Pod koniec lipca, obserwujemy zatrzymanie spadków cen skupu świń na rynku krajowym, które występowały w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Niestety, rosnąca liczba przypadków afrykańskiego pomoru świń w polskich stadach wprowadza niepewność i nie sprzyja stabilizacji cen.
Mniejszy eksport, mniejsze zapasy, mniejsze spożycie
W okresie letnim, na południu Europy, zwłaszcza w rejonach intensywnej turystyki, notuje się zazwyczaj większe spożycie wieprzowiny. Jednak w tym roku upały wpłynęły negatywnie na branżę turystyczną, co przełożyło się na ograniczenie konsumpcji mięsa wieprzowego. Dodatkowo, ograniczone przyrosty świń spowodowały mniejszą podaż żywca.
Aby zmniejszyć koszty energii, zakłady nie utrzymują obecnie dużych zapasów mięsa wieprzowego. W rezultacie wolumen eksportu wieprzowiny do krajów trzecich pozostaje poniżej oczekiwań unijnych handlowców. Wysoka cena mięsa wieprzowego na rynkach krajów Unii Europejskiej dodatkowo utrudnia konkurowanie na rynkach azjatyckich.
W wyniku powyższych czynników, rynek wieprzowiny w całej Unii Europejskiej osiągnął stabilizację.
ASF generuje niepewność na rynku wieprzowiny
Aktualnie, w Polsce, tuczniki są skupowane po cenach zbliżonych do tych obowiązujących na niemieckim rynku według indeksu VEZG. Po dwóch tygodniach obserwacji, krajowe spadki cen skupu świń zostały zatrzymane. Niestety nagłe obniżenie stawek najbardziej wpłynęło na fermy tuczowe, które były zasiedlonych drogimi prosiętami.
Obecna sytuacja związana z afrykańskim pomorem świń nie sprzyja stabilizacji cen na rynku. Wystąpienie nowych ognisk ASF w chlewniach wywołuje duże obawy i niepokój u sąsiadujących gospodarstw, ponieważ powraca ryzyko wstrzymania przemieszczania świń przez kilka tygodni w obszarze, który został uznany za strefę zapowietrzoną i zagrożoną. Taka sytuacja powoduje poważne utrudnienia dla producentów i handlowców, co może dalej wpłynąć na stabilność cen wieprzowiny.
źródło: POLPIG