Co znajdziesz w artykule?
Rynek konsumencki kocha nowości. Im bardziej nieznane tym lepsze! Do tej pory dużą popularnością cieszyły się jagody kamczackie, mini kiwi i przetwory z nimi związane. Tego lata zawojować na polskich stołach mają polskie produkty z rokitnika, a także dereń jadalny. Skąd chęć Polaków na spróbowanie nietypowego owocu?
71% Polaków chce spróbować nowych owoców
Oprócz najpopularniejszych superowoców takich jak borówki, truskawki, porzeczki i maliny coraz częściej znajdują się dość nietypowe, nieznane wcześniej owoce. Zainteresowanie spróbowaniem mniej znanych gatunków jest bardzo wysokie. Deklaracje sięgają 71%, czyli prawie ¾ konsumentów chciałby spróbować kolejnych polskich superowoców. Chęć spróbowania przetworów z derenia jadalnego zadeklarowało ponad 3,5 mln konsumentów, tj. co dziewiąty Polak (11%)!
Właściwości derenia jadalnego
Owoce charakteryzują się zawartością cennych substancji bioaktywnych takich jak antocyjany, witaminy i irydoidy. Różnorodność wykorzystania owoców umożliwia urozmaicenie i poprawę zdrowotności współczesnej żywności. Produkty z derenia jadalnego takie jak soki, syropy, dżemy, nalewki, pistil oraz kandyz są innowacyjne, a przez to poszukiwane przez konsumentów.
“Nie dziwi zatem zainteresowanie dereniem. Jego uprawa zasługuje na szersze zainteresowanie ze strony plantatorów oraz działkowców.” – mówi dr hab. Iwona Szot, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.
Uprawa derenia jadalnego
Pielęgnacja tych roślin nie jest kłopotliwa i pracochłonna. Dereń jadalny nie ma specyficznych wymagań co do stanowiska. Może być z powodzeniem uprawiany na terenie całej Polski. Przy wyborze wysokiej jakości materiału szkółkarskiego, jakimi są drzewka uszlachetniane, można oczekiwać corocznych plonów już od drugiego roku po posadzeniu. Są to rośliny długowieczne i z każdym rokiem zwiększają intensywność plonowania.
Dereń jadalny – wybór odmiany
Warto zastanowić się nad wyborem odmiany, gdyż dzięki intensywnej hodowli, różnią się one wyglądem owoców oraz terminem i długością ich dojrzewania. Dereń jadalny wymaga zapylenia krzyżowego, więc powinno się sadzić przynajmniej dwie odmiany. Poszczególne odmiany dojrzewają od połowy lipca do końca października, zatem dobierając odpowiednie odmiany można mieć dostęp do świeżych owoców przez ponad trzy miesiące. W zależności od cech jakościowych owoców można wybrać odmiany typowo deserowe, o dużych słodko-kwaśnych owocach, których masa przekracza 7 g, dojrzewające przez długi okres czasu. Natomiast do przetwórstwa wybiera się odmiany o owocach z ciemnym zabarwieniem skórki, o małej pestce i o jak najkrótszym okresie dojrzewania.
Pielęgnacja derenia jadalnego
Dereń jadalny dobrze znosi cięcie, przez co bez konieczności intensywnych zabiegów można w sadzie uformować drzewa składające się z pnia i korony. Takie prowadzenie drzew przystosowuje je do zbioru kombajnowego za pomocą różnego rodzaju otrząsarek. Natomiast działkowcy mogą derenia uprawiać prowadząc je jako wielopniowe krzewy, lub formując żywopłot. Jest rośliną miododajną, dostarczającą pożytku dla pszczół bardzo wcześnie w sezonie wegetacyjnym, bo już w marcu i kwietniu.
To o czym warto pamiętać, to że dereń jadalny, oprócz produkcji cennych owoców, jest też rośliną dekoracyjną. W okresie kwitnienia przyciąga wzrok żółtymi pomponami kwiatów, które pojawiają się jeszcze przed rozwojem liści. Natomiast w czasie dojrzewania owoców zachwyca różnobarwnymi owocami, które zmieniają swą barwę od zielonych, poprzez żółte, zapłonione rumieńcem, a w końcu różowe, karminowe lub czarne (w zależności od odmiany). Bardzo ciekawy jest też kształt owoców, które mogą być kuliste, owalne, owalno-wydłużone, gruszkowe lub butelkowo-gruszkowe.
Dereń jadalny – choroby i szkodniki
Ten wyjątkowy krzew na chwilę obecną jest wolny od uciążliwych chorób i szkodników, przez co nie wymaga aplikacji środków ochrony. Dereń jadalny jest chętnie zamieszkiwaną przez pożyteczne organizmy, których obecność zapewnia bioróżnorodność. Nie jest gatunkiem inwazyjnym. Nie wytwarza rozłogów korzeniowych, a nasiona wymagają dwuletniego okresu stratyfikacji, zanim zaczynają kiełkować. Jest więc to bardzo dobra roślina do kontrolowanego zwiększenia bioróżnorodności naszych upraw i krajobrazu.
A czy wy próbowaliście już owoców derenia? Potraficie określić jego smak? Dajcie znać!
źródło:poslkiesuperowoce.pl
Zdj: poslkiesuperowoce