czwartek, 10 października, 2024
spot_img

Smakosze na wiejskich drogach? Promocja lokalnych produktów

spot_img

Pracownicy Naukowi Katedry Turystyki Wiejskiej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali koncepcję szlaku kulinarnego pod nazwą: „Najlepsza wieprzowina w Wielkopolsce”.

– To szlak oparty na promocji walorów lokalnego produktu, w tym także rodzimej rasy świń – Złotnicka Biała podkreśla dr inż. Jarosław Uglis z Katedry Turystyki Wiejskiej poznańskiego UP. – A turystyka kulinarna stanowi obecnie ważny element branży turystycznej, która cieszy się coraz większą popularnością wśród turystów krajowych i zagranicznych. To istotne, szczególnie w dobie obecnych kryzysów.

 

Szreniawa, Grodzisk, Nowy Tomyśl, Złotniki, Sielinko

Autorzy projektu proponują by kulinarną podróż rozpocząć od zwiedzenia Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, gdzie podziwiać można żywe zwierzęta, w tym świnie razy złotnickiej. Następnie szlak przebiega przez miejscowości, w których dostępne są  produkty tradycyjne i regionalne wytwarzane z wieprzowiny, m.in.: kiełbasa biała parzona wielkopolska, kiełbasa grodziska, pasztetowa grodziska, salceson ozorkowy grodziski, bułczanka grodziska, kiełbasa nowotomyska, leberka wielkopolska, wielkopolska wieprzowina złotnicka – udziec pieczony ze świni złotnickiej i inne. Na zakończenie wyprawy autorzy projektu proponują wizytę w Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku.

 

Cebula, ziemniaki i wieprzowina

Jak zapewniają specjaliści z KTW UP, Wielkopolska jest regionem o bogatych tradycjach kulinarnych. Poza cebulą i ziemniakami (pyrami), jednym z produktów charakterystycznych dla tego regionu jest produkcja wieprzowiny. Mięso wieprzowe stanowi składnik wielu produktów tradycyjnych wytwarzanych według starych receptur, są to m.in.: salcesony: białe, czarne i ozorowe, kaszanki, bułczanki, szynki, wędzonki, pieczone udźce i kiełbasy.

 

Producenci, gospodarstwa i restauracje

Wytyczając przebieg Szlaku kulinarnego „Najlepsza wieprzowina w Wielkopolsce” jego autorzy uwzględnili producentów przetworów z wieprzowiny, gospodarstwa agroturystyczne, w których utrzymuje się trzodę chlewną i przygotowuje potrawy z ich mięsa, restauracje, w których serwuje się potrawy z wieprzowiny oraz miejsca, w których odbywają się festiwale i święta związane z wieprzowiną. Autorski przebieg szlaku obejmuje dwa warianty jego zwiedzania, trasa krótka obejmująca pięć miejsc związanych z wielkopolską wieprzowiną lub do wyboru dwie dłuższe trasy.
Nie zapomniano też o osobach stroniących od mięsa, którym zaproponowano zwiedzanie innych atrakcji w terenie. Dodajmy, że artykuł o szlaku ukazał się na łamach międzynarodowego czasopisma naukowego Sustainability.

Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło i foto: Katedra Turystyki Wiejskiej UP w Poznaniu

 

Zaproszenie do konkursu – sfotografuj polskie smaki!

 

spot_imgspot_img
Redakcja
Redakcja
Przygotowujemy dla Was zawsze najświeższe wiadomości z branży rolniczej. Newsy, wydarzenia, relacje, opinie. Widziałeś coś ważnego? Chcesz się z nami czymś podzielić? Napisz na adres redakcja@agroprofil.pl

Napisz komentarz

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników