piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Jest zezwolenie na stosowanie Coragen 200 SC do zwalczania skośnika buraczaka

spot_img

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydał zezwolenie na stosowanie środka ochrony roślin Coragen 200 SC (o substancji czynnej chlorantraniliprol) w uprawie buraka cukrowego w celu zwalczania skośnika buraczaka. Decyzja została podjęta na wniosek Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego i obowiązuje od 15 czerwca do 15 września 2023 roku.

Coragen 200 SC do zwalczania skośnika buraczaka

Coragen 200 SC – jak stosować?

Zalecana dawka Coragen 200 SC do jednorazowego zastosowania wynosi 0,1 l/ha, wraz z adiuwantem EntoMaxx pH-Premium w stężeniu 0,75% (czyli 750 ml preparatu na 100 litrów wody). Środek ten powinien być stosowany od fazy początku zakrywania międzyrzędzi do fazy dojrzałości technologicznej korzenia (BBCH 31-49). Zaleca się użycie 150-200 litrów wody na hektar. W sezonie wegetacyjnym można przeprowadzić maksymalnie jeden zabieg.

Skośnik buraczak – poważne zagrożenie dla plantacji buraka cukrowego

Skośnik buraczak to gatunek małego motyla, który rozprzestrzenił się na terenach Polski i stanowi zagrożenie dla plantacji buraka cukrowego. Jego larwy żerują na liściach sercowych buraka, powodując uszkodzenia, które mogą prowadzić do infekcji grzybowych i gnicia korzeni. Skośnik buraczak ma trzy do czterech pokoleń w sezonie, a suche i upalne okresy sprzyjają jego namnażaniu.

Uszkodzenia spowodowane przez skośnika buraczaka 

Uszkodzenia spowodowane przez skośnika buraczaka prowadzą do obniżenia plonu i jakości buraka cukrowego. Gnicie uszkodzonych korzeni sprzyja infekcjom, a zgnilizna kopcowa może powodować kolejne straty. Przeprowadzone badania wskazują, że najlepsze efekty zwalczania skośnika buraczaka uzyskuje się, gdy zabiegi są przeprowadzane około miesiąc po pojawieniu się pierwszych motyli. W przypadku korzystnych warunków atmosferycznych może być konieczne wykonanie drugiego zabiegu.

Szkodnik ten ma negatywny wpływ na rozwój buraka cukrowego, a uszkodzenia powodowane przez larwy stanowią wejście dla infekcji grzybowych. Infekcje wtórne mogą prowadzić do gniciu korzeni, znacznych strat w plonie, zmniejszenia zawartości cukru w burakach, a także zakłóceń w procesie technologicznym produkcji cukru.

źródłó: KZPBC

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x