piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Tradycyjne potrawy, niezapomniane smaki! Odwiedź imprezę plenerową w Muzeum Rolnictwa w Szreniawie [PROGRAM WYDARZENIA]

spot_img

Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza na kolejną już imprezę popularyzującą potrawy „Z wiejskiego stołu”. Wydarzenie odbędzie się 7 lipca 2024 r. w godzinach 11:00-17:00. Sprawdź co przygotowali organizatorzy!

Impreza plenerowa „Z wiejskiego stołu”

Zwiedzający będą mieli możliwość zapoznania się z ofertą wielkopolskich producentów z branży mleczarskiej, wędliniarskiej, zielarskiej, piekarniczej, owocowo-warzywnej i pszczelarskiej. Na stanowiskach muzealnych o charakterze pokazowym, zaprezentowane zostaną między innymi tradycyjne metody suszenia ziół, wykonywania syropów z roślin zielnych, gotowania kompotów,  palenia kawy z ziaren zbóż,  pieczenia chleba w tradycyjnych piecach chlebowych. Koła Gospodyń Wiejskich przygotują potrawy, które niegdyś często gościły na wiejskich stołach. Wystawcy zrzeszeni w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz spółdzielnie spożywców zaprezentują swoje tradycyjne, często ekologiczne wyroby.

Lokalne wyroby wiejskie

Co czeka odwiedzających na miejscu?

W programie imprezy m.in:

– degustacja i pokaz tradycyjnego wyrobu masła i sera

– pokaz tłoczenia soków na zimno

– degustacja i pokaz przygotowania suszu i syropu z roślin zielnych

– degustacja i pokaz palenia kawy zbożowej-

– wypiek chleba w tradycyjnych piecach chlebowych

– stoiska Kół Gospodyń Wiejskich z tradycyjnymi potrawami

– stoiska producentów z tradycyjnymi produktami i przetworami

– atrakcje dla dzieci

– śpiewanki biesiadne

Partnerem imprezy jest Krajowa Rada Spółdzielcza.

Impreza jest biletowana. Bilety można zakupić na miejscu w kasie Muzeum lub online.

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x