Co znajdziesz w artykule?
Międzynarodowe ceny cukru spadły w listopadzie po dwóch miesięcznych wzrostach – wynika z grudniowego raportu FAO. Dane pokazują, że wskaźnik światowych cen cukru FAO wyniósł w listopadzie 126,4 punktu co stanowi spadek o 3,1 punktu (2,4 procent) w porównaniu z październikiem.
Cukier jest o ponad 1/5 tańszy niż rok temu
Od początku tego roku wskaźnik cen cukru FAO obniżył się o 5,8 procent, a w stosunku do listopada 2023 roku ceny cukru są niższe o 22 procent.
Indeks cen cukru FAO (wykres)
Rozpoczęcie sezonu u kluczowych producentów i złagodzenie obaw o poziom produkcji w Brazylii przyczyniło się do spadku cen cukru
Spadek w listopadzie przypisuje się początek sezonu produkcji w Indiach i Tajlandii. Podczas gdy zwiększone opady deszczu w kluczowych południowych regionach uprawy Brazylii zakłóciły postęp w zbiorach w ciągu miesiąca, poprawiło to wilgotność gleby, co przyniosło korzyści nadchodzącym uprawom po dłuższym okresie suchej pogody.
Także tańsza ropa i słabszy real obniżyły światowe ceny cukru
Ponadto osłabienie realu brazylijskiego w stosunku do dolara amerykańskiego i niższe międzynarodowe ceny ropy naftowej przyczyniły się do spadku światowych cen cukru.
W Polsce ceny cukru spadły o 40% od początku roku
Dane MRiRW pokazują, że krajowe zakupu cukru konfekcjonowanego (detal) systematycznie spadają od stycznia tego roku. Jeszcze w grudniu 2023 cena średnia cukru sięgała 3807 zł/t, podczas gdy w październiku (tyle obejmują dane) już tylko 2129 zł/t. Oznacza to spadek o 40 procent od początku 2024 roku i 44% w skali 12 miesięcy.
Dla porównania, w analogicznym okresie światowe ceny cukru spadły o 3,5 procent od początku 2024 roku i 19 procent w skali 12 miesięcy (do października).
Średnie miesięczne ceny cukru konfekcjonowanego (1 kg) w Polsce (wykres)
Źródło: FAO, MRiRW