Co znajdziesz w artykule?
W ubiegłym tygodniu podsumowano „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” w roku 2019. Zadanie to sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw przy Krajowym Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Natomiast realizację projektu powierzono międzynarodowej firmie Kantar (badania rynkowe) oraz agencji Inspire smarter branding.
Pomidory, ogórki i cebula
Badania przeprowadzono na losowo wybranej grupie 1000 osób mieszkających na obszarze Polski, a także na fokusowych grupach docelowych. Na tej podstawie analitycy wywnioskowali, że w ubiegłym roku, najpopularniejszym warzywem na polskich stołach były: pomidory. W sezonie co najmniej raz w tygodniu, jadło je 93% badanych. 88% Polaków w 2019 roku jadło ogórki, 80% marchew, 78% cebulę, 73% sałatę. Natomiast kapusta i kalafior spożywane było co najmniej raz w tygodniu, przez odpowiednio: 53% i 44%. Na kolejnych miejscach uplasowało się spożycie dyni (41%), cukinii (25%) oraz brokułów (15%).
Owocowa czołówka
W 2019 roku najpopularniejszymi owocami były: jabłka i truskawki. W sezonie, co najmniej raz w tygodniu, jadło je odpowiednio 85% i 83% Polaków. Natomiast maliny i czereśnie spożywało 59% badanych, śliwki 54%, a gruszki 51%. Ponadto, 42% Polaków w sezonie, co najmniej raz w tygodniu jadło wiśnie, już 38% borówki, a 24% czarne i czerwone porzeczki. Natomiast aronię spożywało 12% badanych.
Pochwała polskiego jabłka
– Szczególnie cieszą wyniki popularności jabłka – mówi Paulina Kopeć, sekretarz generalna Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa”. – Polska jest liderem ich produkcji w Europie. Sukces zawdzięczamy klimatowi, dużemu doświadczeniu polskich sadowników, które łączymy z nowoczesnymi metodami upraw zrównoważonego rolnictwa. Coraz szerzej znane są też ich walory smakowe i odżywcze.
Inne polskie skarby
– Zachwyciliśmy się polskimi superowocami – mówi prof. dr hab. Iwona Wawer, chemik, profesor nauk farmaceutycznych z Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. – W bardzo małej objętości mają bardzo dużą koncentrację związków antyoksydacyjnych. Wiele z nich działa silnie przeciwwirusowo. Starsi ludzie pamiętają, że na przeziębienie popularny był sok malinowy czy czarny bez. Podobne właściwości ma coraz szerzej doceniana aronia, a nawet nasza cebula. To jest dziś dobry czas by przypomnieć, że nasze zdrowie i odporność zależą od tego jak jemy i ile miejsca w tej diecie zajmują warzywa i owoce.
Poza sezonem
W okresach gdy nie ma ich w sadach czy na polach, owoce i warzywa są dziś dostępne głównie w postaci przetworów, soków, dżemów oraz mrożonek.
– Korzystajmy z tego bogactwa, z czarnej porzeczki, soków z aronii, maliny, czarnego bzu. Na półkach i w ladach chłodniczych leżą skarby, których nam dzisiaj potrzeba – radzi prof. Iwona Wawer.
Badania specjalistów potwierdzają, że niemal wszyscy Polacy jedzą przetwory, najczęściej są to kiszonki, dżemy i soki. Jednak jak się okazuje, z mniejszą częstotliwością niż warzywa i owoce surowe lub tez te zawarte w potrawach. Nieco mniejszą popularnością cieszą się mrożonki.
Zdecydowana większość Polaków jada warzywa i owoce także poza sezonem na nie. Wśród owoców najczęściej są to truskawki i maliny, a spośród warzyw wyróżnia się spożycie sałaty i papryki.
– Bardzo dobrą wiadomością jest wzrost popularności papryki, ale ważny jest też szerszy kontekst – mówi Paweł Myziak, Członek Zarządu Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. – Badania pokazują bowiem niezbicie, że cały czas ilość warzyw i owoców w diecie Polaków jest niewystarczająca.
Wielki powrót kiszonek?
Jak wykazują miękkie badania jakościowe, w ubiegłym roku i w latach poprzednich, kiszonki straciły na popularności z uwagi na dostępność świeżych warzyw i owoców przez cały rok. Jednak teraz wracają. Dla niektórych konsumentów są (i pozostają) podstawową formą spożycia warzyw poza sezonem. Chwali się je za prozdrowotne właściwości. Bywają kupowane, ale też przygotowywane w domu, szczególnie przez osoby mające dostęp np. do ogórków wyhodowanych samodzielnie lub przez rodzinę.
Mrożonkowy desant!
W polskich gospodarstwach domowych, mrożonki są natomiast patentem na szybkie i łatwe przygotowanie posiłku. Stwarzają również możliwość stałego dostępu do zdrowych warzyw i owoców poza sezonem. Zwykle są kupowane. Dotyczy to szczególnie wszelkiego rodzaju miksów warzyw, ale niektórzy miłośnicy polskiej kuchni wytwarzają je samodzielnie.
– U naszych respondentów pojawiają się jednak wątpliwości, czy są one równie zdrowe jak świeże warzywa i owoce. Czy trzeba je wcześniej rozmrozić? Często pojawiało się też pytanie: czy można gotować je w stanie zamrożonym? To ważna sugestia informacyjna dla dietetyków i znawców kuchni. – wspomina Agata Zadrożna, ekspert firmy Kantar.
Dla dzieci i diety…
Soki są natomiast chętnie pite, szczególnie przez dzieci. Zwraca się uwagę na to, że uzupełniają one dietę i mogą częściowo zastąpić warzywa i owoce. Chwalone są soki z jabłek, marchwi i buraków.
– Smak jabłka jest bardzo popularny w przetworach – w sokach, nektarach i napojach – mówi dr Barbara Groele – Sekretarz Generalna Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków. – Popularne owoce jagodowe dostępne są dziś natomiast w formie przetworów soków oraz mrożonek. Spożycie przetworów, zwłaszcza w okresie zimy i przedwiośnia, jest bardzo istotne. Przetwory dostarczają nam wielu cennych i niezbędnych dla zdrowia składników. Dlatego zachęcamy do spożycia ich w jak największych ilościach.
Zasada 1:1
Witold Boguta, Prezes Zarządu KZGPOiW podsumowując wyniki pierwszych sondaży realizowanych przez firmę Kantar, stwierdził że wskazują one niezbicie, że warzywa i owoce wciąż nie zajmują należnego im miejsca w diecie Polaków. Przy zalecanej przed dietetyków proporcji 1: 1 warzyw i owoców w stosunku do innych składników posiłków, jest jeszcze wiele do zrobienia. Badania wykazały bowiem, że jedynie ponad 45% Polaków stosuje się do tej zasady. Jednak pozytywne jest to, że do kompletnego braku warzyw i owoców w diecie, przyznało się zaledwie kilka procent badanych.
Dodajmy, że Projekt „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” prowadzi Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, ale jest to inicjatywa wszystkich organizacji sektora. Ich wspólnym celem jest natomiast dotarcie do jak największej liczby konsumentów oraz promocja zdrowej żywności.
Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło: Kantar, KZGPOiW
Foto: Pixabay