Co znajdziesz w artykule?
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa. Skontrolowano łącznie 169 podmiotów, w tym 99 sklepów i 70 producentów.
Woda w drobiu
Inspektorów interesowały m.in. parametry fizykochemiczne mięsa. W tym celu skontrolowano 315 partii produktów mięsnych, z czego 15,2 procent, czyli 48 partii zakwestionowano. Nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim przekroczenia dopuszczalnej zawartości wody wchłoniętej w mięsie drobiowym.
Złe oznakowanie produktów
Kolejny temat to wzbudzająca tak wiele emocji zarówno wśród rolników jak i klientów, sprawa oznakowania towarów.
W tym celu zweryfikowano 391 partii produktów, z czego dla 19,7 procent przypadków, czyli dla 77 partii stwierdzono nieprawidłowości.
Dotyczyły one m.in.:
– braku wskazania gatunku mięsa,
– stosowania nazwy elementu handlowego mięsa drobiowego niezgodnej z przepisami,
– braku lub podawania niezgodnie z przepisami informacji o pochodzeniu mięsa (np. wymienienie 3 różnych krajów bez wskazania co one oznaczają) oraz klasie jakości mięsa drobiowego,
– stosowania niezrozumiałych skrótów (np.: b/k).
Lekceważą rolników i klientów?
Wyniki państwowej kontroli świadczą dobitnie o tym, że mimo intensywnych akcji protestacyjnych np. tak aktywnego w sprawie oznaczeń produktów Ogólnopolskiego Ruchu Rolników AGRO-Unia, wiele podmiotów handlowych nadal nie bierze sobie tego problemu do serca.
Przypomnijmy, że Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych powstała na mocy Ustawy z 21 grudnia 2000 o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, która weszła w życie 1 stycznia 2003.
IJHARS powstała z połączenia Inspekcji Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych i Centralnego Inspektoratu Standaryzacji.
Inspekcja sprawuje nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w produkcji i obrocie (w tym wywożonych za granicę), prowadzi kontrolę jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych sprowadzanych z zagranicy, w tym kontrolę graniczną tych artykułów.
Inspekcja dokonuje też oceny i wydawania świadectw w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Źródło: IJHARS
Foto: Pixabay