Skandal w Nadleśnictwie Krościenko: 130 kg mięsa rozrzucono w lesie!

Zdarzenie, do którego doszło na terenie Nadleśnictwa Krościenko, wykracza poza ramy zwykłego zaśmiecania. To, co odkryli leśnicy, można określić mianem ekologicznego i weterynaryjnego sabotażu. Porzucono tam olbrzymie ilości mięsa, tworząc tykającą biologiczną bombę czasową, która realnie zagraża bezpieczeństwu sanitarnemu całego regionu.

Rozrzucone mięso w lesie – poważne zagrożenie biologiczne!

Nadleśnictwo nie owija w bawełnę. W oficjalnym komunikacie na profilu społecznościowym pada ostra diagnoza: „To nie jest drobny incydent. To zachowanie, które można określić jedynie jako głupotę, skrajną ignorancję i całkowity brak odpowiedzialności. Wyrzucenie takiej ilości mięsa do środowiska stwarza poważne zagrożenie biologiczne zarówno dla zwierząt, jak i ludzi.”

Pytanie jest jedno: Kto i dlaczego zdecydował się na ten skrajnie niebezpieczny akt, którego konsekwencje mogą uderzyć w stabilność polskiej produkcji rolnej?

Dla ekspertów z branży agrarnej i weterynaryjnej, porzucone mięso to przede wszystkim potencjalne ognisko chorobowe. Leśnicy alarmują: taka ilość odpadów to „realna bomba epidemiologiczna”. Dlaczego?

Mięso stanowi śmiertelną pułapkę nie tylko dla dzikich zwierząt, ale pośrednio – poprzez wektory – dla zwierząt hodowlanych, co w konsekwencji pociąga za sobą gigantyczne straty ekonomiczne dla sektora.

Sprawca zgłosił się do Straży Leśnej. Co mu grozi?

Straż Leśna w Szczawnicy natychmiast rozpoczęła dochodzenie w tej sprawie. Dziś po południu Nadleśnictwo Krościenko poinformowało, że sprawca porzucenia 130 kg mięsa zgłosił się do Straży Leśnej i przyznał do wykroczenia.

Sprawca został ukarany z pełną surowością Kodeksu Wykroczeń – nałożono na niego najwyższe możliwe kary pieniężne za zaśmiecanie (art. 162 § 1 i art. 161). Dodatkowo, został w pełni obciążony wysokimi kosztami profesjonalnej utylizacji porzuconej partii mięsa.

źródło: Lasy Państwowe

spot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 głosy
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie
Zobacz wszystkie komentarze

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Chętnie poznamy Twoją opinię, skomentuj!x