Co znajdziesz w artykule?
Pracownicy Naukowi Katedry Turystyki Wiejskiej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali koncepcję szlaku kulinarnego pod nazwą: „Najlepsza wieprzowina w Wielkopolsce”.
– To szlak oparty na promocji walorów lokalnego produktu, w tym także rodzimej rasy świń – Złotnicka Biała – podkreśla dr inż. Jarosław Uglis z Katedry Turystyki Wiejskiej poznańskiego UP. – A turystyka kulinarna stanowi obecnie ważny element branży turystycznej, która cieszy się coraz większą popularnością wśród turystów krajowych i zagranicznych. To istotne, szczególnie w dobie obecnych kryzysów.
Szreniawa, Grodzisk, Nowy Tomyśl, Złotniki, Sielinko
Autorzy projektu proponują by kulinarną podróż rozpocząć od zwiedzenia Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, gdzie podziwiać można żywe zwierzęta, w tym świnie razy złotnickiej. Następnie szlak przebiega przez miejscowości, w których dostępne są produkty tradycyjne i regionalne wytwarzane z wieprzowiny, m.in.: kiełbasa biała parzona wielkopolska, kiełbasa grodziska, pasztetowa grodziska, salceson ozorkowy grodziski, bułczanka grodziska, kiełbasa nowotomyska, leberka wielkopolska, wielkopolska wieprzowina złotnicka – udziec pieczony ze świni złotnickiej i inne. Na zakończenie wyprawy autorzy projektu proponują wizytę w Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku.
Cebula, ziemniaki i wieprzowina
Jak zapewniają specjaliści z KTW UP, Wielkopolska jest regionem o bogatych tradycjach kulinarnych. Poza cebulą i ziemniakami (pyrami), jednym z produktów charakterystycznych dla tego regionu jest produkcja wieprzowiny. Mięso wieprzowe stanowi składnik wielu produktów tradycyjnych wytwarzanych według starych receptur, są to m.in.: salcesony: białe, czarne i ozorowe, kaszanki, bułczanki, szynki, wędzonki, pieczone udźce i kiełbasy.
Producenci, gospodarstwa i restauracje
Wytyczając przebieg Szlaku kulinarnego „Najlepsza wieprzowina w Wielkopolsce” jego autorzy uwzględnili producentów przetworów z wieprzowiny, gospodarstwa agroturystyczne, w których utrzymuje się trzodę chlewną i przygotowuje potrawy z ich mięsa, restauracje, w których serwuje się potrawy z wieprzowiny oraz miejsca, w których odbywają się festiwale i święta związane z wieprzowiną. Autorski przebieg szlaku obejmuje dwa warianty jego zwiedzania, trasa krótka obejmująca pięć miejsc związanych z wielkopolską wieprzowiną lub do wyboru dwie dłuższe trasy.
Nie zapomniano też o osobach stroniących od mięsa, którym zaproponowano zwiedzanie innych atrakcji w terenie. Dodajmy, że artykuł o szlaku ukazał się na łamach międzynarodowego czasopisma naukowego Sustainability.
Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło i foto: Katedra Turystyki Wiejskiej UP w Poznaniu