środa, 1 lutego, 2023
spot_imgspot_img

Rynek wołowiny. Ceny w skupach powiązane ze spowolnieniem gospodarczym

-REKLAMA-spot_img

Pandemia Covid-19 nadal oddziałuje na rynek wołowiny. Ostatnie tygodnie to przede wszystkim osłabiony popyt i wstrzymany eksport do krajów zagranicznych. Odzwierciedleniem wyżej wymienionych działań jest zastój w punktach skupu. Obecnie wiele zakładów podnosi stawki za bydło właśnie ze względu na brak surowca na rynku. A jakie ceny towarzyszyły nam w 2 tygodniu listopada?

Spadki nie ominęły żadnej kategorii

W dniach 09–15.11.2020 cena zakupu żywca wołowego uległa zmianie. Skupowano go po 6,22 zł/kg, o 8 gr mniej niż niż przed tygodniem. Cena bydła była nieznacznie (o 2 gr/kg) niższa niż miesiąc wcześniej, ale o 1% wyższa niż przed rokiem. 

W połowie października br. zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat średnio po 13,17 zł/kg wobec 13,28 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu była o 1% niższa niż tydzień wcześniej, ale o 2% wyższa niż przed rokiem.

Najmłodsze byczki 8-12 miesięczne chociaż ostatnio zyskały na wartości to w minionym raporcie znacznie potaniały.  Kilogram wagi żywej kosztował 6,35 względem 6,88  z zeszłego tygodnia. Cena ta jest niższa o 7,7% w stosunku do minionego tygodnia i o 1,8% wyższa niż rok temu.

Byki 12-24 miesięczne potaniały jednak mniej niż najmłodsze okazy. Wyceniane były na 7,01 zł/kg względem 7,03 zł. W porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 4,5%.

Najstarsze byki <24 msc także potaniały. W skupie za w.ż otrzymać było można 6,94 zł, o 6 gr mniej niż w minionym raporcie

 Cena krów spadła do jeszcze niższego poziomu niż ostatnio. W skupie za kilogram wagi żywej zyskać było można 4,76 zł/kg, o 13 gr mniej niż w ostatnim raporcie.

Jałówki także nie ominęły obniżek. W ich przypadku tempo spadku w skali tygodnia wyniosło  0,3%. Cena za kilogram w.ż wynosiła 6, 64 zł/kg o 3 gr mniej.

Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 11,78-13,14 zł/kgjałówek: 12,81 zł/kg a krów: 9,78 zł/kg.

* – jest to cena netto (bez VAT) zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni pełnowartościowy żywiec wołowy na bazie franco zakład. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.) niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone.

**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona, 

*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW) 

Maria Chmal
źródło: gov.pl

zdj:pixabay.com

Agro Profil
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

spot_img

Śledź nas

24,041FaniLubię
9,709ObserwującyObserwuj
16,900SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x