piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Kontrowersje wokół importu mięsa drobiowego i jaj z Ukrainy do UE – co mówią liczby?

spot_img

Import mięsa drobiowego i jaj z Ukrainy do UE w ostatnich tygodniach stał się tematem gorących dyskusji. Wiele osób obawia się, że niekontrolowany przywóz z Ukrainy może zagrażać bezpieczeństwu konsumentów, a producenci drobiu i jaj w Unii Europejskiej mogą stracić na konkurencyjności. Jedna z organizacji informuje jednak, że te zmartwienia są przesadzone, a ilość mięsa drobiowego wcale nie taka duża.

Kontrowersje wokół importu mięsa drobiowego i jaj z Ukrainy do UE - co mówią liczby?
zdj: Archiwum AP

Wzrost importu o 94% w 2023 roku

Dane przedstawione przez AVEC (Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU countries) nie pozostawiają jednak wątpliwości. Import mięsa drobiowego i jaj z Ukrainy do UE znacząco wzrósł w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego. W pierwszych 8 tygodniach 2023 r. import mięsa drobiowego do UE wyniósł 32 306 ton, co oznacza wzrost o +94%. W ramach tej kategorii najbardziej wzrósł import mięsa mrożonego (+171,6%). Widać także wzrost importu świeżego mięsa o 40,4%.

Import jaj z Ukrainy do UE rośnie niepokojąco szybko

Nie mniejszy wzrost dotyczył importu jaj. W pierwszych 8 tygodniach 2023 r. import jaj do UE wyniósł 4 457 ton, co oznacza wzrost o +1370% w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego. W ramach tej kategorii najbardziej wzrósł przywóz świeżych jaj (+2580%). Warto jednak zauważyć, że dane za cały styczeń 2023 r. pokazują, że import mięsa drobiowego wyniósł 16 206 ton (+77% w porównaniu ze styczniem 2022 r.). W tej kategorii import mięsa mrożonego stanowił 7 454 ton (+85% miesiąc do miesiąca), a mięsa świeżego 6 675 ton (+47% m/m). Import jaj wyniósł 2 573 t (+1446% w porównaniu ze styczniem 2022 r.). W ramach tej kategorii przywóz świeżych jaj stanowił 1 839 t (+2485 % m/m), a jaj bez skorupek 671 t (+759 % m/m).

Czy te liczby są niewielkie? Trudno nie zauważyć, że wzrost importu mięsa drobiowego i jaj z Ukrainy jest wyraźnie widoczny w danych przedstawionych przez AVEC. Wzrost o 94% w przypadku mięsa drobiowego i o 1370% w przypadku jaj to liczby, które nie można lekceważyć. Dlatego też kontrola jakości importowanego mięsa i jaj powinna być priorytetem dla UE, aby chronić konsumentów i zachować konkurencyjność europejskiego rolnictwa. 

źródło: drobiarze.pl

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x