Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że międzynarodowe ceny żywności spadły w styczniu drugi miesiąc z rzędu. Pokazuje to indeks cen żywności FAO*, który wyniósł średnio 124,9 punktu w styczniu, co stanowi spadek o 1,6 procent w porównaniu z grudniem.
Indeks cen żywności FAO (wykres)
W porównaniu do stycznia 2024 roku wskaźnik jest wyższy o 6,2 procent, ale 22,0 procent poniżej historycznego maksimum (marzec 2022 roku).
Warto zauważyć, że światowe ceny żywności wróciły do poziomów sprzed wybuchu wojny pełnoskalowej na Ukrainie (luty 2022), ale nie zniwelowały wybicia z okresu pandemii Covid-19.
W styczniu spadki indeksów cen cukru, olejów roślinnych i mięsa przeważyły nad wzrostem wskaźników cen produktów mlecznych i zbóż.
Zmiany notowań wskaźników poszczególnych grup towarów żywnościowych
* Indeks cen żywności FAO (FFPI) jest miarą miesięcznej zmiany międzynarodowych cen koszyka towarów żywnościowych. Składa się ze średniej pięciu indeksów cen grup towarów ważonych średnimi udziałami eksportowymi każdej z grup w latach 2014–2016.
Źródło: FAO