poniedziałek, 25 listopada, 2024
spot_img

Młode pokolenie chce być częścią rozwiązania kryzysu klimatycznego 

spot_img

Jakie nastroje towarzyszą młodemu pokoleniu? Ostatnie warsztaty „Żywność i odżywianie dla zdrowia i klimatu” przyniosły świeże spojrzenie na zaangażowanie młodych ludzi w działania mające na celu przeciwdziałanie wyzwaniom klimatycznym. 

Aż 120 studentów z 17 różnych uczelni wzięło udział w dyskusji na temat zrównoważonego stylu życia i ograniczania konsumpcji. Wyniki? 82% uczestników wyraziło chęć nie tylko zmiany własnego podejścia do życia, ale również inspirowania innych do podobnych działań.

Młodzi ludzie zdają sobie sprawę z powagi sytuacji

Młodzi ludzie, coraz bardziej, zaczynają zdawać sobie sprawę z głębokości kryzysu klimatycznego. To, co na pierwszy rzut oka wydaje się marginalnym odchyleniem – wzrost globalnej temperatury o 1,1°C od 1880 roku – kryje w sobie jednak niepokojące konsekwencje. Kiedy przyglądamy się bliżej, stajemy przed brutalnymi faktami. Organizacja Światowego Zdrowia alarmuje, że rocznie 11 milionów istnień traci życie z powodu niewłaściwej diety, co staje się jednym z tragicznych rezultatów subtelnych zmian klimatycznych.

Obserwujemy, jak społeczeństwa na całym globie zmagają się z efektami ekstremalnych zjawisk pogodowych – powodziami, suszami, gwałtownymi burzami. Te katastrofy sprawiają, że pozyskiwanie żywności staje się monumentalnym wyzwaniem, stawiając nas w obliczu realnych trudności i konieczności zmiany naszych stylów życia.

Bayer: Architekci zmiany

W odpowiedzi na współczesne wyzwania klimatyczne, eksperci i studenci zebrali się podczas warsztatów „emPOWER Climate: Sustainability Talks„, aby omówić działania na poziomie społeczności i indywidualnych zachowań, a także dzielić się praktykami życia w sposób zrównoważony. Wydarzenie, zorganizowane we współpracy z prof. dr. hab. Tymonem Zielińskim z Instytutu Oceanologii PAN i pod honorowym patronatem United Nations Global Compact Network Poland, było inicjatywą firmy Bayer, której celem jest rozwijanie dialogu z młodą generacją.

W tym kontekście firma Bayer, kierując się misją „Health for All, Hunger for None”, odgrywa kluczową rolę. Jej trzy dywizje: Pharmaceuticals, Consumer Health i Crop Science, nie tylko ułatwiają dostęp do opieki zdrowotnej, ale także aktywnie angażują się w walkę o bezpieczeństwo żywnościowe i promocję zrównoważonego rolnictwa. Holger Pfeiffer, prezes firmy Bayer w Polsce, Czechach, Słowacji i Węgrzech, podkreśla, że innowacje firmy wspierają wysiłki na rzecz sprostania globalnym wyzwaniom.

Spotkanie młodych umysłów

W spotkaniu uczestniczyli studenci z Łodzi, Krakowa, Poznania, Radomia, Warszawy i innych miast. Co ciekawe, ocenili je bardzo wysoko: na 5,2 pkt. w 6-stopniowej skali. Podkreślali ogromną wartość edukacyjną przedstawioną przez ekspertów UNGC, Instytutu Oceanologii PAN, Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin oraz firmy Bayer.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się prezentacje influencerów: Janiny Daily (Janiny Bąk) oraz Doktora z TikToka (dr. Konrada Skotnickiego) o tym jak popularyzować tematykę zrównoważonego życia w mediach społecznościowych. Studenci wzięli także udział w praktycznych warsztatach, pracując w zespołach nad projektem popularyzującym w mediach społecznościowych zrównoważone podejście do zdrowia i odżywiania.

“Perspektywa ekspertów ze środowiska akademickiego, z biznesu, a także ONZ była bardzo cenna, a wiedza o wyzwaniach klimatycznych w kontekście zdrowia i rolnictwa – inspirująca i pouczająca” – oceniła spotkanie Aleksandra Dudzińska z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zuzanna Rżysko, studentka Uniwersytetu Warszawskiego, dodała: – “Największe wrażenie zrobiła na mnie część dotycząca danych populacyjnych podczas której dowiedzieliśmy się ile osób na całym świecie jest dotkniętych niedożywieniem.” 

Niedożywienie nadal dotyka jedną na trzy osoby na całym świecie

Paradoksem jest to, że w XXI wieku niedożywienie nadal dotyka jedną na trzy osoby na całym świecie, głównie kobiety i dzieci. Christian Sarto, dyrektor dywizji Consumer Health firmy Bayer w Europie Środkowo-Wschodniej, podczas spotkania zwrócił uwagę na globalny problem, który dotyka 149 milionów dzieci poniżej 5 roku życia, doświadczających niedoborów witamin i minerałów w ciągu pierwszych 1000 dni życia. Niedożywienie, jak podkreślał, ma potężny wpływ na układ odpornościowy, zwiększając ryzyko chorób takich jak cukrzyca i problemy z sercem.

W obliczu obecnych wyzwań życiowych, korzystanie z licznych możliwości staje się jednym z największych atutów współczesnego życia. Firma Bayer, zdając sobie sprawę z rosnącej potrzeby kompleksowej troski o zdrowie społeczeństwa, przewodzi globalnej inicjatywie o nazwie The Nutrient Gap Initiative. Jej misją jest poszerzenie dostępu do kluczowych witamin i minerałów, kierując się ambitnym celem dotarcia do 50 milionów ludzi do 2030 roku. Poprzez podejmowanie działań interwencyjnych, edukacyjnych oraz współpracę z organizacjami pozarządowymi, firma skupia się na zapewnieniu suplementacji, zwłaszcza dla matek i dzieci. Skoordynowane działania obejmują 25 krajów, co stanowi solidny krok w kierunku zrównoważonej poprawy jakości życia na całym świecie oraz rolnictwa.

Droga do zrównoważonej przyszłości z rolnictwem regeneratywnym

Jaka przyszłość na nas czeka? Według prognoz, do 2050 roku liczba ludności na świecie wzrośnie o aż 2 miliardy. Wobec tego wzrostu populacji, kluczowe staje się zagwarantowanie dostępu do wysokiej jakości żywności dla wszystkich. Jednak, w obliczu zmieniającego się klimatu, presji ze strony szkodników i chorób, istnieje potrzeba stworzenia zrównoważonego systemu żywnościowego, który spełni oczekiwania zarówno rolników, jak i konsumentów, jednocześnie szanując integralność naszej planety.

Firma Bayer wychodzi naprzeciw tym wyzwaniom, wspierając rolnictwo regeneratywne. Głównym celem tego innowacyjnego modelu jest poprawa stanu gleby oraz wzmacnianie jej naturalnej odporności. Dodatkowo, system ten zakłada łagodzenie skutków zmian klimatycznych poprzez redukcję emisji gazów cieplarnianych oraz zwiększenie pochłaniania dwutlenku węgla. To jednak nie wszystko – rolnictwo regeneratywne zakłada również utrzymanie lub przywrócenie różnorodności biologicznej, ochronę zasobów wodnych, a także zwiększenie plonów i poprawę sytuacji ekonomicznej oraz społecznej rolników.

Laércio Bortolini, dyrektor dywizji Crop Science firmy Bayer dla Polski, Czech, Słowacji, Ukrainy i krajów bałtyckich, podkreśla znaczenie tych działań jako niezbędnych kroków w kierunku zrównoważonej przyszłości, która łączy troskę o środowisko, dobrostan rolników oraz dostarczanie wysokiej jakości żywności dla wszystkich. 

Wspólnie, jako społeczność globalna, mamy szansę wprowadzić pozytywne zmiany, dbając o naszą planetę i tworząc lepsze warunki dla przyszłych pokoleń.

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x