niedziela, 1 grudnia, 2024
spot_img

Nowość na UPP: Agroturystyka dla przedsiębiorczych miłośników wsi

spot_img

W obliczu rosnącego zainteresowania ekologicznym stylem życia i ucieczką od miejskiego zgiełku, agroturystyka staje się coraz bardziej popularna. Wiele osób poszukuje spokoju i autentycznych doświadczeń na wsi, co stwarza doskonałe możliwości biznesowe.

Nowo tworzony kierunek agroturystyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu umożliwi studentom zdobycie wiedzy i umiejętności niezbędnych do prowadzenia nowoczesnych gospodarstw agroturystycznych i edukacyjnych oraz organizowania warsztatów i kursów związanych z lokalną kulturą i rzemiosłem.

Agroturystyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu

Program studiów kierunku agroturystyka znakomicie łączy teorię z praktyką, umożliwiając zdobycie wszechstronnej wiedzy z zakresu rolnictwa, ogrodnictwa, ekonomii oraz zarządzania. Studenci nauczą się efektywnego prowadzenia działalności agroturystycznej, zarządzania zasobami naturalnymi i dbania o środowisko. Dzięki współpracy z lokalnymi gospodarstwami agroturystycznymi i stowarzyszeniami, studenci zdobędą cenne doświadczenie zawodowe i nawiążą branżowe kontakty. Program kładzie również duży nacisk na nowoczesne technologie, które zwiększają konkurencyjność i efektywność gospodarstw.

Kompetencje, wiedza i gotowość na wyzwania klimatyczne

„Po ukończeniu studiów absolwenci kierunku agroturystyka będą nie tylko dysponować wiedzą ogólną z zakresu nauk przyrodniczych, społecznych i ekonomicznych, ale również zdobędą umiejętności organizowania wypoczynku dla gości z Polski i zza granicy. Posiądą kompetencje niezbędne do tworzenia unikalnych ofert turystycznych na terenach wiejskich, w zmieniających się warunkach społecznych i gospodarczych” – tłumaczy prof. UPP dr hab. Zuzanna Sawinska, prodziekan ds. studiów na Wydziale Rolnictwa, Ogrodnictwa i Biotechnologii, na którym od października prowadzony będzie kierunek.

„Dodatkowo, będą gotowi na wyzwania związane ze zmianami klimatu, co pozwoli im budować produkt turystyczny, mając na uwadze adaptację do aktualnych warunków klimatyczno-gospodarczych” – dodaje prodziekan.

Po ukończeniu studiów absolwenci będą wyposażeni w niezbędną wiedzę potrzebną do zajmowania stanowisk specjalisty ds. rozwoju agroturystyki w organach administracji rządowej i samorządowej, jak również prowadzenia edukacji związanej z produktami regionalnymi, w gospodarstwach edukacyjnych z wykorzystaniem lokalnych zasobów kulturowych i środowiskowych. Prowadząc swoje gospodarstwo agroturystyczne z sercem i pasją, będą mieli świadomość, że tworzą wyjątkowe miejsce, które harmonizuje z naturą, oferując przyjazne otoczenie dla wypoczynku.

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x