Co znajdziesz w artykule?
KRIR zwróciła się do Ministerstwa Rolnictwa z prośbą o wprowadzenie zmian w przepisach dotyczących rolniczego handlu detalicznego, tak aby rolnik mógł we własnym gospodarstwie ubić tygodniowo 5 sztuk trzody chlewnej w warunkach jak na własne potrzeby, a z przeznaczeniem na rolniczy handel detaliczny. Niestety MRIRW negatywnie rozpatrzyło wniosek. Jak w takim razie pozyskać mięso do produkcji żywności w ramach RHD?
RHD, a produkcja mięsa
Jak czytamy w odpowiedzi MRIRW, przepisy prawa Unii Europejskiej mówią o tym, że ubój zwierząt gospodarskich kopytnych, w tym świń, przeprowadzany w celu wprowadzenia na rynek pozyskanego mięsa, powinien odbywać się, co do zasady, w zatwierdzonej rzeźni. Wymóg ten obowiązuje także w odniesieniu do mięsa wprowadzanego na rynek w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD), który jest formą handlu detalicznego. W przypadku świń odstępstwa od wymogu uboju zwierząt w rzeźni dotyczą wyłącznie uboju z konieczności przeprowadzanego, np. w gospodarstwie, lub na pastwisku, w sytuacji gdy zdrowe zwierzę miało wypadek uniemożliwiający jego transport do rzeźni.
Mięso pozyskane z takiego uboju, jeżeli zostało ocenione jako zdatne do spożycia przez ludzi przez urzędowego lekarza weterynarii w rzeźni, może być wprowadzane na rynek, m. in. w ramach RHD. Pewnego rodzaju odstępstwem od tego wymogu jest możliwość uboju zwierząt agresywnych (stanowiących zagrożenie dla osób obsługujących), w tym świń, w miejscu ich pochodzenia, pod pewnymi, ściśle określonymi, warunkami i przy wykorzystaniu specjalnych jednostek przewoźnych zintegrowanych z rzeźnią stacjonarną.
Jak pozyskać mięso do produkcji żywności w ramach RHD?
Na ustępstwa w tej kwestii nie ma co liczyć z uwagi na regulacje europejskie natomiast w przepisach UE istnieją zapisy, które mówią o wyjątkach prowadzenia uboju w gospodarstwie rolnym. Są to następujące przypadki:
- rzeźnia o małej zdolności produkcyjnej
- rzeźnia o małej zdolności produkcyjnej położonych na terenie gospodarstw, tzw. „rzeźnia rolnicza”
Dla takich zakładów określono w prawie krajowym mniej rygorystyczne wymogi w zakresie konstrukcji, rozplanowania i wyposażenia zakładów w porównaniu z wymogami unijnymi mającymi zastosowanie do rzeźni prowadzących ubój na dużą skalę.
Na podstawie przepisów rzeźnie rolnicze mogą korzystać z uproszczeń strukturalnych, w tym mogą się składać nawet z jednego pomieszczenia. Mogą być w nich ubijane zwierzęta należące do rolnika prowadzącego daną rzeźnię oraz zwierzęta należące do innych rolników z tego samego powiatu lub z powiatów sąsiednich. Można w nich również dokonywać, pod pewnymi warunkami, rozbioru mięsa. Rolnicy prowadzący rzeźnię rolnicze mogą zbywać pozyskane w nich mięso innym podmiotom lub zakładom – bez ograniczeń obszarowych, a także wprowadzać je na rynek lub wykorzystać do produkcji żywności w ramach różnych form działalności, w tym w ramach RHD.
Wyjściem z sytuacji są rzeźnie rolnicze
Niestety postulowana zmiana przepisów nie może zostać zrealizowana poprzez zmianę przepisów krajowych dotyczących RHD, lecz wymagałaby zmiany przepisów prawa UE, a co za tym idzie uzyskać poparcie innych państw członkowskich UE i organów UE, co nie jest aktualnie przewidywane.
Jak tłumaczy MRIRW, rolnicy zainteresowani prowadzeniem uboju świń w gospodarstwie w celu wprowadzenia na rynek pozyskanego mięsa, np. w ramach RHD, mogą rozważyć założenie własnej rzeźni, np. rzeźni rolniczej, i tym samym skorzystać z wdrożonych w przepisach krajowych uproszczeń w zakresie wymogów strukturalnych.
źródło: KRIR
zdj: pixabay