piątek, 25 października, 2024
spot_img

Nowe odmiany kukurydzy Dekalb na ziarno, kiszonkę i biogaz

spot_img

Kukurydza, to po pszenicy zwyczajnej, uprawa o największym znaczeniu w Polsce. Jej popularność to efekt wdrażania nowej genetyki odmian dostosowanych do uprawy w naszym klimacie. Firma Bayer Crop Science co roku wprowadza do oferty nowości odmianowe kukurydzy marki Dekalb, które zaprezentowała 16 października na polach demonstracyjnych w Nowym Besku.

Kukurydza Dekalb na poligonie doświadczalnym w Nowym Besku

Portfolio kukurydzy marki Dekalb to bogata oferta odmian o szerokim wachlarzu wczesności, użytkowaniu i cech. To sprawia, że każdy rolnik może znaleźć odmianę, która dobrze sprawdzi się w specyficznych warunkach jego gospodarstwa. Jest to element misji Bayera, która polega na dostarczaniu rolnikom nowoczesnych narzędzi i rozwiązań, które zwiększają efektywność i zrównoważenie produkcji rolnej.

Spotkanie w Nowym Besku miało miejsce w gospodarstwie rolnym państwa Cnotalskich, na polu, które od ponad 10 lat uprawiane jest w monokulturze kukurydzianej, a od 3 lat także w systemie uprawy bezorkowej. Technologię uprawy w Nowym Besku omówił Bartosz Malanowski.

Plantacja z kolekcją 32 odmian została zasiana 1 maja w obsadzie 80 tys. nasion na hektar. Przedsiewnie zastosowano mocznik w ilości 300 kg/ha oraz Polifoska 7 w dawce 300 kg/ha. Ochrona herbicydowa została zrealizowana powschodowo. W fazie 3.-4. liścia właściwego kukurydzy zastosowano Capreno w dawce 0,29 l/ha, co skutecznie wyeliminowało z pola chwastnicę oraz szarłat.

Nowości odmianowe kukurydzy na rok 2025

W nadchodzącym roku 2025 firma Bayer wprowadzi pod marką Dekalb aż siedem nowości, w tym dwie odmiany ziarnowe kukurydzy. Nowe oraz dobrze już znane, flagowe odmiany kukurydzy zaprezentowali Marcin Liszewski oraz Andrzej Aleksandrowicz.

Wśród nowości w ofercie wyróżnia się średnio późna odmiana ziarnowa DKC4125 (FAO 290). Osiąga ona rekordowe poziomy plonowania, również na słabszych stanowiskach i cechuje się wyjątkową stabilnością, co czyni ją idealnym wyborem do uprawy na ziarno. Jej cechy charakterystyczne to dość dobry wigor początkowy i tolerancja na wyleganie. Genetycznie wyróżnia się także niższą podatnością na krzewienie się. Jest to odmiana z programu Field Shield o podwyższonej tolerancji na czynniki stresowe, takie jak susza. Ma ona zastąpić odmianę DKC4098.

Marcin Liszewski
Marcin Liszewski, Bayer Crop Science

Również wczesna odmiana ziarnowa DKC3027 (FAO 220-230), najwcześniejszy mieszaniec typu dent dostępny w ofercie firmy, przyciąga uwagę świetną relacją plonowania do wczesności. Odmiana ta charakteryzuje się również optymalnymi cechami agronomicznymi, zwiększającymi bezpieczeństwo i stabilność produkcji. Nadaje się do uprawy na słabszych stanowiskach glebowych, cechuje się wysoką zdrowotnością.

DKC3027 jest to nasza najwcześniejsza odmiana dentowa przeznaczona do uprawy na ziarno. W naszym portfolio ma zastąpić już wysłużoną odmianę DKC3079. Pomimo tego, że jest to odmiana wczesna o FAO 220-230, odmiana ta wykształca bardzo duże kolby. Charakteryzuje się silnym wigorem początkowym, wytwarza stosunkowo niskie rośliny o nisko zawieszonych kolbach, co sprawia, że jest wysoce tolerancyjna na wyleganie – mówił Marcin Liszewski z firmy Bayer.

Kukurydza na kiszonkę i na biogaz

W ofercie kukurydzy Dekalb nie może zabraknąć oczywiście odmian przeznaczonych do uprawy na kiszonkę. Firma stawia także duże kroki w kierunku wprowadzenia na polski rynek odmian z przeznaczeniem na biogaz. Ten segment omówił z kolei Wojciech Pieczewski.

Nowe mieszańce marki Dekalb wyróżniają się nie tylko wysoką plennością, ale także kluczowymi cechami jakościowymi, które optymalizują proces produkcji kiszonki i biogazu. DKC3327 to jedna z rekomendacji kiszonkowych do uprawy na przyszły sezon. Jest to odmiana o FAO 240 z ziarnem flint/dent, z bardzo dużym udziałem flinta, dzięki czemu odmiana ma doskonały wigor początkowy i może być wcześniej wysiana. Należy do elitarnego programu Silo Extra, w którym selekcjonuje się odmiany pod względem strawności włókna, wydajności suchej masy oraz zawartości skrobi. Jest to odmiana bardzo uniwersalna pod względem stanowisk glebowych i może być z powodzeniem uprawiana na terenie całego kraju.

Wojciech Pieczewski, Bayer
Wojciech Pieczewski, Bayer Crop Science

Firma Bayer bardzo mocno wchodzi w segment kukurydzy biogazowej. Na polach demonstracyjnych w Nowym Besku wysiano trzy odmiany biogazowe o FAO od 300 do 330.

Jeżeli chodzi o odmiany biogazowe, stosujemy wyższe FAO, ponieważ zależy nam, aby te odmiany były dłużej zielone. Bardzo istotna jest zawartość tzw. węglowodanów łatwo fermentujących, które zawarte są głównie w sokach komórkowych, dlatego im odmiana późniejsza, tym tych węglowodanów jest więcej. W odmianach biogazowych zależy nam, aby osiągać wysoki ADL, chemicelulozę, tłuszcz surowy oraz węglowodany łatwo rozpuszczalne w wodzie – tłumaczył Wojciech Pieczewski.

Odmiany na biogaz wysiewa się w zwiększonej o ok. 5 tys. nasion normie wysiewu, a zbiór przeprowadza się stosunkowo później, w momencie gdy zawartość suchej masy całej rośliny wynosi w graniach 28-30%.

Nowy typ! Kukurydza Smart Corn

Jedną z najbardziej innowacyjnych nowości, zaprezentowanych podczas spotkania jest nowy typ kukurydzy, czyli tzw. odmiany Smart Corn. To technologia marki Dekalb we Włoszech i Hiszpanii, a w przyszłości ma zostać wdrożona do innych krajów Europy, w tym także do Polski.

Nowy typ kukurydzy to odmiany o zredukowanej wysokości hodowane w ramach projektu PRECEON. Te nowoczesne odmiany, dzięki niższemu pokrojowi roślin, są mniej podatne na wyleganie oraz bardziej tolerancyjne na zagęszczenie, co umożliwia zastosowanie nowego systemu uprawy. Lepsze cechy agronomiczne, w tym silniejszy system korzeniowy, wyraźniejszy efekt Stay-Green oraz poprawiona strawność włókna sprawiają, że odmiany te są doskonałym wyborem do produkcji kiszonki i biogazu.

Łodygi kukurydzy z projektu Preceon charakteryzują się wysoką lignifikacją w zewnętrznej części łodygi, co z jednej strony sprawia, że cechują się nawet 10-krotnie wyższą tolerancją na wyleganie w stosunku do standardowych odmian, a z drugiej strony posiadają wyższą zawartość skrobi i wyższą strawność włókna, a to przekłada się na wyższy uzysk mleka.

spot_imgspot_img
Bernadetta Ryńska
Bernadetta Ryńska
Rolnik z pasji i wykształcenia, doświadczenie czerpie prowadząc rodzinne gospodarstwo. Zainteresowania: hodowla roślin, nasiennictwo, innowacje w rolnictwie.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x