Polski drób znów w Japonii?

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Ptasia grypa i związane z nią międzynarodowe komplikacje dla polskich hodowców drobiu, to kolejna z bolączek krajowej branży rolno-hodowlanej. Dobrze też pamiętamy, ostatnią z początku roku, i wcześniejsze czarne serie, związane z rozprzestrzenianiem się ptasiej grypy w Polsce, a także  decyzje kolejnych krajów o wprowadzeniu zakazu importu.

Japonia się otwiera

Dlatego tym bardziej cieszy wiadomość, że w wyniku starań Głównego Lekarza Weterynarii i polskiej placówki dyplomatycznej w Tokio, w dniu 30 lipca 2020 r. właściwa służba Japonii poinformowała o zniesieniu ograniczeń eksportowych. Ograniczenia wprowadzono z uwagi na wystąpienie ognisk HPAI (grypa ptaków) w Polsce.

W skutek tej decyzji następujące produkty mogą być już eksportowane do Japonii:

– Mięso drobiowe oraz produkty z mięsa drobiowego ze zwierząt poddanych ubojowi w dniu 30 lipca 2020 r. i później;

– Jaja zniesione w dniu 30 lipca 2020 r. i później oraz pozyskane z nich produkty.

Hodowca Drobiu

Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło: GIW
Foto: Pixabay

spot_img
Robert Gorczyński
Robert Gorczyńskihttps://agroprofil.pl/
Działa na styku: instytucje, organizacje, problemy rolników. Zafascynowany etosem pracy rolnika, tradycjami i kulturą polskiej wsi.

Napisz komentarz

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników