Co znajdziesz w artykule?
Światowa produkcja zbóż i zapasy, chodzi oczywiście o prognozy dla obecnego sezonu, rosną nadal. Co prawda brakuje nam raportów USDA (rząd w USA jest nadal zamknięty), ale swoje prognozy publikują inne ośrodki analityczne. Tym razem eksperci Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC) podnieśli prognozę światowej produkcji zbóż w sezonie 2025/26. W raporcie z 23-go października 2025 roku prognoza produkcji zbóż wzrosła o kolejne 13 mln ton, do rekordowego poziomu 2425 mln ton. Będzie to o 4,2% (98 mln ton) więcej niż w poprzednim sezonie (2327 mln ton).
Najbardziej podniesiono szacunki dotyczące produkcji pszenicy i jęczmienia
Najbardziej podniesiono (m/m) szacunki dotyczące produkcji pszenicy i jęczmienia, ponieważ ich plony w głównych krajach produkujących okazały się lepsze od oczekiwań.
IGC oczekuje, że wzrost produkcji zbóż w ujęciu r/r o 98 mln ton (+4%) będzie największy od sezonu 2016/17 i obejmie znaczne wzrosty w produkcji kukurydzy (+59 mln), pszenicy (+27 mln) i jęczmienia (+8 mln).
Prognoza IGC dla globalnego rynku zbóż (mln. ton) – tabela

Przeczytaj również – Zboża i oleiste drożeją na giełdach po zapowiedzi podpisania umowy handlowej USA-Chiny
Globalne spożycie zbóż podniesiono, ale będzie niższe od produkcji
Prognozy dotyczące światowego spożycia zbóż zwiększono o 5 milionów ton do rekordowego poziomu 2,4 miliarda ton. Będzie to wynik o 55 milionów ton wyższy od poprzedniego sezonu, co jest wynikiem zwiększonego spożycia w sektorze spożywczym, paszowym i przemysłowym. Jednak zużycie światowe zbóż powinno być mniejsze od produkcji (2,425 mld ton).
Szacunki światowych zapasów zbóż skorygowano do poziomu najwyższego od 4 lat
Szacunki światowych zapasów końcowych zwiększono o 12 milionów ton do 618 milionów ton, co stanowi najwyższy poziom od trzech lat.
Handel zbożami powinien również odbić w górę
Prognozę dotyczącą handlu zbożami zwiększono o 2 miliony ton do 440 milionów ton, co przekroczy wartość z roku obrotowego 2024/25 o 16 milionów ton, głównie ze względu na zwiększoną produkcję pszenicy.
Źródło: IGC










