Co znajdziesz w artykule?
Zjawisko odporności na preparaty chemiczne jest coraz częściej zauważane, a jej znaczenie gospodarcze coraz bardziej istotne. Taka sytuacja skutkuje zmniejszeniem plonów i ich jakości, a także koniecznością stosowania droższych zabiegów.
Małgorzata Hereda z firmy Osadkowski i Jacek Skwira z AgroBiotics podczas spotkania z przedstawicielami mediów zaprezentowali technologie prowadzenia plantacji zbóż i buraka cukrowego przy użyciu produktów biologicznych, a także wyniki z doświadczeń ścisłych i obserwacje z pól produkcyjnych w gospodarstwach klientów.
Stosowanie bakterii w uprawie zbóż ozimych i buraka cukrowego
W pierwszym zabiegu wspomnianej wyżej technologii w zbożach stosuje się Arcton WG w ilości 1 kg/ha. Jest on oparty na starannie wyselekcjonowanych szczepach bakterii i co ważne, są to szczepy pochodzące z dwóch środowisk. Część z nich jest naszego rodzimego pochodzenia, natomiast jeden szczep jest pochodzenia antarktycznego. Dzięki tej kombinacji produkt ma bardzo wysoką funkcjonalność w budowaniu systemicznej odporności roślin.
Z kolei w prowadzeniu plantacji buraka cukrowego na pierwszy zabieg firmy Osadkowski i AgroBiotics rekomendują nowość – Probeet. Produkt ten zawiera konsorcjum 4 szczepów bakterii Bacillus sp. pochodzących z ekosystemów rolniczych. Bakterie zasiedlając roślinę, produkują wiele substancji, które korzystnie wpływają na wzrost roślin, hamując jednocześnie rozwój Cercospora beticola, czyli sprawcy chwościka buraka. Najlepsze wyniki daje aplikacja jeszcze przed wystąpieniem pierwszych objawów.
Produkty biologiczne są odpowiedzią na coraz większy problem z odpornością grzybów na działanie chemicznych substancji czynnych, w tym fungicydów. W sytuacji, gdy za kilka lat wycofane zostaną kolejne substancje czynne z różnych grup chemicznych – możemy już teraz tę lukę uzupełnić preparatami mikrobiologicznymi, budując cenne doświadczenie na przyszłość.
Zabieg T1 w zbożach, a temperatura działania fungicydów
Jeżeli chodzi o popularne rozwiązania na choroby podstawy źdźbła, to należy pamiętać, że w zabiegu T1 wykorzystuje się substancje czynne, które praktycznie działają dopiero od 10-120C. Na przedwiośniu bardzo często mamy sytuację, że w dzień temperatury oscylują w okolicach 120C i wyżej, z kolei w nocy temperatura spada nawet poniżej zera. To wyklucza skuteczne działanie większości fungicydów oraz powoduje ryzyko uszkodzenia roślin. Odpowiedzią na taką okoliczność jest produkt Arcton WG, który działa w bardzo szerokim zakresie temperatur. W momencie pojawienia się niesprzyjających warunków, bakterie przechodzą w stan przetrwalnikowy.
Arcton WG – najszybszy zabieg w T1
Mikrobiologia działa – synergia nauki i praktyki
Firma Osadkowski oferuje swoim klientom pełną, kompleksową Technologię Biologiczną. Na kompleks chorób podstawy źdźbła – zaleca, wspomniany wcześniej, produkt Arcton WG. Z kolei na utrzymanie odpowiedniego stanu fitosanitarnego liścia flagowego, czyli popularny zabieg T2 – BioRace SL w ilości 1 l/ha.
BioRace SL zawiera 2 szczepy bakterii Pseudomonas sp., każdy w ilości 108 jtk/g. Warto w tym miejscu podkreślić, że przygotowanie cieczy opryskowej z użyciem produktu BioRace SL nie wymaga wcześniejszego namnażania. Ułatwia to i przyspiesza pracę rolnika. Dawka BioRace SL to 1,0 l/ha przy użyciu standardowej ilości wody, tj. 200-300 l. Zarówno wcześniej wspomniany produkt Arcton WG jak i BioRace SL uruchamiają naturalne mechanizmy odporności roślin na czynniki abiotyczne (np. susza) i biotyczne (np. choroby grzybowe). Mikroorganizmy biorą udział w produkcji szeregu substancji wpływających stymulująco na wzrost zarówno systemu korzeniowego jak i całych roślin.
Już od kilku sezonów nasi klienci z sukcesem stosują produkt biologiczny Arcton WG w zabiegu T3 w zbożach – poinformowała Małgorzata Hereda, Menedżer ds. Rozwoju Produktu firmy Osadkowski. Na zabieg T3 w zbożach produkt Arcton WG jest rekomendowany w ilości 1 kg/ha. W Technologii Biologicznej jest on zalecany dwa razy: na podstawę źdźbła oraz na kłos, tj. od końca kłoszenia do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków.
Jak pokazują wyniki doświadczeń ścisłych i wiele obserwacji – na polach produkcyjnych w gospodarstwach stosując produkty mikrobiologiczne możemy osiągnąć plony zbóż na poziomie dobrych rozwiązań fungicydowych. Ponadto możemy spodziewać się również lepszych parametrów jakościowych ziarna – zwłaszcza białka i glutenu.
W przypadku buraka cukrowego, stosowanie preperatu Probeet jest przełomem w walce z odpornością Cercospora beticola na fungicydy, a wprowadzenie nawet jednego zabiegu biologicznego znacznie poprawia plon oraz jakość cukru.
Źródło: informacja prasowa