piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Spadki cen świń wyhamowały, ale ASF martwi rynek

spot_img

Pod koniec lipca, obserwujemy zatrzymanie spadków cen skupu świń na rynku krajowym, które występowały w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Niestety, rosnąca liczba przypadków afrykańskiego pomoru świń w polskich stadach wprowadza niepewność i nie sprzyja stabilizacji cen. 

Spadki cen świń wyhamowały, ale ASF martwi rynek

Mniejszy eksport, mniejsze zapasy, mniejsze spożycie

W okresie letnim, na południu Europy, zwłaszcza w rejonach intensywnej turystyki, notuje się zazwyczaj większe spożycie wieprzowiny. Jednak w tym roku upały wpłynęły negatywnie na branżę turystyczną, co przełożyło się na ograniczenie konsumpcji mięsa wieprzowego. Dodatkowo, ograniczone przyrosty świń spowodowały mniejszą podaż żywca.

Aby zmniejszyć koszty energii, zakłady nie utrzymują obecnie dużych zapasów mięsa wieprzowego. W rezultacie wolumen eksportu wieprzowiny do krajów trzecich pozostaje poniżej oczekiwań unijnych handlowców. Wysoka cena mięsa wieprzowego na rynkach krajów Unii Europejskiej dodatkowo utrudnia konkurowanie na rynkach azjatyckich.

W wyniku powyższych czynników, rynek wieprzowiny w całej Unii Europejskiej osiągnął stabilizację.

ASF generuje niepewność na rynku wieprzowiny

Aktualnie, w Polsce, tuczniki są skupowane po cenach zbliżonych do tych obowiązujących na niemieckim rynku według indeksu VEZG. Po dwóch tygodniach obserwacji, krajowe spadki cen skupu świń zostały zatrzymane. Niestety nagłe obniżenie stawek najbardziej wpłynęło na fermy tuczowe, które były zasiedlonych drogimi prosiętami. 

Obecna sytuacja związana z afrykańskim pomorem świń nie sprzyja stabilizacji cen na rynku. Wystąpienie nowych ognisk ASF w chlewniach wywołuje duże obawy i niepokój u sąsiadujących gospodarstw, ponieważ powraca ryzyko wstrzymania przemieszczania świń przez kilka tygodni w obszarze, który został uznany za strefę zapowietrzoną i zagrożoną. Taka sytuacja powoduje poważne utrudnienia dla producentów i handlowców, co może dalej wpłynąć na stabilność cen wieprzowiny.

źródło: POLPIG

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x