Co znajdziesz w artykule?
Opublikowano wiosenną ocenę stanu upraw rolnych i ogrodniczych w 2021 r. Z raportu wynika, że w bieżącym roku powierzchnia zasiewów zbóż ozimych zmniejszyła się o ok. 5% i wyniosła ponad 4,2 mln ha. Zima nie przyniosła większych strat, ale wiosenne chłodne dni utrudniły siew i wschody upraw jarych.
Według wstępnych szacunków przewiduje się zmniejszenie powierzchni uprawy rzepaku i rzepiku ogółem o około 10,3%. Straty zimowe i wiosenne w powierzchni zasiewów zbóż ozimych były niewielkie i wynosiły: pszenżyta ozimego ok. 0,5%, jęczmienia ozimego ok. 0,4%, żyta i mieszanek zbożowych po ok. 0,2%, pszenicy ozimej ok. 0,1%.
Chłodna aura opóźniła wegetację
- Wiosenna wegetacja roślin w 2021 roku rozpoczęła się dość późno, na przeważającym obszarze kraju dopiero pod koniec marca.
- Warunki agrometeorologiczne w okresie wiosny były na ogół niekorzystne dla wzrostu i rozwoju roślin.
- Wiosenne chłody z opadami deszczu i spadkami temperatury powietrza (w kwietniu przy gruncie miejscami nawet poniżej -10°C), miały wpływ na termin rozpoczęcia siewów warzyw, opóźniały wschody oraz spowalniały tempo wzrostu i rozwoju roślin.
- Występujące przymrozki obniżały także skuteczność wiosennego zwalczania chwastów na plantacjach ozimin.
- Uwilgotnienie wierzchniej warstwy gleby wiosną na obszarze całego kraju zabezpieczało potrzeby wodne roślin. Miejscami jednak, gdzie opady były intensywne, wystąpił nadmiar wody na polach. Utrudniało to znacznie prowadzenie prac polowych i prowadzenie siewów.
Wstępne szacunki powierzchni niektórych upraw pod zbiory w 2021 r.
Powierzchnię ozimych zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi oceniano na ponad 4,2 mln ha, tj. o około 5% mniej niż wynosiła powierzchnia zasiewów w poprzednim sezonie wegetacyjnym, w tym:
- pszenicy ozimej około 1,9 mln ha,
- żyta ponad 0,9 mln ha,
- jęczmienia ozimego ponad 0,2 mln ha
- pszenżyta ozimego około 1,1 mln ha.
Przewiduje się, że powierzchnia uprawy ziemniaków wyniesie około 0,3 mln ha, natomiast powierzchnia zasiewów buraków cukrowych szacowana jest na ponad 0,2 mln ha.
Ocena stanu upraw rolnych
Zasiewy zbóż ozimych przebiegły o wiele lepiej niż mogło by się spodziewać natomiast w przypadku zbóż jarych sytuacja rysuje się inaczej. Zasiewy przeprowadzono w większości województw terminowo lub z niewielkim opóźnieniem. Z uwagi na chłodną wiosnę i częste opady deszczu, prowadzenie siewów było utrudnione a wschody roślin opóźnione i nierównomierne. W wielu rejonach kraju intensywne prace polowe przeprowadzano dopiero pod koniec marca i w pierwszej dekadzie kwietnia. Rejonami nadmiernie uwilgotniona gleba w połączeniu z wietrzną i chłodną pogodą sprawiły, że stan zasiewów jarych jest obecnie bardzo zróżnicowany na poszczególnych plantacjach.
Maj przyniósł większy optymizm
Poprawa warunków agrometeorologicznych w maju wpłynęła korzystnie na wegetację zasiewów jarych. Występujące od połowy maja dość intensywne opady deszczu zdecydowanie pozytywnie wpłynęły na poprawę stanu zbóż jarych i ozimych.
Jak duże straty dotknęły uprawy ozime?
W bieżącym roku łączne straty w powierzchni zasiewów ozimin były na poziomie nieco wyższym niż w roku ubiegłym, a ich stan oceniany bardzo wczesną wiosną był na ogół dobry.
Ocenia się, że do połowy maja zaorano i zakwalifikowano do zaorania łącznie ok. 11,2 tys. ha powierzchni zasianej zbożami ozimymi tj. ok. 0,3% powierzchni zbóż ozimych, w tym:
- około 2,6 tys. ha pszenicy ozimej (w 2020 r. – 2,8 tys. ha),
- żyta ok. 1,5 tys. ha (w 2020 r. – 1,3 tys. ha),
- jęczmienia ozimego blisko 1,0 tys. ha (w 2020 r. – 0,6 tys. ha), pszenżyta ozimego ok. 6,0 tys. ha (w 2020 r. – 0,8 tys. ha).
Powierzchnia uprawy rzepaku i rzepiku ozimego zaorana i zakwalifikowana do zaorania wyniosła ok. 3,1 tys. ha, tj. 0,4 % powierzchni zasianej jesienią (w 2020 r. – zaorano ok. 5,2 tys. ha).
Według oceny rzeczoznawców terenowych GUS, główną przyczyną zaorywania plantacji upraw ozimych w bieżącym roku były uszkodzenia mrozowe oraz wyprzenia. Największe straty zimowe i wiosenne w uprawach zbóż ozimych odnotowano w województwach: pomorskim, zachodniopomorskim i warmińsko-mazurskim, natomiast w rzepaku i rzepiku w województwie opolskim (straty powodziowe).
źródło:gus
zdj:pixabay.com