w sektorze drobiarskim. Hodowcy próbują odrobić straty jednak salmonella oraz grypa ptaków utrudniają wyjście na prostą. Jak podaje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w naszym kraju wyprodukowano o 5% mniej drobiu w odniesieniu do marca 2020 roku. Poziom ten zmniejsza się z każdym miesiącem co wróży wyrównanie w ciągu kilku nadchodzących miesięcy. Odczucia są mieszane bowiem większa podaż mięsa wywrze presję na ceny, które teraz choć względnie atrakcyjne, znajdują się na zbyt niskim poziomie biorąc pod uwagę wzrosty cen produkcji. 

W dniach 31.05 –06.06.2021 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW  dostawcy uzyskiwali średnio:

  • za kurczęta brojlery – 4,07 zł/kg wobec 4,06 z zeszłego tygodnia. Cena tego żywca była o 4% wyższa niż przed miesiącem oraz o 34,5% wyższa niż przed rokiem. 
  • za żywiec indyczy  6,51 zł/kgo 8% więcej niż miesiąc wcześniej oraz o 48% więcej niż analogicznym okresie 2020 r. 
  • za kaczki brojlery – 4,88 zł/kg wobec 4,89 zł/kg tydzień wcześniej o 3% więcej niż przed miesiącem oraz o 17 % więcej niż przed rokiem.
  • za tuszki kurcząt patroszonych – 6,60 zł/kg, o 3% mniej niż tydzień wcześniej oraz o 4% mniej niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami notowanymi przed rokiem tuszki kurcząt były droższe o 47%
  • za tuszki indyków – 11,32 zł/kg, o 8% więcej niż tydzień wcześniej oraz o 18% drożej niż przed miesiącem.  W porównaniu z cenami notowanymi przed rokiem tuszki kurcząt były droższe o 28%

Rynek mleka

Wzrostowy trend produkcji trzyma się światowych rynków. Tendencja wspierana jest przez silny popyt ze strony rynków Azjatyckich, którzy wracają na dobre dobry po epidemicznym okresie. Prognozy analityków wskazują, że trend będzid kontynuowany w kolejnych miesiącach.

Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 31.05 – 6.06.2021r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 17,42 zł/kg, nieznacznie (o 4 gr/kg) taniej niż tydzień wcześniej i o 2% taniej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,48 zł/kg (3,70 zł za 200 gramową kostkę), nieco (o6gr/kg) drożej niż w poprzednim tygodniu i o 2% drożej niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 43%, a masła konfekcjonowanego – o 23%.

Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 11,14 zł/kg wobec 11,13 zł/kg tydzień wcześniej i 11,16 zł/kg przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 13,82 zł/kg, nieznacznie (o 6 gr/kg) mniej niż w poprzednim tygodniu i o 12 gr/kg mniej niż w pierwszym tygodniu maja 2021 r. W odniesieniu do cen sprzed roku OMP było droższe o 28%, a PMP – o 16%.

Krajowi producenci ser Edamski zbywali, tak jak tydzień wcześniej, przeciętnie po 14,10 zł/kg, o 1% taniej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,78 zł/kg wobec 14,79 zł/kg w poprzednim tygodniu i 14,81 zł/kg miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku ser Edamski był droższy o 7%, a ser. Gouda–o 12%.

Rynek wołowiny

Niska podaż i wysoki popyt. Tym charakteryzuje się unijny jak i krajowy rynek wołowiny.  Punkty skupujące z każdym tygodniem podnoszą ceny, choć nie można tu mówić o spektakularnych podwyżkach.

 W dniach 31.05 –06.06.2021 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW  dostawcy uzyskiwali średnio:

  • za żywiec wołowy- 7,29 zł/kg o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Był to poziom cen 20% wyższy niż w analogicznym tygodniu 2020 r.
  • za kompensowane ćwierćtusze wołowe – 14,00 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena ćwierćtusz utrzymała się na poziomie o 3% wyższym sprzed miesiąca, i o 11% wyższym niż przed rokiem.
  • za bydło rzeźne klasy R3 na rynku unijnym – 377,66 eur/100kg. Cena ta była o 1% wyższa niż przed miesiącem oraz o 7% wyższym niż przed rokiem
  • Cena bydła rzeźnego w Polsce wyrażona w wallucie unijnej wyniosła 349,62 EUR/100 kg. Z uwagi na duże tempo wzrostu cen tego żywca w Polsce różnica w poziomie cen w kraju i średniej ceny w UE zmniejsza się. Obecnie cena w Polsce jest o 7% niższa od średniej ceny w UE.
  • średnie ceny wbc oferowane za byki wahają się w granicach 13-15,45 zł/kg, jałówek 12,30-15,00 zł/kg, krów 8,07-13,20 zł/kg. 
  • średnie ceny oferowane przez zakłady w wadze żywej wynoszą: za byki 7,88 zł/kg, za jałówki 7,13 zł/kg, za krowy 5,17 zł/kg.

Źrodło:kowr.pl

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x