Co znajdziesz w artykule?
Choć wakacyjny, sierpień okazuje się być bardzo wymagającym miesiącem. Na rynku widnieje duża dysproporcja między poszczególnymi sektorami rolnymi. Mowa tu o różnicach podażowych jak i cenowych. Jakimi tendencjami cechował się miniony tydzeń?
Rynek wieprzowiny
Ceny tuczników w Europie, w sierpniu spadły na łeb na szyję. Wystarczyło kilka tygodni by stawki zostały obniżone o kilka centów. Nie takich wydarzeń oczekiwali hodowcy w sezonie letnim. Sezon grillowy i sprzyjająca mu pogoda oraz wznowiony sezon turystyczny są impulsem do wzrostu cen. Skąd zgoła inna sytuacja widoczna na rynkach? Na fatalną sytuację wpływa ograniczony popyt ze strony Chin. Dodatkowo ASF w dalszym ciągu wywiera presje na cenniki. W Niemczech na dzień 11/08/2021 w notowaniach VEZG ustanowiono cenę tuczników na poziomie 1,37 €/kg (wbc).
Jak informuje KZP-PTCH za tuczniki w klasie E ze strefy wolnej rolnicy średnio otrzymują 6,35 zł/kg. W krajach zachodnich ceny skupu są niższe dlatego polscy przetwórcy coraz częściej importują tuczniki do uboju, potęgując problemy rolników ze strefy III ASF. Problem skupu świń z rozszerzających się stref czerwonych wymaga szybkiego rozwiązania. W dniach 01 – 08.08.2021 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW dostawcy uzyskiwali średnio:
- za żywiec – 5,13 zł/kg , tyle samo co tydzień wcześniej. Żywiec ten był o 1% droższy niż przed tygodniem. W odniesieniu do analogicznego okresu 2020 r. cena tego żywca była o 2,4% wyższa.
- za półtusze wieprzowe 7,55 zł/kg. Cena ta była o 5% wyższa niż przed tygodniem. W porównaniu do zeszłego roku cena półtusz jest o 5% wyższa.
Rynek drobiu
Miniony tydzień przyniósł obniżki w sektorze drobiarskim. Zasługą była większa podaż żywca z kontraktacji. Spadki odnotowane na rynku są rzędu paru do parunastu groszy za kg. Według analityków trend ten może utrzymać się dłużej niż tydzień. W połowie sierpnia dostawcy drobiu mogli uzyskać za kurczaki brojlery na wolnym rynku od 4-4,55zł/kg a za tuszki od 5,85-6,80 zł/kg.
W dniach 01– 08.08.2021 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW dostawcy uzyskiwali średnio:
- za kurczęta brojlery – 4,22 zł/kg. Był to poziom cen zbliżony do tych w poprzednim tygodniu. Cena tego żywca była o 30% wyższa niż przed rokiem.
- za indyki – 5,35 zł/kg, o 1,5% mniej niż tydzień wcześniej o 14% niższa niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku indyki podrożały o 20%
- za kaczki brojlery – 4,95 wobec 4,97 zł/kg tydzień wcześniej, ale o 12% więcej niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
- za tuszki kurcząt patroszonych – 6,70 zł/kg, o 1,6% mniej niż tydzień wcześniej.
- za tuszki indyków – 10,63 zł/kg, o 6% mniej niż w poprzednim tygodniu
Rynek wołowiny
Ceny bydła w rozpatrywanym okresie wystrzeliły w górę. Brak dostępności żywca wpływa znacząco na krajowe cenniki. Zakłady ubojowe walcząc o dostawy podnoszą stawki w związku z czym jesteśmy świadkami wzrostu cen rzędu kilkunastu do kilkudziesięciu groszy. W dniach 01– 08.08.2021 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW dostawcy uzyskiwali średnio:
- za żywiec wołowy- 7,51 zł/kg, o 1,6% więcej niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% więcej niż przed miesiącem. Bydło rzeźne było również o 21,6% droższe niż przed rokiem.
- za kompensowane ćwierćtusze wołowe – 14,66 zł/kg, o 3% taniej niż w poprzednim tygodniu.
- za bydło rzeźne klasy R3 na rynku unijnym – 383,43 eur/100kg.
- Cena bydła rzeźnego w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 355,35 EUR/100 kg.
- średnie ceny wbc oferowane za byki wahają się w granicach 13,10-16,35 zł/kg, jałówek 12,50-16,00 zł/kg, krów 8,10-13,65 zł/kg.
- średnie ceny oferowane przez zakłady w wadze żywej wynoszą: za byki 8,21 zł/kg, za jałówki 7,31 zł/kg, za krowy 5,41 zł/kg.
Źrodło:kowr.pl
Zdj:unsplash.com